Sunt intr-o localitate montana unde am achizitionat un teren si o casa de vacanta. Initial, nu era drum de acces decat cu piciorul sau caruta. Am vorbit cu primaria, care ne-a facut un drum de acces auto. De fapt am facut o cerere semnata de toti vecinii din zona pe care am depus-o la primarie. Acum, unul din acesti vecini, a ingustat drumul prin construirea unui gard. Zona este foarte sensibila, in sensul ca este intr-o curba destul de abrupta si ar fi necesar un spatiu mai larg, cu cel putin 2 m mai larg. Gardul care actualmente este pus de vecin este practic mutat cu 3 m in interiorul curbei fata de cum a fost pozitionat inainte de constructia drumului. Ne-am sfatuit cu ceilalti vecini si am hotarat sa-i platim pentru a se muta pe vechiul loc cu gardul. Insa nu am primit un raspuns pozitiv. Si sunt multi afectati de aceasta situatie. Care ar fi posibilitatea legala de a obtine un drept de a largi drumul de acces chiar in situatia data?
Cu stima, Liviu
Mai nou am discutat cu proprietarul, care de fapt a devenit proprietar prin mostenire. El nu a avut acte pe teren, doar parintii lui erau trecuti pe CF. Eu am obtinut prin instanta proprietatea, proprietarul folosindu-se de dreptul prin uzucapiune. Acum sunt si intabulat pe teren. Padurea a fost proprietatea parintilor lui. Cand a fost legea cu retrocedarea padurilor, au avut loc diverse evenimente in familia d-lui, in acest mod nebeneficiind de lege. In schimb, sunt cateva persoane in satul respectiv care stiu de acest lucru, si unul era responsabil cu pazirea ei. Doresc sa mentionez ca acesta a fost un acord mutual, intre parintii fostului proprietar si persoana care paze padurea. Discutand si eu cu acea persoana, a fost pazita doar de jaf, ca in rest s-au mai taiat copaci.
Am discutat cu proprietarul azi si mi-a zis ca are martori ca padurea a fost a lui. El trebuia sa fac niste demersuri pentru ca sa se intabuleze. N-a facut-o in timpul util si el zice ca a pierdut trenul. Problema e ca eu am cumparat totul de la el, padurea era la pachet, nu era in suma, doar m-a atentionat care-i situatia. Eu acu ma gandesc daca ma este vreo posibilitate de a intra in posesie, platind evident pretul cuvenit... Nu exista acte pe padure, ci doar martori, dupa cum nici pe teren nu au fost acte si tot cu martori se rezolva cu actul de proprietate.
O sa ma interesez si cat de curand o sa dau un raspuns. Care ar fi cea mai importanta intrebare pe care ar trebui s-o pun fostului proprietar, sau ce raspuns ar trebui sa primeasca de la primaria locala ptr a dovedi ca este posesorul padurii, evident inafara de actul de proprietate (care oricum nu exista nici pe terenurile arabile sau intravilan).
Am achizitionat aprox. 4 ha teren, o casa si padure la munte. Proprietarul nu avea acte pe teren, si am deschis actiune judec. uzand de dreptul prin uzucapiune. La terenuri se poate, da la padure nu, deoarece a expirat termenul. Se mai poate face ceva inafara de a astepta sa mai apara vreo alta lege?
Cu stima, Liviu
Eu am cumparat un teren la munte, de fapt mai multe terenuri. Printre ele exista si 1 ha padure. Nu au existat acte prin notariat. Proprietarul le-a folosit pe perioada mai mare de 30 ani. Am proces pentru obtinerea actului de proprietate pe teren. Dar cu padurea nu stiu ce pot sa mai fac, intrucat termenul de retrocedare a expirat, dupa cum mi-a fost comunicat. Ce pot face in situatia aceasta?