avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Activitate bb28263

Activitate bb28263

Asta inseamna ca in conditiile actuale angajatorul nu are o baza legala prin care sa ii acorde un program de 6 ore (banuiesc ca doreste un program redus fara diminuare salarului, si nu un nou tip de contract cu program redus), nu?
Aveti dreptate, este legea Legea 96/2003.
Cu atat mai mult cu cat ccmn nu mai este valabil, se vor aplica prevederile acestei legi, in care se specifica ca acel program este redus pana copilul implineste 1 an
Buna, programul de lucru redus cu 25% pentru mamele care se intorc la lucru,in conditiile in care tatal intra pe concediu de paternitate, se refera doar pana copilul implineste 1 an si in conditiile in care mama alapteaza, fapt demonstrat printr-o adeverinta lunara de la medicul de familie.
In contractul colectiv de munca unic la nivel national, scrie intr-adevar:
Art.17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
dar aceasta presupune ca nici unul din parinti nu beneficiaza in acel moment de concediu ingrijire copil.
Sper ca va ajuta.
P.S. prevederile legate de acea reducere cu 1/4 a programului de lucru sunt specificate in codul muncii, la programul pentru alaptat.
Stiu ca exista posibilitatea, conform codului muncii de a realiza un contract cu angajatorul ce permite lucrul de la domiciliu, m-ar interesa daca exista vreo forma legala de contract de munca care sa combine atat munca la domiciliu cat si la sediul anagajatorului.
Salarul meu de incadrare este de 2450 RON, intre timp am mai fost inca o data pe la casa de sanatate unde mi s-a raspuns in sfarsit ca modul de calcul al concediului de maternitate a fost facut in mod eronat, din vina firmei la care sunt angajata si ca ei vor trebui sa rectifice problema.
Multumesc mult pentru ajutor.
Buna ziua,

Am o problema si nu stiu cum sa o mai rezolv. Pe scurt, sunt programator care beneficiaza conform legii nr. 571/2003, articolul 56 de scutire de impozit. Conform acestei scutiri, am platit la CAS impozit de 6.5% din salarul minim pe economie.
Problema a aparut in momentul in care am intrat pe concediu de maternitate, cand in calculul celor 6 luni care constituie stagiu de cotizare mie mi s-a considerat salarul minim pe economie si nu salarul meu brut, beneficiind astfel de 85% din acei 500 RON. Zapaceala mea totala a venit in momentul in care intreband despre acest aspect la casa de sanatate mi s-a spus ca eu beneficiez de 85% din salarul meu brut, dar cand am cerut in scris un raspuns la casa de sanatate, explicand clar ca sunt programator, cu 6.5% din minim pe economie platit la ei, si intreband din care salar se va face calculul, cel minim pe economie sau salarul meu brut, am primit un raspuns in felul urmator:

"Potrivit articolului 68 din Ordinul 60/32/2006, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute de Ordonanta de urgenta a guvernului nr 158/2005 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii. "

Spunte-mi va rog unde in acest text este raspunsul la intrebarea mea cat se poate de la obiect. In momentul in care angajatorul plateste 0.85% din brutul meu si eu 6.5% din minim pe economie la sanatate, care din ele se considera in calculul concediului de maternitate.

As fio foarte recunoscatoare pentru un raspuns, si eventual o indrumare la felul in care as putea reformula cererea scrisa catre casa de sanatate in asa fel incat sa primesc si eu un raspuns clar.