In urma divortului, unul din fostii soti a ramas sa locuiasca in apartamentul comun care a fost achizitionat in timpul casatoriei cu ajutorul unui credit ipotecar. Celalalt sot s-a mutat si sta in chirie. Fostii soti platesc la banca cate jumatate de rata. Persoana mutata in chirie poate solicita de la fostul sot care a ramas in apartamentul comun sa fie scutit se plateasca contravaloarea jumatatii de rata bancara in virtutea raportat la faptul ca in virtutea dreptului sau la proprietatate (50% cota) nu beneficiaza de apartamentul comun, ci doar plateste jumatate de rata la el + chirie la locuinta de fapt, fiind pus intr-o situatie patrimoniala net dezavantajoasa? Mentionez ca fostul sot a ramas in aparament cu copilul minor, dar fostul sot separat isi executa obligatiile fata de minor ("pensie intretinere" + program de vizita).
Va rog nu aduceti in discutie partajul, vanzarea imobilului, inchirierea imobilului comun, etc....si sa raspundeti strict la speta prezentata. Multumesc.
Nu exista alta varianta legala si mai simpla in afara de ceea ce stiti si dvs: partajarea bunului si preluarea integrala de catre unul dintre fostii soti a creditului, cu plata unui sulte catre celalalt sot, reprezentant contravaloarea a jumatate din ratele achitate pana in prezent.
Este alegerea dvs ca v-ati mutat cu chirie. Atat timp cat platiti jumatate din credit va puteti muta inapoi in locuinta comuna sa beneficiati si de dreptul locativ.
Fosta sotie nu este obligata sa va despagubeasca cu nimic in perioada asta.
Daca ati fost dat afara abuziv, atunci puteti solicita reintegrarea dvs in locuinta iar daca nici reintegrarea nu este posibila din vina fostei sotii atunci puteti solicita obligarea acesteia sa va despagubeasca in ceea ce priveste lipsa de folosinta a bunului.