avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retrocedare padure
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retrocedare padure

Am achizitionat aprox. 4 ha teren, o casa si padure la munte. Proprietarul nu avea acte pe teren, si am deschis actiune judec. uzand de dreptul prin uzucapiune. La terenuri se poate, da la padure nu, deoarece a expirat termenul. Se mai poate face ceva inafara de a astepta sa mai apara vreo alta lege?
Cu stima, Liviu
Cel mai recent răspuns: mlliviu , utilizator 22:03, 20 Decembrie 2008
NU se poate uzucapa o padure pentru ca pana inainte de 1989 si chiar dupa aceasta data, padurile se aflau in administrarea Ocolului Silvic, care apartinea Statului Roman. In cazul uzucapiunii, se dobandeste proprietate unui imobil prin folosinta de indepunga durata in mod public, netulburat si sub nume de proprietar. timp de cel putin 30 de ani. Va lipseste aceasta ultima componenta "sub nume de proprietar", atat dumneavoastra, cat si celor de la care ati cumparat terenul. La terenurile agricole folosinta se dovedeste prin cultivarea acestora..., insa in cazul padurilor, este mai greu de folosit in mod continuu, neintrerupt si sub nume de proprietar.
Cel de la care ati cumparat a fost inscris in Registrul Agricol cu acel teren? A platit vreun fel de impozit? De cand? Ca altfel, nu prea aveti cum dovedi folosinta...Platiti impozit pentru teren? Cine este inscris in Cartea Funciara pe teren? Exista posibilitatea dobandirii terenului de la proprietarul tabular, sau de la mostenitorii acestuia?
Teoretic, ati putea face o oferta reala de cumparare proprietarului tabular, cel mai probabil Statul Roman...
O sa ma interesez si cat de curand o sa dau un raspuns. Care ar fi cea mai importanta intrebare pe care ar trebui s-o pun fostului proprietar, sau ce raspuns ar trebui sa primeasca de la primaria locala ptr a dovedi ca este posesorul padurii, evident inafara de actul de proprietate (care oricum nu exista nici pe terenurile arabile sau intravilan).
Intrebati vanzatorul ce v-am intrebat eu. In plus, intrebati-l de cand detine padurea? cu ce titlu (mostenire, vanzare-cumparare?) cum face dovada acestora? daca stie in ce Carte funciara este inscris imobilul. Daca nu stie, puteti afla si dumneavoastra cu ajutorul unui inginer silvic care sa va identifice terenul...
Era bine sa intrebati inainte sa dati banii...
Mai nou am discutat cu proprietarul, care de fapt a devenit proprietar prin mostenire. El nu a avut acte pe teren, doar parintii lui erau trecuti pe CF. Eu am obtinut prin instanta proprietatea, proprietarul folosindu-se de dreptul prin uzucapiune. Acum sunt si intabulat pe teren. Padurea a fost proprietatea parintilor lui. Cand a fost legea cu retrocedarea padurilor, au avut loc diverse evenimente in familia d-lui, in acest mod nebeneficiind de lege. In schimb, sunt cateva persoane in satul respectiv care stiu de acest lucru, si unul era responsabil cu pazirea ei. Doresc sa mentionez ca acesta a fost un acord mutual, intre parintii fostului proprietar si persoana care paze padurea. Discutand si eu cu acea persoana, a fost pazita doar de jaf, ca in rest s-au mai taiat copaci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoresca ciuria niculae ciuria niculae buna ziua, doresc un sfat de la dvs. parintii mei au cumparat in anul 1965 un teren in sectorul 2 bucuresti cu chitanta de mana pe care au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Recuperare mostenire padure zott zott Buna seara , am rugamintea de a ma ajuta si pe mine sa-mi recuperez 10 prajini de padure cuvenite ca mostenire in urma decesului ambilor parinti ! Am facut ... (vezi toată discuția)
Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)