Doresc sa achizitionez un imobil care are trecut in intabulare (si in cadastru) D+P+E+M, iar in autorizatia de constructie doar S+P+E. Se pare ca intabularea nu corespunde cu autorizatia de constructie. Nu stiu pe baza caror acte a fost facuta intabularea in anul 2002. (pentru ca suprafetele si descrierea imobilului nu corespund cu autorizatia de constructie).
Doresc sa stiu daca risc ceva achizitionand acest imobil. Mai precis, doresc sa stiu daca il voi putea vinde/ipoteca in viitor fara probleme.
Constructia dateaza din 1993, iar procesul verbal de receptie a constructiei nu mai exista.
Deoarece situatia mea este asemanatoare cu cea descrisa de Vio Lupu, scriu acest mesaj in discutia prezenta.
Problema:
Sunt cetatean roman cu domiciliul principal in Romania si cu rezidenta si in Canada.
Am nevoie sa conduc atit in Romania cit si in Canada, deoarece stau un timp egal in ambele tari.
Astazi (2 iulie 2008) acesta mi s-a refuzat preschimbarea permisului auto romanesc pe motiv ca sunt rezident in Canada.
Legal, permisul canadian pot sa il folosesc doar 30 de zile pe teritoriul Romaniei.
La prefectura Bistrita mi s-a motivat refuzul de emitere a noului permis cu o lege europeana. Am consultat Directiva 91/439/CE care reglementeaza regimul permiselor de conducere in UE si aceasta se refera doar la limitarea emiterii de permise multiple pentru cetatenii care au rezidenta in mai multe tari UE (nu si Canada). Mai mult decit atit, la punctul 5 al numitei directive se specifica explicit ca se poate preschimba permisul intr-o tara UE (in cazul nostru, Romania), daca "Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat din afara Uniunii Europene", si se motiveaza prin faptul ca "Statele membre nu sunt obligate sa recunoasca reciproc un astfel de permis de conducere, chiar daca a fost deja recunoscut de unul dintre acestea. Este preferabil ca detinatorul sa se informeze la autoritatile competente pentru a sti daca permisul eliberat de un stat din afara Uniunii Europene este valabil si pentru a putea actiona in consecinta."
Nu inteleg de ce mi se refuza dreptul de cetatean roman de a avea un permis auto romanesc. Eu sunt cetatean roman nu cetatean canadian si am nevoie de un permis auto romanesc pentru a conduce in Romania.
Functionarii de la prefectura mi-au spus ca asa e ordinul primit de la "UE" dar nu mi-au aratat vreo lege specifica. Eu cred ca au dreptate in a nu mai prelungi permisele pentru cei care au deja permise in alte tari ale UE (se evita redundanta) dar din cite stiu eu Canada inca nu e membra a UE. Cred ca ei interpreteaza gresit legea extinzind respectiva restrictie si la rezidentii canadieni.
Ce sa fac pentru a imi obtine prelungirea permisului romanesc si pentru a putea conduce cu acesta in tarile UE? Daca functionarii imi refuza in continuare preschimbarea permisului, ce cai de atac am? In final, cu permisul canadian nu pot sa circul decit 30 de zile in Romania, si eu stau mai mult timp aici, si in consecinta am nevoie de permisul romanesc.