Din cate am inteles actele depuse la Primarie (si care au fost respinse de cateva ori) au fost pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Avand in vedere ca deja este finalizata constructia vechea documentatie pentru autorizatia de constructie nu mai este adecvata situatiei concrete. Asa cum am mai aratat intr-un post anterior, recomand in continuare solutia depunerii unei documentatii noi pentru „Intrare in legalitate”. Sugerez contactarea unui arhitect nou care sa intocmeasca o astfel de documentatie. Ar trebui sa fie cu mult mai ieftin mai ales ca arhitectul nou poate folosi foarte multe acte din documentatia existenta (depinde si de negocierea efectiva cu arhitectul). Atentie totusi, incepeti aceasta procedura de intrare in legalitate cu Primaria numai dupa expirarea celor 2 ani de la finalizarea practica a constructiei. Lucrul acesta se va dovedi usor la Primarie cu cateva declaratii scrise ale unor martori (vecini, muncitori, etc.). Procedura aceasta se termina relativ repede (as estima 1 - 2 luni, in functie si de operativitatea lucratorilor de la Primarie). La final veti intocmi cu Primaria un proces verbal de finalizare a constructiei (cred ca asa se numeste) si veti avea si actele de proprietate pe casa. Eu m-am aflat intr-o situatie foarte asemanatoare acum cativa ani si aceasta a fost solutia pe care am adoptat-o. succes!
Este adevarat ca nu am verificat ultimele modificari din legislatia in domeniu, dar pana acum un an regula era ca daca este descoperita contraventia (constructia fara autorizatie) la peste 2 ani autoritatile nu mai au dreptul de a sanctiona cu amenda. Ce trebuie facut (dupa trecerea celor 2 ani) este realizarea unei noi documentatii (faza PAC - Intrare in legalitate). Trebuie realizata de un arhitect si nu este asa de scumpa ca autorizatia de constructie. A trebuit sa fac acest lucru prin 2004 si am platit 350 de lei. Practic, Primaria va trebui sa hotarasca daca aproba constructia asa cum este sau decid demolarea ei. Eu ma indoiesc ca vor decide demolarea, mai ales daca aceasta constructie respecta toate normele tehnice. La sfarsitul acestui proces de intrare in legalitate se va face si procesul verbal de finalizare a constructiei cu Primaria.
Codul CAEN il declari atunci cand ti se cere de o anumita institutie / pentru o anumita autorizatie, si este cel aferent activitatii pentru care soliciti autorizatia. Nu trebuie sa ti-l atribuie judecatoria, ci trebuie declarat avand in vedere activitatea intreprinsa si corespondenta acesteia in CAEN. Iar CAEN-ul nu cuprinde numai activitatile care genereaza profit. Sunt acolo si servicii de asistenta sociala cu cazare sau fara cazare de exemplu.