Am o fetita de 1 ani si 5 luni si am facut cerere de reintoarcere la servici cu data de 01 Martie si intra sotul in continuare in concediu pentru cresterea copilului, ca urmare a acestui fapt cei de la servici mi-au spus ca nu imi pot aproba programul de lucru de 6 ore, datorita faptului ca este sotul in cresterea copilului, este legal sa-mi impuna asa ceva? si daca nu ce articol sta la baza?
Buna, programul de lucru redus cu 25% pentru mamele care se intorc la lucru,in conditiile in care tatal intra pe concediu de paternitate, se refera doar pana copilul implineste 1 an si in conditiile in care mama alapteaza, fapt demonstrat printr-o adeverinta lunara de la medicul de familie.
In contractul colectiv de munca unic la nivel national, scrie intr-adevar: Art.17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
dar aceasta presupune ca nici unul din parinti nu beneficiaza in acel moment de concediu ingrijire copil.
Sper ca va ajuta.
P.S. prevederile legate de acea reducere cu 1/4 a programului de lucru sunt specificate in codul muncii, la programul pentru alaptat.
Aveti dreptate, este legea Legea 96/2003.
Cu atat mai mult cu cat ccmn nu mai este valabil, se vor aplica prevederile acestei legi, in care se specifica ca acel program este redus pana copilul implineste 1 an
Legea nr.96 din 18 martie 2003 se refera la aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 53/2002 privind Statutul-cadru al unităţii administrativ-teritoriale ... este vorba despre OUG nr.96/2003.
Art. 17 (1)Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se gaseste copilul.
(2)La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3)Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4)În cazul în care angajatorul asigura în cadrul unitatii încaperi speciale pentru alaptat, acestea vor îndeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare în vigoare.
Asta inseamna ca in conditiile actuale angajatorul nu are o baza legala prin care sa ii acorde un program de 6 ore (banuiesc ca doreste un program redus fara diminuare salarului, si nu un nou tip de contract cu program redus), nu?