avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Activitate john32

Activitate john32

Certificatul de garantie mentioneaza in text ca este emis conform Legii 449/2003 si reglementeaza modul de rezolvare conform legii aplicabile din acel moment. Numai ca evenimentul care necesita rezolvarea garantiei a aparut in 2023.
Intre cele doua legi sunt anumite diferente sub aspectul unor solutii pe care le are la indemana vanzatorul. La momentul vanzarii (nasterea raportului juridic) era aplicabila Legea 449/2003. Este temeinic juridic ca acum sa se aplice OUG 141/2021 pentru un raport juridic nascut sub imperiul legii vechi? Cum se rezolva operational garantia daca in certificatul de garantie scrie una, iar in legea actuala scrie altceva?
Buna ziua.
Care este legea aplicabila in cazul rezolvarii reclamatiilor de garantie pentru neconformitatea produselor? Cea in vigoare la data vanzarii produsului sau cea in vigoare la data depunerii reclamatiei pentru sesizarea cazului de neconformitate? De exemplu, un produs este achizitionat in 2019, garantia acordata de producator este de 5 ani, iar neconformitatea apare in 2023. Dupa cum se stie, in 2019 era in vigoare Legea 449/2003, iar in prezent avem OUG 141/2021, prima lege fiind abrogata de cea de-a doua.
Multumesc
Deci, daca cei doi fosti soti decid sa inchirieze imobilul unui tert si chiria sa o imparta in virtutea dreptului de proprietate comuna, in schimb ei nu-si pot datora chirie unuia altuia in situatia in care doar unul foloseste bunul comun. Care ar fi logica?
In urma divortului, unul din cei doi fosti soti ramane in apartamentul bun comun, iar celalalt se muta. Cei doi fosti soti hotarasc sa nu faca partaj si nici sa-l vanda.
Intrebare: este indreptatit ca fostul sot care s-a mutat sa ceara celui care a ramas in apartamentul bun comun o chirie proportionala cu cota partea detinuta in calitate de coproprietar, respectiv 1/2 din valoarea de piata a chiriei pentru acel imobil?
Buna ziua,

In urma divortului, unul din fostii soti a ramas sa locuiasca in apartamentul comun care a fost achizitionat in timpul casatoriei cu ajutorul unui credit ipotecar. Celalalt sot s-a mutat si sta in chirie. Fostii soti platesc la banca cate jumatate de rata. Persoana mutata in chirie poate solicita de la fostul sot care a ramas in apartamentul comun sa fie scutit se plateasca contravaloarea jumatatii de rata bancara in virtutea raportat la faptul ca in virtutea dreptului sau la proprietatate (50% cota) nu beneficiaza de apartamentul comun, ci doar plateste jumatate de rata la el + chirie la locuinta de fapt, fiind pus intr-o situatie patrimoniala net dezavantajoasa? Mentionez ca fostul sot a ramas in aparament cu copilul minor, dar fostul sot separat isi executa obligatiile fata de minor ("pensie intretinere" + program de vizita).
Va rog nu aduceti in discutie partajul, vanzarea imobilului, inchirierea imobilului comun, etc....si sa raspundeti strict la speta prezentata. Multumesc.