Am văzut că art. 31 alin. (4) din OUG 158/2005 "Cuantumul indemnizației prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10" face trimitere la art. 10 din acelasi act normativ.
Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizațiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează, conform legii, contribuția pentru concedii și indemnizații, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situațiile prevăzute la art. 9 și 31, baza de calcul a indemnizațiilor o constituie media veniturilor lunare la care s-a calculat contribuția pentru concedii și indemnizații, din lunile respective sau, după caz, venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuția, cu respectarea prevederilor alin. (2).
In cazul sotie mele, care are un loc principal de muncă din anul 2015 si un loc secundar de muncă din 22 octombrie 2019:
1. In cazul locului secundar de munca, se consideră că îndeplinește stagiu minim de cotizare si trebuie sa prezinte angajatorului secundar o adeverință eliberată de angajatorul principal?
2. Se aplică prevederile art. 10 alin. 1 sau prev. art. 10 alin. 4?
3. Cum se va calcula indemnizația de risc maternal, in cazul locului secundar
de muncă?
4. După formula:
a) 75% din veniturile brute realizate in ultimele 6 luni?
b) 75% din veniturile brute realizate in perioada 22 octombrie - 2 decembrie?
Cornel Vasile a scris:
1. OUG 158/2005
art.33
Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanțe de urgență, indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare.
2. Daca nu aveti o problema medicala puteti intra in concediu de maternitate cu 84 de zile inainte de nastere, ceea ce inseamna 12 saptamani inainte de nastere. Deci din saptamana 28 puteti (6 luni jumatate) sa va luati concediu de maternitate.
[ link extern ]