avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Activitate AlexHrt

Activitate AlexHrt

Răspuns la discuția Reclamație clasare dosar penal
Va mulțumesc pentru timpul acordat.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

ART. 341 c.p.p.
Soluţionarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară
(1) După înregistrarea plângerii la instanţa competentă, aceasta se trimite în aceeaşi zi judecătorului de cameră preliminară. Plângerea greşit îndreptată se trimite pe cale administrativă organului judiciar competent
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare şi dispune citarea petentului şi a intimaţilor şi încunoştinţarea procurorului, cu menţiunea că pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plângerii. Dacă în cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală, petentul şi intimaţii pot formula cereri şi ridica excepţii şi cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale.
(3) Procurorul, în termen de cel mult 3 zile de la primirea comunicării prevăzute la alin. (2), transmite judecătorului de cameră preliminară dosarul cauzei.
(4) În situaţia în care plângerea a fost depusă la procuror, acesta o va înainta, împreună cu dosarul cauzei, instanţei competente.
(5) Plângerea se soluţionează în camera de consiliu, cu participarea procurorului, prin încheiere motivată, pronunţată în camera de consiliu. Neprezentarea persoanelor citate conform alin. (2) nu împiedică soluţionarea plângerii.
(5^1) Judecătorul de cameră preliminară, soluţionând plângerea, verifică soluţia atacată pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a oricăror înscrisuri noi prezentate.
(6) În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe sau pentru a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mişcare acţiunea penală şi a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.
(7) În cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară:
1. respinge plângerea ca tardivă sau inadmisibilă;
2. verifică legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, după caz, sancţionează potrivit art. 280 - 282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii şi:
a) respinge plângerea ca nefondată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi dispune începerea judecăţii cu privire la faptele şi persoanele pentru care, în cursul cercetării penale, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, când probele legal administrate sunt suficiente, trimiţând dosarul spre repartizare aleatorie;
d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situaţie mai grea pentru persoana care a făcut plângerea.

(7^1) În cazul în care, ulterior sesizării judecătorului de cameră preliminară, procurorul ierarhic superior admite plângerea şi dispune infirmarea soluţiei atacate, plângerea va fi respinsă ca rămasă fără obiect. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
(8) Încheierea prin care s-a pronunţat una dintre soluţiile prevăzute la alin. (6), alin. (7) pct. 1, pct. 2 lit. a), b) şi d) şi alin. (7^1) este definitivă.
(9) În cazul prevăzut la alin. (7) pct. 2 lit. c), în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii procurorul, petentul şi intimaţii pot face, motivat, contestaţie cu privire la modul de soluţionare a excepţiilor privind legalitatea administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale. Contestaţia nemotivată este inadmisibilă.
(10) Contestaţia se depune la judecătorul care a soluţionat plângerea şi se înaintează spre soluţionare judecătorului de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară ori, când instanţa sesizată cu plângere este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completului competent potrivit legii, care o soluţionează în camera de consiliu, cu citarea petentului şi a intimaţilor şi cu participarea procurorului, prin încheiere motivată, pronunţată în camera de consiliu, putând dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge contestaţia ca tardivă, inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată, şi menţine dispoziţia de începere a judecăţii;
b) admite contestaţia, desfiinţează încheierea şi rejudecă plângerea potrivit alin. (7) pct. 2, dacă excepţiile cu privire la legalitatea administrării probelor ori a efectuării urmăririi penale au fost greşit soluţionate.
#M2
(11) Probele care au fost excluse nu pot fi avute în vedere la judecarea în fond a cauzei.
*) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 243/2019 (#M71), a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în art. 341 alin. (9) din Codul de procedură penală, care exclude posibilitatea de a face contestaţie împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară cu privire la dispoziţia de începere a judecăţii referitor la faptele şi persoanele pentru care, în cursul cercetării penale, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, pronunţată în temeiul art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. c) din Codul de procedură penală, este neconstituţională.



Răspuns la discuția Reclamație clasare dosar penal
Inculpat in primul dosar de la parchet .
Răspuns la discuția Reclamație clasare dosar penal
Bună ziua, calitate de intimat iar asigurarea pe care o dețineam pe atunci parte civilmente.

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Ce calitate ati avut in dosar?

Bună ziua. Am avut un accident, mai exact am acroșat un pieton care s a angajat in traversarea unui drum prin loc nepermis în stare de ebrietate. Acesta în cele din urma a decedat. S a deschis dosar penal la parchet iar din expertize a reieșit faptul ca trebuia sa am sub 50 km/h pentru a evita, porțiunea de drum fiind cu limita legala de 50 km/h fapt pentru care procurorul a decis clasarea dosarului. Partile decedatului au depus plângere împotriva rezoluției procurorului iar acum sunt citat ca și intimat in proces iar în acesta, asigurătorul pe care-l aveam la acel moment este și el parte civilmente în dosar. Întrebarea mea este, cum ar trebuii sa procedez în acest caz. Există riscul sa fiu condamnat sau sa se schimbe decizia procurorului de clasare a dosarului sau sa plătesc daune în locul asigurării ? Mulțumesc
Bună ziua! Dețin o dovada pe care o prelungesc la parchet lunar. Având în vedere faptul ca am avut continuitate din partea procurorului prin ordonanța emisa în perioada stării de urgență, aceasta a avut valabilitate, aceasta expirând in perioada stării de urgență, pana pe data de 15 mai. Întrebarea e, câte zile se mai poate circula cu aceasta de la data de 15 mai, timp în care am depus cerere pentru prelungirea acesteia?
Bună ziua! Dețin o dovada de circulație pe care o reînnoiesc la 30 de zile la parchet. Având în vedere starea de urgență, am aflat ca pe perioada acesteia, se prelungește din oficiu. Dovada îmi expira în data de 8 a lunii aprilie și având în vedere acestea, am sunat la parchet, acesta fiind închis momentan, cel care a răspuns apelului, mi-a spus ca nu știe. Mai e varianta sa depun pe mail cerere de prelungire, dar pe site-ul inspectoratului, cazierul se eliberează doar în caz de urgență. Întrebarea e, cum pot afla dacă dovada de circulație se prelungește din oficiu, având în vedre faptul ca ea expira pe data de 8 aprilie?