Autoritățile române nu vor recunoaște o decizie din altă țară. Ca sa beneficiați de ceva in țară, trebuie să depuneți dosar de încadrare in grad de handicap si sa primiți un certificat. In funcție de gradul primit conform evaluării dupa criteriile românești, aveți diverse scutiri si beneficii.
In plus, e posibil sa fie necesar să aveți domiciliu permanent in România.
Exista doua 2 surse de bani oferite prin școală:
1) Bursa medicală: actele se depun la începutul anului, cuantumul bursei e variabil, poate chiar 0 deoarece banii sunt dați de la bugetul local iar primăria trebuie in primul rand sa aloce bani pt asemenea burse
2) certificat CES, care presupune profesor de ajutor, o indemnizație lunară si o suma fixa data pe fiecare zi de școală pt hrana, rechizite si încălțăminte
Aceste drepturi bănești se oferă începând cu clasa zero si nu sunt condiționate in vreun fel de certificatul de handicap.
Recent a avut loc la domiciliu ancheta socială în vederea încadrarii in grad de handicap a unei persoane salariate. Asistentul social care a efectuat raportul a insistat sa i se dezvăluie valoarea salariului acelei persoane sugerând ca altfel nu poate finaliza ancheta socială (i s-a atras atenția odată că salariul este confidențial, dar a insistat). Precizez ca persoana in cauză a depus la DGASPC toate documentele cerute conform legii si este eligibilă pentru încadrarea in grad de handicap. Din câte știu, veniturile salariale sunt confidențiale si legea privind incadrarea in grad de handicap nu prevede declararea lor pentru persoanele angajate.
Unde pot face o sesizare privind acest abuz? Unde pot reclama pretențiile asistentului social?
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.