avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Activitate mlauras

Activitate mlauras

Buna ziua,

Lucrez part time in domeniul IT cu un client din SUA si am o nelamurire W-8BEN vs W-8BEN E.

W-8BEN este destinat persoanelor fizice ? Daca merg pe varianta asta, cum as putea sa imi declar veniturile obtinute in strainatate ? Formularul 201 - declaratia privind veniturile realizate din străinătate, cu optiunea profesii libere ? Ar fi legal si corect sa procedez asa ? In contextul in care e vorba despre ceva recurent.

W-8BEN E ar fi varianta pt PFA? Eu am si un PFA in Romania pt consultanta software (exact ce profesez cu clientul din SUA).

Clientul face platile intr-un cont escrow uramand ca eu in baza unui comision sa ii transfer intr-un cont ori al meu persoana fizica, ori PFA, caz in care ar trebui sa emit niste facturi iar transferul sa se faca in baza facturilor (asa cred).

Care ar fi diferenta intre un PFA in sistem real si Persoana fizica - venituri realizate in strainatate din profesii libere ?
Tot ce imi doresc este sa imi platesc taxele cat mai simplu si legal posibil. Nu am mai lucrat cu clienti din SUA direct, doar indirect prin firme din Ro, iar cerinta lor sa completez unul dintre aceste formulare sa imi poata pune toti banutii fara sa retina o parte pt impozitul lor m-a lasat confuza.

Multumesc mult pt ajutor !
Maria
Buna ziua,

Am achizitionat un apartament intr-un ansamblu rezidential nou, precontract de vanzare cumparare in 2017, act de vanzare cumparare in decembrie 2020. Apartamentul s-a incadrat la TVA de 5%.
Intre timp am decis sa achizitionez si un loc de parcare, initial apartamentul era luat cu scop de investitie, acum am decis sa il folosesc in scop personal.
In Martie 2022 (3 luni diferenta) voi semna vanzarea-cumpararea pt locul de parcare in subteran.
As dori sa stiu daca poate impacta cumva achizitia de apartament si incadrarea la TVA de 5%, daca exista vreo sansa pt o recalculare si incadrarea apartamentului la TVA 19%.
Apartamentul este nou si central, exista si alte solutii pt parcare publice, inclusiv in ansamblul rezidential se pot inchiria. Deci nu a fost cu intentie aceasta separare, doar am decis intre timp sa achizitionez si un loc de parcare.

Multumesc pt raspuns si ajutor !
Buna ziua,
As dori sa stiu daca este legal ca o firma sa ofere angajatilor zilele libere pentru vaccinare conform legii 221/2021 retroactiv, celor vaccinati inainte de 29.07.
Ma intereseaza daca firma poate colecta datele medicale ale angajatilor (adeverintele de vaccinare) fara o baza legala (legea nu se aplica retroactiv), daca nu intra facilitatea in zona de oferire de conditii preferentiale pe criteriul starii de sanatate al angajatului (vaccinat/nevaccinat) si daca are legatura cu conditiile de desfasurare activitate (telemunca sau munca la birou).
Multumesc, zile senine !