Buna! Recent mi-am pierdut pașaportul românesc în Olanda (locuiesc aici de doi ani, pentru studii și part-time job). Am aplicat pentru un nou pașaport la ambasadă, am parcurs lista de documente necesare și le-am trimis, așa că întrebările mele nu sunt neapărat de natură legală (cred), ci din punct de vedere al experienței. Termenul maxim de finalizare comunicat pe paginile web ale MAE/ambasadelor este de 45 de zile lucrătoare. Întrebările pe care le am sunt:
1. Această durată reprezintă efectiv timpul care durează pentru finalizarea pașaportului, sau este doar un termen estimativ maxim?
2. În cazul în care cunoașteți astfel de cazuri, fie în Olanda, fie în alte țări UE, cât a durat până persoana în cauză a putut primi pașaportul în mână?
Mulțumesc!
Salutare! Urmează să împlinesc 18 ani peste 3 luni, ceea ce înseamnă că trebuie să schimb cartea de identitate. Domiciliul declarat pe CI de 14 ani este cel al mamei (părinții sunt divorțați). Între timp, sora mea a cumpărat un imobil într-o altă localitate, în care am locuit toți trei timp de câteva luni, după care ea a plecat in străinătate, rămânând în apartament eu și mama mea, însă domiciliul din cărțile de identitate a rămas cel anterior. Având în vedere ca mama mea are și actul de proprietate în original și o împuternicire notariala de folosire a semnăturii și reprezentare a surorii mele, când voi merge pentru a schimba cartea de identitate, pot sa declar acest domiciliu? Care este procedura și la care SPCLEP se face cererea - la cel din localitatea inițială sau la cel din localitatea actuală? Mulțumesc!