avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Activitate andrei2105

Activitate andrei2105

E valabila scutirea de impozit daca lucrez ca inginer automatist?
Daca da, unde trebuie sa ma interesez si cam de ce acte as avea nevoie?
Multumesc!
Răspuns la discuția act aditional
Am inteles. Am recunoscut ca nu cunosc detalii despre aceste aspecte. Intrebarea este daca in aceste fise fiscale se trec explicit veniturile in urma exercitarii calitatii de trainer. Sau se trece numai venitul ca total fara alte explicatii?
Nicolaie Ciobotaru a scris:

Nu iti pot spune ce sa faci sa pleci fara sa dai nimic daca nu e cazul.


Nu am inteles exact sensul propozitiei. Nu e cazul sa dau ceva daca plec? Sau nu e cazul acum pentru sfaturi cum sa plec fara a da vreun ban?
Stiu ca "secretul" consta in gandire pozitiva si in ceea ce ne dorim. Dar incerc sa fiu acoperit de orice problema care poate aparea. In special de cele legale la care nu am pregatire juridica. Sa stiu pasii care trebuie sa ii urmez si capcanele legale de care trebuie sa ma feresc.
Răspuns la discuția act aditional
Legal anul fiscal e incheiat de la sfarsitul lunii aprilie. Aceasta dovada a remuneratiei nu trebuie declarata la fisc explicit ca venit al activitatii de trainer? Sau la fisc nu-i intereseaza decat venitul ca suma? Daca e trecuta doar in registrul intern atunci cred ca e clar ca o poate fabrica.
Răspuns la discuția act aditional
Nu sunt nici avocat, nici economist dar pot formula o idee care poate fi adevarata sau falsa. Faptul ca patronul face o activitate de scolarizare si se remunereaza pentru ea ar trebui sa existe o dovada, o chitanta etc. care sa ateste ca este platit in mod special acest lucru, nu? Daca am dreptate in ceea ce zic atunci acest lucru nu trebuie inregistrat in registrul intern al firmei?
Nu trebuie explicit o dovada a faptului ca se remunereaza pentru activitatea de trainer pe care o desfasoara?
Poate "fabrica" pe moment in cazul unui proces o dovada ca se remunereaza de anul trecut pentru aceasta activitate a lui?
Va multumesc pentru sfaturile date! Despartirea in mod sigur va fi una amiabila in care ii voi explica conditiile pentru care plec. Bineinteles pe cele familiare. Nu imi fac absolut nici o grija ca voi ramane pe dinafara si sa nu am unde lucra. Sunt profesionist deci o sa las totul "la cheie". Voi da o mana de ajutor in continuare sfatuind ceilalti colegi si dupa plecarea mea atunci cand va fi cazul si vor apela la mine pentru sfaturi.
Ideea e ca nu e un singur sef, sunt patru cu putere de decizie si unul din ei poate fi mai "recalcitrant". Ma pot intelege cu vorba buna dar trebuie sa fiu vigilent sa nu actioneze intr-un fel sau altul dupa plecarea mea.
In fisa de lichidare imi pot trece aceasta datorie datorata actului aditional si astfel sa nu imi incheie situatia in cartea de munca si sa nu ma pot angaja in alta parte?
Pot primi cartea de munca dupa terminarea preavizului si in cazul in care vor dori sa ma actioneze in judecata pentru despagubiri?
Cer toate aceste sfaturi deoarece vreau sa fiu pregatit pentru ce e mai rau desi o sa incerc sa rezolv problema amiabil.
Situatie e in felul urmator: de la inceputul lunii iulie am posibilitatea sa incep munca la cealalta companie. Asta implica o mutare de 600 de km fata de locul actual. Aceasta mutare are si o mare implicare familiara. Pornesc pe un drum de pe care nu vreau sa ma intorc.
Intentia mea e sa plec fara sa platesc nici un ban pentru ca moral nu am de ce. Legal poate treaba nu sta asa. In momentul plecarii as dori sa ma asigur ca e totul in regula, am toate actele necesare care trebuiesc eliberate dupa demisie (carte de munca, fisa de lichidare etc) pentru a nu mai face un drum inapoi. Nu am nici cea mai mica intentie sa ma cert sau sa ajung la proces. Dar daca se ajunge nu il voi initia eu. Poate daca se ajunge vor trebui sa dovedeasca sumele platite si atunci daca nu am surpriza sa "fabrice" chitante ma incadrez in suma de 2000E.
As fi interesat sa aflu pe ce cai legale trebuie sa merg pentru a fi in favoarea mea si ce lucruri ar putea fi in defavoarea mea pentru a ma putea apara.
Dupa ce voi avea actul voi merge probabil si la o ora de consultanta la un avocat specializat in dreptul muncii sa imi spuna ce optiuni am si cum e bine sa fac.
Ca urmare a prezentarii situatiei de pe forum intrebarea mea este: sunt sanse sa plec fara sa platesc nimic chiar in cazul in care ei vor sa-mi faca probleme?
Vreau sa fiu pregatit pentru situatia in care e posibil sa fiu dat in judecata. Nu vrea sa le platesc nimic deoarece ei au castigat mai multi bani decat au cheltuit cu mine pe perioada sederii. Dar nu ma pot lega de aspectele sentimentale ci numai de cele legale asa ca trebuie sa ma axez pe tot ce imi poate fi favorabil.
Povestea cu "slefuirea cuiului" a domnului Nicolae Ciobotaru este foarte interesanta si plina de invataminte dar stiu cum trebuie sa arate "cuiul" la final si stiu ca mai trebuie slefuit. Am facut o greseala cand am semnat actul aditional destul de "orbeste" dar am sansa mea ca sa indrept situatia si sa raman cu experienta faptului.
Legal am avantajul ca trebuiesc indeplinite anumite conditii cumulativ pentru a fi valabil actul aditional de exemplu cea de minim 60 de zile si nu e cazul la mine. Dar din discutiile de pe forum ar putea totusi sa fie legal si sa platesc despagubiri. In acest caz trebuiesc dovedite cu acte cheltuielile lor si nu suma de 5000 de euro trecuta in act care e fictiva si mult peste cheltuiala lor.
Un alt avantaj ar fi faptul ca nu am obtinut nici o diploma, nu am semnat nici un act. Pot fabrica o "dovada" dupa un an de zile? In acordul de instruire nu trebuia sa semnez si eu pe undeva?
Mai trebuie sa explice si de ce m-au "scolit" intr-o meserie pentru care aveam deja diploma de facultate?
In delegatie e trecuta doar data plecarii si data sosirii si nimic la cheltuieli.
Sunt recunoscator daca m-ati putea indruma pe pistele legale de care trebuie sa ma leg pentru a fi in avantaj.
Cum pot dovedi ei legal cu ajutorul actelor faptul ca am fost instruit? Doar cu martori? Nu exista diploma, atestat sau vreun contract in acest sens. Sarcina asta le va reveni lor. Am inteles ca trebuie sa faca dovada efectiva a faptului ca te-au invatat ceva. E de ajuns sa zica doar verbal ca te-am invatat asta si asta?
Nu o sa dau numele firmei si nici numele meu, probabil in ceea ce descriu se gasesc si alte persoane care lucreaza la firme cu regulament intern asemanator.
In legatura cu aspectele legale am o nedumerire. Fiind plecat in delegatie pentru un stagiu de pregatire profesionala in alta tara atunci din punct de vedere legal trebuie sa fiu scos integral din productie, sa se suspende CIM si sa primesc indemnizatie sau intru in situatia in care sunt 25% scos din activitate si primesc salariul de baza plus sporul de vechime daca e cazul? Daca sunt scos integral din activitate trebuie inregistrat undeva la ITM. Ma gandesc ca logic trebuia sa fiu scos integral din activitate fiind plecat permanent dar nu sunt in domeniul juridic sa o parere de expert.
In delegatia pe care o am nu este specificat ca merg la scolarizare si nu sunt trecute nici costurile deplasarii.
Ma poate ajuta legal unul din aceste aspecte mentionate mai sus?