avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional formare profesionala

Salut. Am o problema si as dori sa primesc un sfat de la o persoana autorizata. In urma cu un an sefii mei mi-au propus sa trec de la departamentul productie la cel de automatizari. Precizez ca specializarea mea din facultate e Automatica si Informatica Industriala. Pentru a trece la departamentul automatizari mi s-a propus sa merg in Germania la fabrica mama timp de 6 saptamani unde sa mi se faca o pregatire sau formare profesionala sa zic asa. Inainte de plecare mi s-a inaintat un act aditional care mentiona ca in cazul in care plec in urmatorii 3 ani sa platesc despagubiri de 5000 de euro cat ii costa pe ei scolarizarea mea. Au spus ca asa au calculat ei ca i-ar costa cele 6 saptamani in care voi sta in Germania. Ajuns acolo....surpriza. In cele 6 saptamani mi s-a aratat fabrica, am muncit cot la cot cu cei care trebuiau sa ma invete si culmea in jumatate din timp am stat cu maistrii mecanici care nu aveau cunostinte de automatica si practic am muncit pe baza cunostintelor mele iar in celelalte 3 saptamani mi s-au trasat anumite sarcini de a elobora softuri si proiecte la care am lucrat singur singurel. Nu cred ca ceea ce am facut acolo se poate numi formare profesionala, plus ca nu am primit nici o diploma, nici un atestat, nimic din care sa reiasa ca am fost pregatit pentru ceva anume si am stat pe langa persoane care "sa ma invete" fara studii superioare.
In aceste conditii e valabil actul aditional? Nu mi s-a mai dat nici macar o copie care sa o pastrez desi am semnat 3 exemplare. Stiu ca ar trebui indeplinite niste conditii: sa fie minim 60 de zile, sa primesc o diploma, sa fiu scos din activitate etc. Am fost practic in delegatie, am primit salariu in tara si diurna in Germania.
Ma gandesc ca sunt 2 variante: prima nu e recunoscut actul aditional si atunci pot pleca linistit si a doua varianta e ca se poate numi formare profesionala si atunci cred ca legal trebuiesc justificate cheltuielile si nu suma trecuta in actul aditional pentru ca mai mult de 2000 de euro cu indulgenta nu au cheltuit mai mult cu mine sa aiba facturi. Cei care au stat sa ma invete au lucrat normal nu au stat dupa mine lezandu-si astfel activitatea zilnica. Se pot umfla anumite facturi acum dupa ce au depus situatiile financiare pe anul trecut?
Va multumesc anticipat pentru orice sfat util pe care mi-l puteti da deorece doresc sa parasesc firma in urmatoarea luna.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:11, 27 Martie 2009
Conform art. 188 C.muncii, formarea profesională a salariaţilor are următoarele obiective:
a) adaptarea salariatului la cerinţele postului sau ale locului de muncă;
b) obţinerea unei calificări profesionale;
c) actualizarea cunoştinţelor şi deprinderilor specifice postului şi locului de muncă şi perfecţionarea pregătirii profesionale pentru ocupaţia de bază;
d) reconversia profesională determinată de restructurări socioeconomice; dobândirea unor cunoştinţe avansate, a unor metode şi procedee moderne, necesare pentru realizarea activităţilor profesionale;
e) prevenirea riscului şomajului;
f) promovarea în muncă şi dezvoltarea carierei profesionale.

Iar potrivit art. 193, modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Art. 195 dispune: salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.


Pentru a opera obligaţia de restituire stipulată de art. 195 din Codul muncii în sarcina salariaţilor trebuie să fie întrunite în mod cumulativ următoarele condiţii: cursul de pregătire să fi avut o durată mai mare de 60 de zile, salariatul să fi fost scos din activitate integral sau pentru o durată mai mare de 25% din programul zilnic, salariatul să demisioneze într-o perioadă de trei ani de la data absolvirii formei de pregătire profesională.
Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator.
În cazul dv., neobţinând o diplomă de calificare profesională, nu văd în ce mod poate angajatorul dovedi că aţi participat la un curs de formare profesională, pentru a fi incidente prevederile actului adiţional la CIM....:-/
Va multumesc pentru raspuns. Acum nu stiu daca trebuie inregistrat sau nu la ITM acel act aditional. Eu am trecut de la un departament la altul dar e posibil ca acel act aditional sa nu fie inregistrat la ITM iar eu nu am semnat nici un contract ca indeplinesc functia de inginer automatizari si nu de inginer productie din momentul intoarcerii din Germania. E posibil sa fie numai o chestie de sperietoare acest act aditional? In cel mai rau caz in care ei ma dau in judecata pot recupera mai mult din cheltuielile pe care le pot dovedi cu facturi de transport si cazare? Alte cheltuieli nu cred ca au ce dovedi legal. Ma pot ameninta ca nu imi returneaza Cartea de Munca? Multumesc anticipat
andrei2105 a scris:

Acum nu stiu daca trebuie inregistrat sau nu la ITM acel act aditional. Eu am trecut de la un departament la altul dar e posibil ca acel act aditional sa nu fie inregistrat la ITM iar eu nu am semnat nici un contract ca indeplinesc functia de inginer automatizari si nu de inginer productie din momentul intoarcerii din Germania. E posibil sa fie numai o chestie de sperietoare acest act aditional? In cel mai rau caz in care ei ma dau in judecata pot recupera mai mult din cheltuielile pe care le pot dovedi cu facturi de transport si cazare? Alte cheltuieli nu cred ca au ce dovedi legal. Ma pot ameninta ca nu imi returneaza Cartea de Munca? Multumesc anticipat

Dacă actul adiţional este sau nu înregistrat la ITM, nu are practic repercursiuni asupra valabilităţii acestuia...
Dacă angajatorul vă dă în judecată pentru recuperarea cheltuielilor cu formarea profesională, nu poate solicita decât ceea ce scrie în actul adiţional, cu care aţi fost de acord prin semnarea lui. Oricum trebuie să dovedească această sumă în instanţă, pentru că aceasta nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile efectiv realizate de angajator cu formarea dv. profesională..
Să înţeleg că cele 6 săptămâni sunt de fapt 60 de zile? Pentru că, în caz contrar, nu se poate aplica regula restituirii sumelor nefiind îndeplinite cumulativ condiţiile pe care vi le-am expus mai sus.;)
Totuşi, îmi menţin punctul de vedere în ceea ce priveşte dovada unei calificări....:D
Actele aditionale privind modificarea , executarea , incetarea si suspendarea contractului individual de munca se inregistreaza la ITM.
Actul aditional privind formarea profesionala nu se inregistreaza la ITM, el devenind o anexa la contractul de munca al salariatului.

Obligatia salariatului asumata printr-un act aditional la contractul individual de munca, de a respecta contractul o anumita perioada de timp, subzista numai in cazul in care angajatorul a asigurat perfectionarea prin trimiterea la o scoala sau curs de perfectionare cu scoaterea din productie (I.C.C.J., sectia civila si de proprietate intelectuala, dec.nr.6275/2004, CD pe anul 2004, p.221/222).

Norma prohibitiva prin care se interzice angajatului care a beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională în condiţiile legii sa aiba iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională nu este o norma absoluta, impunandu-se coroborarea ei cu prevederile art.195 alin.3 din Codul muncii, care instituie sanctiunea pentru nerespectarea interdictiei sus/mentionate, si anume suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.

Din cele citite de mai sus sa luam un caz ipotetic, nu cazul meu, daca o persoana X participa la un curs de pregatire de 3 saptamani la o scoala atestata si specializata si semneaza un act aditional ca toate cheltuielile de trasport, cazare si curs au fost de 1500 de euro si sa nu plece din firma mai devreme de 3 ani. Daca pleca dupa 2 ani si este dat in judacata va trebuie sa plateasca 500 de euro? Intreb tinanand cont de faptul ca vorbim de 3 saptamani si nu 60 de zile.

Alte discuții în legătură

Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)
Act aditional florinalung florinalung Buna ziua, Numele meu este Anca. Am cateva intrebari legate de actua aditional intocmit cu ocazia realizarii unei formari profesionale. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract de munca andrei2105 andrei2105 Pot afla mergand la ITM daca am avut contractul de munca suspendat anul trecut pe o perioada de 6 saptamani in care am fost plecat in delegatie in Germania? Pe ... (vezi toată discuția)