avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Activitate Lya23

Activitate Lya23

Bună dimineața! Problema începe cu o greșeală făcută de instanța judecătorească la succesiune si in loc de 1/2 din apartament au trecut 1/1. S-a făcut indreptare de eroare în judecatorie ,iar la tribunal s-a persistat in greșeală. Cert este ca unul din copii a pacalit-o pe mama de a facut act de partaj voluntar și la notar nu a spus ca exista o indreptare de eroare astfel ca acel copil si-a insusit un cadou de 1/2 din apartament(partea mamei din timpul căsătoriei cu soțul defunct) printr-o greșeală banală a unui grefier. In fine,pentru anularea actului notarial,mamei i s-a stabilit o taxa de timbru la valoarea de impozitare de aproape 5000 lei ceea ce nu mi se pare corect sa plătească pentru o greșeală a grefierului si mai ales ca la acea cota de 1/2 din apartament ,s-a plătit in dosarul de succesiune taxa de timbru. Ce se poate face pentru diminuarea sau anularea acestei taxe de timbru și dacă este corect impusa ? Mulțumesc .
Răspuns la discuția Act de partaj voluntar
Notarul a facut o greșeală monumentală in ceea ce privește dreptul mamei existent ,de 1/2 din proprietate si a scris in actul de partaj voluntar ,ca mama deține 1/2 si fiica 1/2. Ii trece pe act ca mama a primit o sumă de bani cu titlu de sulta, ca renunță cu titlu oneros la uzufructul viager si asa fiica devine unic proprietar pe apartament. Problema este ca aceasta fiica a ademenit-o pe mama si a deposedat-o sistematic de toate bunurile(si nu au fost putine) fără să își asume întreținerea părintelui, ba mai mult ,acum de cand este proprietară pe casa părintească, noi ceilalti 2 copii nu putem intra in casa părintească sa ne vizităm mama pt ca exista probabilitatea sa ne dea in judecată pt. încălcarea proprietății. Mama este sechestrata la domiciliu de propria fiica, ii ascunde medicamentele(este cardiaca),tipa la mama,tranteste lucruri prin casa,nu mai are voie sa dea telefoane,nici sa primească de la nimeni,mai nou ,are peste tot in casa camere de luat vederi,chipurile sa o vadă dacă se împiedică și cade sa o vada(dar ea sta la 2500km distanta). In concluzie, fiica este o dezaxata iar mama este prizioniera in propria locuinta si eu nu stiu ce să fac pt. ca aceasta fiica nerecunoscatoare, pe care nu o pot numi sora ,sa nu-si mai bată joc de viețile noastre si de batranetea mamei .
In urma decesului tatalui meu, mama a ramas cu 1/2 apartament dobandit in timpul casatoriei si la dezbaterea succesiunii din cealalta 1/2 ii revine jumatate ,cu impunerea dreptului de uzufruct viager solicitat la mediator si in instanta de catre ceilalti doi copii. Cealalta jumatate , revenindu-i unei fiice, astfel devenind coproprietare. Dupa 1 an de tatonari ,coproprietara(fiica) reuseste sa o determine pe mama la semnarea un act de partaj voluntar si implicit tot in acel act, este trecuta si renuntarea la uzufructul viager. Cum se poate ataca acest document si repunerea mamei in posesie a celor 3/4 parti din apartament, ca proprietar?Mentionez ca la data semnarii actului de partaj voluntar mama avea 75 de ani