avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Activitate loredanan21

Activitate loredanan21

Sunt mama in concediu de crestere al copilului si as vrea sa inteleg drepturile mele pentru ultimele 2 luni pana copilul face 2 ani, cunoscute ca "luna tatalui". Daca tatal isi ia concediul de crestere copil in acele 2 luni eu am dreptul la concediu fara plata? Si daca da, retin aceleasi drepturi ca in CCC, adica angajatorul nu ma poate da afara? Aceeasi intrebare si daca nu isi ia tatal cele 2 luni.
Răspuns la discuția Parcare pe cota indiviza
Locurile de parcare sunt trasate de comun acord cu vecinii, si fiecare loc e inscriptionat cu numele casei. Problema este ca in capatul strazii exista un bloc care are cota indiviza foarte mica, deoarece ei au parcarea proprie la ei in curte. Ei ar trebui doar sa circule pe acest drum din fata casei noastre. Cu ei avem cele mai mari probleme din pacate. Din moment ce noi ne-am inteles cu ceilalti proprietari si locurile sunt trasate, chiar nu avem ce sa facem? Pana la urma urmei noi nu ne putem exercita dreptul la proprietatea noastra daca 15% din ce detinem este mereu ocupat de altii. Inteleg eu gresit?
Răspuns la discuția Parcare pe cota indiviza
Cred ca m-am exprimat gresit. Noi detinem impreuna cu vecinii nostri acest teren. Am platit sa il cumparam si platim impozit. Deci noi suntem proprietari, in raport de 30%. Raportat la suprafata totala, reprezinta chiar partea din fata casei plus inca putin. Dvs. imi spuneti ca e OK ca oricine sa foloseasca acest teren desi noi am platit 30% din el si platim si impozit aferent? Pai ceilalti vecini au fiecare sub 10%.

raluk0207 a scris:

Nu funcționează lucrurile asa.
Dreptul de servitute este un drept de folosinta. Proprietarul este altcineva.
Și mai mult, este în indiviziune, dvs având o cota parte indiviza și abstracta din dreptul de folosinta asupra întregului drum din cartier.
Asta înseamnă că acea cota parte care va revine nu poate fi determinata fizic.
Faptul ca aveți trasat un loc de parcare în fata porții, nu înseamnă nici ca sunteți proprietar, nici ca peticul ala de asfalt e cota dvs parte.
Cu alte cuvinte, toți proprietarii de case din cartier pot în folosi întregul drum cum doresc.
Ca fiecare își parcheaza mașina în dreptul casei sale, e o convenție sociala de bun simt.
Dar juridic, și dvs și alții își pot parca mașina absolut oriunde pe acel drum, atât timp cât nu va blochează accesul.
Mai departe, nu puteți sa le interziceți vecinilor dvs sa aibă musafiri.

Ce putem face daca cineva parcheaza pe locul nostru de parcare pe un drum de servitute din care avem cota indiviza 30% si pentru care am platit atat la achizitionarea imobilului, cat si impozit anual? Pe acest drum sunt mai multe case, iar cand ne-am mutat locurile de parcare erau deja trasate conform procentului din cota indiviza si de comun acord cu toti proprietarii. Mentionez ca problema principala nu sunt vecinii, ci vizitatorii lor care in mod normal nici nu ar avea voie sa intre pe acest drum de servitute fiind proprietate privata. Avem acte si tot ce este nevoie sa demonstram ca partea din fata casei ne revine noua. De asemenea, cum sa procedam daca anumiti indivizi devin violenti verbal atunci cand le este cerut sa paraseasca proprietatea privata (din nou, ei neavand cota indiviza pentru ca sunt doar musafiri ai vecinilor)?
In contextul pandemiei, ce optiuni au persoanele care locuiesc in acelasi apartament si ingrijesc persoane in categorie de risc (65+ ani cu diabet si boli cardiace) daca isi doresc sa nu mai mearga la serviciu/sa lucreze de acasa? Ce obligatii legale are angajatorul fata de aceste persoane pe timpul pandemiei? Exista un cadru legal prin care aceste persoane pot intra in concediu medical, somaj tehnic, etc.?

Mentionez ca angajatorul nu doreste dispunerea de metode de telemunca si nu a pus la dispozitia angajatului un cadru sigur de lucru.