pai daca eu catig 100 de ron pe luna sa zic din asigurari cat se opreste la sanatate?se opreste automat ?sau trebuie sa merg la casa de sanatate sa platesc lunar?chiar daca nu realizez venit in fiecare luna din asigurari?multumesc si sper sa ma ajutati cu niste raspunsuri pe intelesul meu fara sa folositi atatea art din lege in care i-mi prind urechile
cam asa spune legea:
art 259
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:
a) să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere;
b) să achite pe întreaga perioadă a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legală lunară calculată asupra veniturilor impozabile realizate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii de plată prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au realizat venituri impozabile pe toată această perioadă;
c) să achite atât contribuţia legală lunară şi obligaţiile fiscale accesorii prevăzute la lit. b) pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legală lunară, precum şi majorările de întârziere prevăzute la lit. a) sau, după caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadă mai mare de 6 luni. Această prevedere se aplică situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie fiscală există atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mică de 6 luni, se achită contribuţia legală lunară proporţional cu perioada respectivă, inclusiv majorările de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, după caz.
(8) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (7) termenele de prescripţie privind obligaţiile fiscale se calculează începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, la notificarea caselor de asigurări de sănătate sau la solicitarea persoanelor în vederea dobândirii calităţii de asigurat, după caz."
1. Eu v-am spus mai demult sa va adresati Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale si ati fi primit un raspuns direct si mai repede (piteti sa luati legatura si prin e-mail).
2. - Daca jurista va cere legislatia inseamna ca nu o cunoaste si nu va este de nici un folos.
- CCC si indemnizatia aferenta sunt reglementate de:
# OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor;
# HG 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010:
# Ordinul MMFPS 1474/2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010.
3. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani nu trebuie decat sa aveti venituri profesionale impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Plata contributiilor la pensii, sanatate si somaj nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
buna multumesc pentru tot,am revenit cu unele intrebari,tipa de la prestatii sociale e ,,dusa"imi tot cere stagiul de cotizare de la pensii si mi-a zis ca fara acel stagiu nu imi poate primi doarul,e corect?daca eu am plati doar impozit pe venit la ce imi mai trebuie si stagiu de cotizare la pensii ?
-oamenii de la asigurari mi-au completat adeverinta-tip din care resiese ca am ralizat venituri,dar nu inteleg de ce imi trebuie si stagiul de cotizare?
-cat timp mai am sa depun dosarul?copilul s-a nascut in noiembrie?
va multumesc si sper ca ma veti lamuri din nou,ca cei care ar trebui sunt total pe langa cred eu.
1. Este deajuns daca contractul acopera perioada chiar daca in anumite luni nu ati avut venit.
2. Perioada de somaj indemnizat este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Nu, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) se ocupa de sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.