Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2011 luna Noiembrie la virsta standard de pensionare de 59 ani si 2 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 10 ani. Stagiul standard complet de cotizare este de 28 ani si 4 luni.*
Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2006 luna Noiembrie la virsta de 54 ani si 2 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 38 ani si 4 luni.*
Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2006 luna Noiembrie la virsta de 54 ani si 2 luni** daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 28 ani si 4 luni.*
AngiF
tudorvaleriu a scris:
1. Nu se procedeaza ca la impozitul pe venit.
2. Dvs. va asigurati la Pensii pe ce suma doriti si in functie de aceasta suma se calculeaza punctul de pensie (nu are legatura cu veniturile reala ale dvs. pe care le declarati la Fisc).
3. PFA sunt obligate sa incheie contract de asigurare cu Casa de Pensii, persoanele fizice numai daca vor, asa cum v-am spus in mesajul precedent.
buna ziua,
ma intereseaza si pe mine chstiunea...
nu imi e clar UNDE pot plati o contributie pentru pensie.....sunt pensionara precum poate va mai amintiti...de la 1 sept 2009.
si...doresc sa continui o plata din venituri proprii....inteleg ca se poate..
nu am PFA...nu am nici o forma oficiala de munca.....contract sau vreo conventie....etc...
locuiesc in sect 1....conteaza ? n stiu adresa exacta unde as putea continua cotizarea....pentru ca in timp sa am o pensie mai decenta...
va rog sa imi confirmati daca aceasta contributie lunara, despre care face vorbire doamna traducator...are vreo legatura cu contributia pentru pensia privata....deshi am nteles bine cred.....ca NU...
si mai am o nedumerie....ref la contributia pt sanatate....eu daca sunt deja pensionar de la 1 spet 2009...nu cred ca mai am vreun avantaj cotizand in continuare...pt sanatate
poate am citit printre randuri si nu am aprofundat?
mii de multumiri si
respect=D>
tied
1. Nu se procedeaza ca la impozitul pe venit.
2. Dvs. va asigurati la Pensii pe ce suma doriti si in functie de aceasta suma se calculeaza punctul de pensie (nu are legatura cu veniturile reala ale dvs. pe care le declarati la Fisc).
3. PFA sunt obligate sa incheie contract de asigurare cu Casa de Pensii, persoanele fizice numai daca vor, asa cum v-am spus in mesajul precedent.
elga50:
Astea sunt toate, pe un an de zile.
Si eu m-am mirat cand le-am primit pe toate dar au fost bine primite!
Cand veti primi prima pensie veti primi si toate tichetele CFR pe 2009, indiferent cate luni mai sunt din acest an.
Da, se impoziteaza pensiile mai mari de 1000 lei, cu 16% aplicat la suma ce depaseste 1000 lei.