Buna ziua,
Avem un angajat care are incheiate 2 polite de pensie facultativa pilon III la acelasi Fond de Pensii, dar cu grade diferite de risc. Valoarea lunara a celor 2 polite fiind de 400 lei/luna, 200 lei pentru fiecare polita.
Am dori sa stim cum ar trebui sa procedeze angajatorul in aceasata situatie. Poate angajatorul sa deduca ambele polite in limita a 400 Euro/an, insemnand ca deducerea se face doar pentru aprox. 5 luni.
Sau angajatorul ar trebui sa deduca doar o singura polita, in limita a 400 Euro/an, insemnand ca deducerea se face doar pentru aprox. 10 luni.
Sau ambele variante de deducere expuse mai sus sunt corecte?
Buna ziua! Avem rugamintea sa ne ajutati cu un raspuns privind situatia in care avem un salariat numit consilier local, ce masuri trebuie sa ia angajatorul? Avem un salariat care ar dori sa se inscrie pe lista de Consilier local. In cazul in care salariatul va fi numit consilier local, angajatorul are dreptul sa-I suspende ori sa-I inceteze contractul individual de munca?
In cazul Cosilierilor locali art. 51 lit. e din Codul Muncii 53/2003 se aplica?
Multumim frumos pentru raspuns!
Buna ziua! Daca avem serviciu externalizat de SSM si PSI (contractat cu o firma specializata) angajatul care se ocupa intern de aceasta parte de SSM este necesar sa aiba functia COR de SSM: de Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca COD COR 325723 sau 226302 specialist în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sau 226303 coordonator în materie de securitate şi sănătate în muncă (studii superioare).
Sau poate sa aiba alta functie COR, si prin Fisa de Post si decizie interna ii este atribuita responsabilitatea de SSM, si nu mai este nevoie sa aiba o functie din categoria de SSM?
Angajatul are certificat de Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca si studii in domeniu. Compania are un numar de 205 angajati.
Va rugam sa ne ajutati cu aceasta intrebare in legatura cu contributia suportata de angajat la Pensia Facultativa Pilon III :
"ART. 78, alin. (2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
(iii) contribuţiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entităţi autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro;"
Avand in vedere limita impusa de art. 78 alin. (2) lit. (iii) din Codul Fiscal - Legea 227/2015, in cazul in care avem un angajat care contribuie la Pensia Facultativa Pilon III (contributie personala, suportata de salariat) cu o valoare care depaseste la nivelul anului echivalentul in lei a sumei de 400 euro (de ex. contribuind la nivel de an 480 euro), cum ar trebui sa procedam cu diferenta care depaseste cei 400 de euro pentru deducerea personala?
Ar inseamna ca suma care depaseste cei 400 de euro, respectiv, cei 80 de euro, nu se proceseaza prin statul de plata pentru deducerea personala a angajatului, insa angajatul avand posibilitatea sa contribuie la nivel de an 480 de euro la Pensia Pilon III?
Diurna/ indemnizaţia de delegare trebuie inregistrata si adaugata in declaratia lunara D112?
Costul ochelarilor de vedere pentru angajatii care lucreaza la un monitor, decontat de angajator conform conform HG nr. 1028/2006, trebuie sa se ia in considerare la calculul veniturilor neimpozabile cuprinse in plafonul de 33% din salariul de baza al angajatilor? De asemenea, acest cost cu ochelarii de vedere ar trebui inregistrat si adaugat in declaratia lunara D112?
Buna ziua,
Referitor la Ordinul nr. 50/1990, anexa 2, pct. 186 - Va rog, puteti sa imi spuneti unde gasesc continutul pct. 186 din anexa 2 la Ordinul nr. 50/1990, deoarece pe portalul legislativ Lex, anexa 2 contine info doar pana la pct. 142.
Va multumesc anticipat!