avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Am construit fara autorizatie. Cum intru in legalitate?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Am construit fara autorizatie. Cum intru in legalitate?

In aprilie 2008 am apelat la un cabinet de arhitectura care ne-a luat pentru inceput 1500 de euro, au dat in 2 saptamani planurile pentru constructie si ne-au spus: apucati-va de treaba pentru ca noi punem dosarul si in maxim o luna aveti autorizatia. Zis si facut. Am inceput constructia insa nici vorba de autorizatie. Arhitectul era din ce in ce mai greu de gasit. Intr-un final, dupa multe minciuni cum ca ar fi gata autorizatia, ne-a dat dosarul abia in octombrie 2008, pe care a trebuit sa il punem noi la primarie. Casa era deja gata... Abia atunci am aflat ca trebuie sa avem si avize... Am mai pierdut 2 luni cu avizele. Proiectul a fost respins de primarie pentru niste mici chitibusuri cum ar fi ca nu e desenat unde se scurge apa pliviala. Am facut si acele schite dupa ce am asteptat iar cateva luni la usa arhitectului neserios. Am depus iar dosarul in iunie 2009, fiind iar respins pentru alte chitibusuri, pe care nu inteleg de ce nu le-au vazut si prima data. Printre altele, ca referatele de specialitati nu sunt semnate de ingineri de specialitate ci de inginerul structurist.
Am dus iar dosarul acestui arhitect incompetent, i-am mai dat 500 de euro in speranta ca macar acum face 3 modificari minore mai repede... De atunci si pana acum a tinut dosarul la el, aproape jumate de an, iar acum ni l-a dat fara nicio modificare, sustinand ca ne trimite prin email...
Au trecut aproape 2 de colaborare si sincer ne-au iesit peri albi. Am renuntat demult sa ne straduim sa intelegem ce doreste acest arhitect ciudat.

Acum, ca sa scurtez din urmatoarele posturi... de ce nu il trag la raspundere pe arhitect? Pentru ca i-am dat banii pe promisiunea ca o sa facem contract... insa acesta nu a mai fost facut. Eram chiar fericiti cand vedeam o foaie de la el, daca ii ziceam sa faca contract, iar disparea 2 luni...

Am sunat la alti arhitecti, dar acetia spun ca nu vor sa se bage pe ce a facut alticineva :(

Acum, din alte posturi similare am observat ca sunt 2 variante.
1. Sa obtinem autorizatia cu orice chip.
2. Sa asteptam sa treaca 2 ani (care se implinesc imediat) pentru a nu mai fi amendabili si sa declaram casa la administratia financiara.

Varianta 2 ma blocheaza total, pentru ca nu mai pot colabora cu acel incompetent, asadar nu pot depune dosarul, in 2 luni imi expira pentru a doua oara certificatul de urbanism si avizele :((
... asa ca mai ramane varianta 2. Daca a apelat cineva la varianta asta, va rog sa imi spuneti ce inseamna '2 ani de la finalizarea constructiei'? pentru ca finisajele nu sunt facute nici acum. Casa e facuta la rosu, are geamuri si acoperis, dar cam atat...
Si daca o declar la adm financiara, cine imi da actul casei? Sau intru doar 50% in legalitate dar n-o sa pot face niciodata contracte de curent/gaze/apa si n-o sa pot sa vand casa?

Daca a trecut cineva printr-o experienta similara, va rog sa imi spuneti cum pot rezolva. Culmea e ca noi am vrut sa fie totul legal, ca la carte, si ce a iesit e tocmai invers :(
Cel mai recent răspuns: 3dman , utilizator 12:42, 15 Septembrie 2011
chestia cu 2 ani nu e buna in situatia asta. contraventiile pe constructii sunt contraventii continue. asa k potzi sa primesti amenda oricand.
la administratia financiara nu poti sa declari casa decat pe baza procesului verbal de receptie finala care are la baza tot autorizatia de construire si documentatia ei tehnica vizata spre neschimbare, printre altele.
asa k la a 2a varianta nu poti apela.
ramane prima varianta. (apropo din ce oras esti?)
sa scoti autorizatia.
dar asta acum se poate face doar pe baza unei amenzi pentru construire fara autorizatie (1000 -100.000 lei),a si a 2 studii rezistenta mecanica si psi. asa k du-te la primarie si cere amenda de la disciplina in constructii. dak ai zis de avize cred k ai un certificat de urbanism. tre sa te bucuri dak mai este in termen poate nu mai o iei de la capat si te folosesti de avizele pe care le-ai obtinut .
Este adevarat ca nu am verificat ultimele modificari din legislatia in domeniu, dar pana acum un an regula era ca daca este descoperita contraventia (constructia fara autorizatie) la peste 2 ani autoritatile nu mai au dreptul de a sanctiona cu amenda. Ce trebuie facut (dupa trecerea celor 2 ani) este realizarea unei noi documentatii (faza PAC - Intrare in legalitate). Trebuie realizata de un arhitect si nu este asa de scumpa ca autorizatia de constructie. A trebuit sa fac acest lucru prin 2004 si am platit 350 de lei. Practic, Primaria va trebui sa hotarasca daca aproba constructia asa cum este sau decid demolarea ei. Eu ma indoiesc ca vor decide demolarea, mai ales daca aceasta constructie respecta toate normele tehnice. La sfarsitul acestui proces de intrare in legalitate se va face si procesul verbal de finalizare a constructiei cu Primaria.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
Bela Ispas, utilizator
2 ani de cand ?
exista vreun document oficial de la autoritati-gen nota de constatare cu un stadiu fizic?
dak nu exista ....
data savarsirii contraventiei-construire fara autorizatie de construire- este considerata data constatarii de catre autoritati(vezi contraventia continua - contraventia ale carei urmari dureaza in timp).
1. Certificatul de Urbanism este un cat informativ-ofera informatii tehnico--economice si jrudice despre terenul in cauza-Certificat de urbanism obtineti oricum
2.vedeti daca in certificatul de urbanism nu aveti anumite restrictii de la reglementarile zonei (POT, CUT, ets-pentru ca daca sunt asemenea diferente, trebuie sa faceti PUD sau PUZ)
3.Dv. trebuie sa faceti presiuni (in sensul bun al cuvantului) sa obtineti o autorizatie de constructie pentru ca fara procesul verbal de receptie nu o sa puteti sa va intabulati casa, nu va face EON-ul sau ....contracte de prestari servicii---de la caz la caz.
4. ideal ar fi sa gasiti un arhitect care are intrari la Serviciul de Urbanbism al Primariei si gaseste el solutia :). Dv sunteti in culpa, indiferent de motiv iar daca nu vor si nu vor sa va dea autorizatie ramane calea judecatii care este anevoioasa si grea.
Pai am de exemplu factura pentru acoperis. Cred ca e cea mai buna dovada pentru implinirea celor 2 ani de la constructie. Nu vad ce relevanta are din ce oras sunt, ar trebui sa fie peste tot aceiasi lege, nu? Sunt de la oras, dar nu din Bucuresti.

Legea e foarte saraca in detalii cu privire la astfel de situatii, de aceea ma interesa daca stie cineva cum se aplica. Exista acel articol care spune ca fapta se prescrie in 2 ani, dar nu scrie mai mult de atat...
L-as intreba pe domnul care a scris mai sus daca stie sigur ca 'chestia cu 2 ani nu e buna in situatia asta'. Pe ce va bazati cand spuneti asta? Stiti sigur sau e doar o presupunere?

Alte discuții în legătură

Casa construita fara autorizatie florinach florinach Buna ziua , va rog sa ma invatati cum pot obtine autorizatia de constructie pentru o casa construita intre anii 1999-2001 in Bucuresti, pentru care nu am ... (vezi toată discuția)
Expirare autorizatie constructie prelungita Irina Iacob Irina Iacob Buna seara, In anul 2008 am obtinut autorizatie de constructie casa pe 3 ani. In anul 2011 am prelungit autorizatia cu perioada maxima, respectiv inca un an. ... (vezi toată discuția)
Construcție fără autorizație. care este procedura de intrare în legalitate? ludo ludo Buna ziua, Scuze daca nu am ales forumul corespunzator, rog mediatorul sa-l dirijeze corect. O cunostinta , fara acces la internet, ar vrea sa stie cum ar ... (vezi toată discuția)