intr-o postare anterioara pusesem problema conventiei matrimoniale, la care ulterior am renuntat, pentru ca de la notariat ni s-a spus ca si timpul si costul este mai mare si atunci am ales un contract de schimb - pe cate o jumatate de proprietate - pe care sa-l perfectam cu acte inainte de casatorie ; si ne-am dorit sa stim daca se schimba datele problemei, din punct de vedere juridic.
Desigur, ne dorim sa traim vesnic si sa fim fericiti impreuna tot atat, dar... este bine sa fii si bine informat !
Multumesc !
partenerul meu este divortat si are doi copii ( majori) dintr-o casatorie anterioara, care stau intr-o alta localitate; el detine, prin certificat de mostenitor ( fiind unicul copil al parintilor decedati) o locuinta si o gradina , iar eu sunt proprietara unui apartament de bloc si am un fiu (major) dintr-o casatorie anterioara; impreuna nu avem nici un copil; Dorim sa intocmim la Notariat un contract de schimb pentru jumatate din ce detine fiecare - adica el sa-mi dea la schimb jumatate din locuinta si gradina, iar eu sa-i dau la schimb jumatate din apartament, iar dupa aceea sa ne casatorim civil ; Deci, la data casatoriei civile, fiecare din noi sa vina cu jumatate de casa+ jumatate de gradina + jumatate de apartament ( 1/2 din bunurile mentionate mai sus) si vom opta pentru regimul matrimonial - al comunitatii legale.
Va rog sa-mi spuneti ce se intampla in caz de deces al unuia dintre noi ? care este partea care ii revine sotului supravietuitor si care este partea care ramane mostenitorilor celui decedat ? Si, de asemenea, in cazul unui divort, cum se impart bunurile ?
va multumesc !
stiu ca este bun propriu !!! pe mine ma interesa doar daca poate face obiectul unei conventii matrimoniale - extindere a sferei de bunuri in comunitate ( pe care sa o depunem impreuna cu celelelate acte necesare la obtinerea certificatului de casatorie - pentru ca inca nu suntem casatoriti) si sa am siguranta ca nu poate fi atacata in instanta de catre urmasi (copiii), in cazul in care tatal lor ar deceda; pentru ca daca pote fi atacata, atunci poate ar trebui sa apelam la o alta varianta (ex. - o noua intabulare; contract v-c... si nu mai stiu ce...) !! desigur nu doresc sa iau din cota parte a copiilor; voiam doar sa stiu daca, in cazul unui deces trebuie sa plec din casa doar cu ce am pe mine si.... atat ! vreau sa stiu daca ce am investit si ce am de gand sa mai investesc in acel imobil va reveni doar mostenitorilor lui (noi nu avem copii impreuna, dar am un copil dintr-o casatorie anterioara).
Vreau sa stiu acest lucru pentru ca o conventie, sau o noua intabulare ( in care sa fim trecuti amandoi), sau un contract v-c, ...trebuiesc facute inainte de obtinerea certificatului de casatorie, fiind vorba de o mostenire !!
nu este bun propriu ! este mostenirea partenerului meu prin decesul parintilor sai ! la data decesului parintilor, partenerul meu figura casatorit cu fosta (mama copiilor sai), de care era despartit, in fapt, de 25 ani, aceasta locuind intr-un alt judet din Romania. El a locuit in tot acest timp cu parintii, iar la decesul acestora, in 2011, ca unic mostenitor, i-a revenit intreaga proprietate (imobil + teren); divortul de fosta nevasta s-a deschis si pronuntat in 2019. Daca in 2020 am dori sa oficializam relatia, dupa ce timp de 20 ani am investit in mod egal la acest imobil si i-am adus imbunatatiti, in ce conditii as obtine o cota parte din imobil, in caz de.... la ora actuala, prin mostenire directa, totul ar reveni copiilor !
un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii casatoriei ? partenerul meu, cu care locuiesc impreuna de 20 ani, in locuinta mostenita de la parintii sai, la care am contribuit in mod egal in toti acesti ani pentru intretinerea si modernizarea ei, are doi copii dintr-o casatorie anterioara; in ce conditii as putea beneficia de cota parte din imobil , dupa oficializarea parteneriatului ? o conventie matrimoniala incheiata la notar, ar putea fi o solutie sau aceasta ar putea fi oricand atacata in instanta de catre copiii partenerului meu, in caz de.... deces sau... divort ??