avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Activitate DeliaDenisaF

Activitate DeliaDenisaF

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o lamurire a situatiei in care ma aflu. Sunt trimisa de la angajator la Cnas si inapoi, fara a primi nici un raspuns concret. Situatia mea este urmatoarea: Acum 2 ani am avut 2 locuri de munca. Contractul cu unul din cei 2 angajatori s-a incheiat de drept in perioada concediului prenatal. Ulterior am fost preluata in plata de catre Cnas, pt decontarea co de maternitate, de la respectivul angajator. Am beneficiat, legal, de indemnizatie co crestere copil rezultata din ambele venituri, in tot acest timp. Acum, la incheierea CCC, am intrat in co risc maternal, fiind insarcinata din nou. Din cate am inteles, se ia ca baza de calcul pt concediu, indemnizatia primita in ultimele 6 luni, adica suma de 4085. La revenirea la locul de munca, angajatorul mi-a marit salariul brut conform minim pe economie, adica 2500. Intrebarea mea este: in cazul acesta, cum va calcula angajatorul co risc + co pre si post natale, in aceste conditii? Este obligat sa ia in considerare indemnizatia, indiferent ca depaseste cu mult, suma care ar trebui sa o achite, sau se va raporta strict la salariul care imi corespunde? In caz ca imi va acorda indemnizatie, dupa min pe economie, am posibilitatea sa recuperez diferenta de undeva?
Dar in cazul in care, fapta s-a comis in urma cu aproape 2 ani, timp in care din necunostinta de cauza, s-au incasat inclusiv tichete de masa din ambele locuri de munca? La mentiunea ca in tot acest timp nu a fost abordat in vederea clarificarii functiei de baza, cu toate ca supervizoriul direct cunostea existenta unui al doilea loc de munca, iar cei de la resurse umane afland doar in urma depunerii in copie a unui concediu medical? Se poate depune la aproape 2 ani o declaratie retroactiva care sa specifice perioada de in care functia de baza era la celalalt loc de munca? Si folosirea tichetelor de masa de la 2 angajatori, legal cum este perceputa?

Cornel Vasile a scris:

1. Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. Pentru ca fapta savarsita sa poate fi sanctionata disciplinar ar trebui ca aceasta sa fie mentionata in Reg.Intern ca fiind abatere disciplinara.

3. Intr-adevar, în cazul în care activitatea se desfășoară pentru mai mulți angajatori, angajatul este obligat să declare numai angajatorului ales că locul respectiv este locul unde exercită funcția pe care o consideră de bază.

Buna seara! Ce sanctiuni poate atrage un angajat care nu declara modificarea functiei de baza la primul angajator, in urma angajarii la un al doilea, unde dealtfel, depune declaratia functiei de baza?