avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru LF

Activitate Alexandru LF

Buna ziua!
As aprecia, va rog, sugestiile dumneavoastra in situatia de mai jos.
In urma cu 10 ani am fost angajat part time la o firma, timp de 5 luni. Aveam nevoie de experienta, am stabilit cu managerul sa-mi platesc eu taxele, mai precis eu ii plateam lunar o suma de bani pentru a figura ca angajat. Acum m-am trezit la usa(dupa 10 ani) cu un ofiter de la Politia Economica care imi solicita sa vin la sectie pentru o declaratie in calitate de martor. Se pare ca firma functiona ilegal, nu avea autorizatie si nu si-a platit taxele. Pot declara adevarul fara sa existe repercusiuni? Nu am facut nimic ilegal dar legile sunt complexe si nu as vrea sa fiu implicat intr-o situatie neplacuta sau sa fiu amendat.
Multumesc!
Multumesc! Toate procedurile legale au fost facute dupa achizitie, eram curios daca nemodificarea adresei firmei implica costuri pentru mine.
Buna ziua,

Am achizitionat un apartament pe adresa caruia activa firma proprietarului precedent. Recent am observat din corespondenta primita ca adresa firmei nu a fost schimbata. Imi puteti spune va rog care este termenul legal la care fostul proprietar este obligat sa schimbe adresa firmei. De asemenea, pastrarea adresei actuale implica costuri suplimentare pentru mine, de exemplu la achitarea impozitului?

Multumesc.
Buna ziua!
Lucrez in ture. Este legala calcularea orelor suplimentare la 2 luni si plata in a 3-a? De exemplu daca in ianuarie acumulez 10 ore suplimentare(calculate raportat la numarul lunar de ore lucrate, nu saptamanal), angajatorul poate face in asa fel incat in februarie sa lucrez cu 10 ore mai putin si implicit sa am 0 ore suplimentare. De asemenea orele suplimentare ar trebui platite luna urmatoare conform articolului 123(1). Conform “Codului muncii” timpul de muncă este 40 de ore pe săptămână, ce depaseste acest segment este considerata munca suplimentara. In unele saptamani muncesc 55 ore.
- Este legal lucrul in ture de 12 ore- 5 zile consecutive (articolul 115-p2) sau 7-8 ture de noapte de 11h consecutive?
Multumesc!