avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Activitate mstejar

Activitate mstejar

Din pacate nu exista aceasta posibilitate, deoarece in societatea unde lucrez nu exista posturi cu jumatate sau cu fractiune de norma. Si oricum la HR cand m-am dus initial cu recomandarea de la medicul ginecolog s-au facut ca nu au auzit de asa ceva (redurecea programului de lucru), cu toate ca ulterior am aflat ca mai sunt gravidute care lucreaza 6/zi. In final, dupa verificari ale legii ..au zis ca ok vor actiona in conformitate cu legea dar ca sa aduc hartie de la medicul de familie.
Si vad ca si medicul de familie imi pune bete in roate. De aceea as dori sa stiu: exista un articol de lege.HG/OU care sa spuna ca pentru femeile insarcinate in saptamana 33 nu se mai elibereaza nici un alt concediu medical (nici cel care recomanda reducerea cu 1/4 a programului de lucru), decat concediu prenatal?
Va multumesc.
Cristina
Buna ziua,

Sunt insarcinata in 30 de saptamani si am recomandare de la medicul ginecolog pentru reducerea cu 1/4 a programului de lucru conform art 13 din OU 96/2003. Medicul de familie mi-a dat o hartie (gen concediu medical cu cod indemnizatie 10) pe care sa o duc la servici insa mi-a spus ca aceasta hartie e valabila pana in saptamana 33 de sarcina si ca ulterior daca nu pot indeplini norma de 8/zi sa imi iau concediu prenatal. Eu nu sunt interesata sa intru de pe acum in concediu pre-natal si nici nu am gasit vreo alta lege care sa actioneze in directia mentionata de medicul meu de familie. Spuneti-mi va rog, exista asa ceva?
Eu vreau sa merg la servici pana in saptamana 36 si nu stiu cum sa fac deoarece nu pot sta la servici norma intreaga.

Va multumesc pentru ajutor.
Cristina
avTodincaVeronica a scris:

In primul rand, nu inteleg pe ce baza vi s-a cerut sa platiti acea suma de bani. Sunteti in asociatia de locatari? sau era proprietarul de la care ati cumparat?
Cui ati dat banii? Acelei asociatii de locatari? Sau companiei de furnizarea apei? Aveti apometre? sau platit "la comun", in sistem pausal? Pentru ca daca platiti "la comun" este mai greu sa se recupereze banii...
Aveti chitanta?
In momentul in care se infiinteaza asociatia de proprietari, aveti grija sa nu semnati, daca nu se prevede ca asociatia de proprietari este continuatoarea in drepturi si obligatii a acelei asociatii de locatari.
Daca nu va recuperati banii, s-ar putea sa fiti luata de fraiera si, in viitor sa nu-si mai plateasca nimeni utilitatile, ca oricum este "Mos Craciun" care face fapte bune pentru altii.

De fapt situatia este asa - Exista o datorie la APA NOVA mai veche pare-se, care se perpetueaza de ceva vreme (eu acum am aflat..cu ocazia opririi apei) datorii care au aparut ca urmare a unor "greseli de calcul" facute de administratorii de dinainte. NU sunt datoriile unui apartament anume.;sunt "datoriile blocului". Prin urmare nu se pune problema sa fie trecute in dreptul cuiva sa si le plateasca. In Adunarea Generala a locatarilor calculul s-a facut foarte simplu - sunt 100 de apartament in bloc (chiar daca unii abia s-au mutat sau abia si-au luat apartament si nu au nici o treaba cu "datoriile blocului"), datoria este de 22500 ron, se imparte la nr de apartamente si se ajunge la suma pe care fiecare apartament trebuie sa o plateasca pentru a ajunge cu factura Apa Nova la zi. Deci, in baza faptului ca nu am apa si sunt stransa cu usa, mi s-a cerut sa platesc.. de catre asociatia de locatari..nu m-a fortat nimeni doar ca neavand apa..sunt cam disperata.;asa ca am platit la administratie, care mi-a eliberat chitanta pentru suma platita.
Apometre exista in bloc deci nu se plateste in sistem "pausal".
Am inteles prin urmare ca este absolut necesar ca in statutul noii asociatii de proprietari sa se stipuleze ca este vorba de continuatoarea vechii asociatii de locatari- unde exact trebuie stipulat acest lucru? Nu stiu exact cum sa imi recuperez banii..la asta trebuie sa ma gandesc...Ma gandesc sa ii dau cumva in judecata atat pentru bani cat si pentru prejudiciile pe care mi le-au provocat ...Am vreo sansa de castig,aveti idee catpoate dura un asemenea proces?
Eu astept cu nerabdare sa ne transformam in asoc de proprietari pt ca am speranta ca in momentul in care cineva nu isi plateste utilitatile sa poata fi actionat in judecata mai usor astfel incat sa se evite situatiile de genul acesta.
Asociatiile de proprietari pot trase la raspundere mai simplu decat asoc de locatari, nu? sau ma insel...

Multumesc,
Cristina

Din moment ce ati cumparat apartamentul, inseamna ca sunteti proprietara, nu locatara!

Puteti gasi si alte variante: sa le imprumutati bani pentru a plati apa celor mai nevoiasi, desi dupa aceea, probabil va veti recupera foarte greu banii de la ei... daca dati bani, este bine sa dati unor proprietari, ca sa puteti dupa aceea eventual sa-i executati silit, sa aveti cum va recupera banii, desi probabil vi se va rupe inima de mila lor, sa le faceti executare silita...

Stimata Doamna..in primul rand se cade sa va multumesc pentru raspunsuri si lamuriri.
Proprietari sunt toti, doar ca nu sunt organizati ca si as. de proprietari cum ar fi normal, ci ca si asoc de locatari ( asa au ramas de fff multi ani).
In final am platit ieri la administratie suma ceruta. Ei nu vor sa le imprumut..nici nu s-a pus problema asa, ci sa platesc pur si simplu. NU ma prea incanta sa platesc pt greselile altora, dar lipsa apei este cu adevarat cea mai mare problema, asa ca, am sau nu ..am platit.. Intrebarea mea acum este..cum imi pot recupera banii acestia? (dupa ce se da drumul la apa) sau sunt pierduti si gata, sa imi iau gandul de la ei?
Presedinta se ocupa zilele astea sa depuna actele ca sa ne transformam in asociatie de proprietari. Odata ajunsi organizati ca si asociatie de proprietari..pot sa ii dau in judecata pentru ceea ce au facut ca si asociatie de locatari si sa le cer banii inapoi?
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.

Din moment ce ati cumparat apartamentul, inseamna ca sunteti proprietara, nu locatara!

Puteti gasi si alte variante: sa le imprumutati bani pentru a plati apa celor mai nevoiasi, desi dupa aceea, probabil va veti recupera foarte greu banii de la ei... daca dati bani, este bine sa dati unor proprietari, ca sa puteti dupa aceea eventual sa-i executati silit, sa aveti cum va recupera banii, desi probabil vi se va rupe inima de mila lor, sa le faceti executare silita...

Stimata Doamna..in primul rand se cade sa va multumesc pentru raspunsuri si lamuriri.
Proprietari sunt toti, doar ca nu sunt organizati ca si as. de proprietari cum ar fi normal, ci ca si asoc de locatari ( asa au ramas de fff multi ani).
In final am platit ieri la administratie suma ceruta. Ei nu vor sa le imprumut..nici nu s-a pus problema asa, ci sa platesc pur si simplu. NU ma prea incanta sa platesc pt greselile altora, dar lipsa apei este cu adevarat cea mai mare problema, asa ca, am sau nu ..am platit.. Intrebarea mea acum este..cum imi pot recupera banii acestia? (dupa ce se da drumul la apa) sau sunt pierduti si gata, sa imi iau gandul de la ei?
Presedinta se ocupa zilele astea sa depuna actele ca sa ne transformam in asociatie de proprietari. Odata ajunsi organizati ca si asociatie de proprietari..pot sa ii dau in judecata pentru ceea ce au facut ca si asociatie de locatari si sa le cer banii inapoi?
Va multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Cristina

NU sunteti obligata sa platiti datoriile altora. daca apa o platiti in functie de apometre, nu aveti treaba. Insa daca platiti in sistem pausal, platiti chiar daca nu beneficiati de apa, la comun...

Cum sa nu obtina nimic daca da Asociatia in judecata? Aveti drept de regres impotriva Asociatiei pentru a va plati banii pe care i-ati dat pentru altii, sau pentru a se face compensarea cu alte datorii ale dumneavoastra fata de Asociatie. Platiti acuma, dar dupa aia, o perioada, nu mai sunteti obligata sa platiti la asociatie, pana la concurenta sumei platite de dumneavoastra.

Am sanse sa dau asociatia in judecata, chiar daca e vorba doar de asociatie de locatari si nu de proprietari?
Exact. Datoriile trebuie acoperite. Si in final pentru a avea apa curenta voi plati ca toti ceilalti locatari.
Sa inteleg deci in plus ca oricum nu am nici o lege care sa ma apere de marlanii de astea si ca sunt pur si simplu buna de plata?

Buna tuturor! Sunt innebunita si nu stiu ce sa fac sau ce optiuni am!!!..situatia in care ma aflu este urmatoarea....

Anul trecut am cumparat un apartament de 2 camere. Pentru a putea achizitiona acest apartament fostul proprietar a adus o hartie de la administratie cum sa nu sunt datorii.
Blocul are 3 scari si la administratie sunt organizati intr-o asociatie de locatari Exista 2 administratori - 1 pentru scara 1 si 2 si inca unul pentru scara 3.
Apartamentul pe care l-am cumparat este dotat cu centrala termica (centrala care era deja instalata de fostul proprietar). - deci la intretinere nu platesc apa calda sau caldura ci doar apa rece (plus celelalte utilitati - gunoiul- si cheltuielile comune)

De la APA NOVA se pare ca s-au tot primit somatii in ultimele saptamani ca vor inkide apa rece pentru neplata. Eu sunt cu intretinerea la zi iar la avizier nu apare nici un fel de datorie veche la APA NOVA (nici in momentul in care am cumparat apartamentul nu aparea la avizier vreun semn ca blocul e cu probleme). Intr-o discutie cu administratorul am aflat ca de fapt exista niste datorii mai vechi pe asociatie atat la APA NOVA cat si la RADET, dar ca datoria la radet tocmai a fost achitata- lucru care imi e egal avand in vedere ca am centrala... Treaba cu datoriile astea nu e prea ortodoxa: unii locatari sustin ca vechiul administrator (care sta in bloc de altfel) ar fi fugit cu niste bani (fugit e impropriu spus deoarece el sta inca in bloc)si ca de acolo ar fi datoriile; altii spun ca cei de la scara 3 (?!) nu vor sa plateasca niste datorii care le apartin... etc etc. Locatarii de la scara unde locuiesc sustin ca ei ar fi platit... Intrebandu-l pe administrator de cand exista aceasta situatie mi-a raspuns ca e de cativa ani...Daca oamenii au platit - asta trebuie sa apara in arhiva asociatiei si deci fostul administrator trebuie tras la raspundere si actionat in judecata, nu? Ei pare-se ca nu e asa simplu pentru ca trebuie efectuata o expertiza contabila?! de cineva de la primarie si asta ar costa 2000 ron/an (teoretic ar fi 5 ani de expertizat contabil). Avand in vedere ca datoria totala la ambii furnizori de utilitati ajunge la vreo 30000 ron am intrebat la asociatie de ce totusi s-a lasat aceasta situatie sa treneze atat de mult si de ce nu se procedeaza la actionarea in judecata...ca nu au bani.;ca dureaza ....etc etc...

Problema mea cea mai mare e ca acum APA NOVA a oprit furnizarea de apa rece pe bloc. Apa calda nu a fost sistata, si deci toti locatarii sunt ingrijorati putin dar nu foarte tare...pentru ca ei au apa calda.... Pe de alta parte eu care m-am nimerit in aceasta situatie fara vreo vina, avand centrala de apartament, nu am nici un fel de apa...

Se zvonea aseara pe la bloc (aseara a fost sistata apa rece) ca sa se adune bani de la toti locatarii sa se plateasca la APA NOVA datoria....Eu nu am chef sa platesc datoriile nimanui...nici furtul altora..cand am cumparat apartamentul nu am fost instiintati de aceste probleme si datorii mai vechi ...(plus ca administratia a semnat hartie conform careia nu sunt datorii...).
Ma poate indruma careva spre o solutie? Ce pot sa fac? Ce optiuni am? Pot da in judecata asociatia de locatari pentru...ce anume? sau cum sa procedez? ( sunt dispusa sa fac orice..chiar daca ar fi de durata..)

Multumesc mult de ajutor.
Cristina