avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... conventia matrimoniala poate fi atacata ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

conventia matrimoniala poate fi atacata ?

un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii casatoriei ? partenerul meu, cu care locuiesc impreuna de 20 ani, in locuinta mostenita de la parintii sai, la care am contribuit in mod egal in toti acesti ani pentru intretinerea si modernizarea ei, are doi copii dintr-o casatorie anterioara; in ce conditii as putea beneficia de cota parte din imobil , dupa oficializarea parteneriatului ? o conventie matrimoniala incheiata la notar, ar putea fi o solutie sau aceasta ar putea fi oricand atacata in instanta de catre copiii partenerului meu, in caz de.... deces sau... divort ??
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:48, 14 Mai 2020
In momentul de fata, copiii partenerului dvs nu au legatura nici cu dvs, nici cu bunurile pe care le aveti.
De atacat o eventuala conventie matrimoniala, nu au de ce, fiindca i-ar avantaja.
Dvs "aduceti" un imobil bun propriu la comunitate si il transformati in bun comun.
Daca decedeaza sotul primul, jumatatea acestuia din imobil se va imparti intre dvs si copiii sai.
Daca decedati dvs prima, va va mosteni si sotul, iar la decesul lui, pe sot il vor mosteni copiii sai.
Deci sub orice varianta ar ajunge sa detina o cota din imobilul dvs.
De aceea, daca ceea ce doriti de fapt este sa va protejati de copiii sotului, lasati lucrurile asa cum sunt. Cel putin deocamdata, pana o sa avetii proprii copii si o sa le transmiteti bunul din timpul vietii.

In ceea ce priveste casa sotului, dvs ca sotie il veti mosteni oricum, indiferent daca aveti aceasta conventie sau nu.
nu este bun propriu ! este mostenirea partenerului meu prin decesul parintilor sai ! la data decesului parintilor, partenerul meu figura casatorit cu fosta (mama copiilor sai), de care era despartit, in fapt, de 25 ani, aceasta locuind intr-un alt judet din Romania. El a locuit in tot acest timp cu parintii, iar la decesul acestora, in 2011, ca unic mostenitor, i-a revenit intreaga proprietate (imobil + teren); divortul de fosta nevasta s-a deschis si pronuntat in 2019. Daca in 2020 am dori sa oficializam relatia, dupa ce timp de 20 ani am investit in mod egal la acest imobil si i-am adus imbunatatiti, in ce conditii as obtine o cota parte din imobil, in caz de.... la ora actuala, prin mostenire directa, totul ar reveni copiilor !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii (art.340, lit.a Cod civil).
Putea sa fie casatorit si cu Papa.
Imobilul este bunul propriu al sotului.
In caz de divort, nu este inclus la partaj. Dvs aveti doar un drept de creanta pentru imbunatatirile aduse.
Daca decedeaza sotul primul, dvs mosteniti o cota in calitate de sotie supravietuitoare, impreuna cu cei doi copii ai sai.
Nici fosta soție nu a dobândit nimic din imobil, și nici dvs nu veți primi nici o cotă parte din casă, pentru că așa cum vi s-a spus mai sus, moștenirea e bun propriu, și nu intră la partaj în caz de divorț.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2020
Dapix, utilizator
stiu ca este bun propriu !!! pe mine ma interesa doar daca poate face obiectul unei conventii matrimoniale - extindere a sferei de bunuri in comunitate ( pe care sa o depunem impreuna cu celelelate acte necesare la obtinerea certificatului de casatorie - pentru ca inca nu suntem casatoriti) si sa am siguranta ca nu poate fi atacata in instanta de catre urmasi (copiii), in cazul in care tatal lor ar deceda; pentru ca daca pote fi atacata, atunci poate ar trebui sa apelam la o alta varianta (ex. - o noua intabulare; contract v-c... si nu mai stiu ce...) !! desigur nu doresc sa iau din cota parte a copiilor; voiam doar sa stiu daca, in cazul unui deces trebuie sa plec din casa doar cu ce am pe mine si.... atat ! vreau sa stiu daca ce am investit si ce am de gand sa mai investesc in acel imobil va reveni doar mostenitorilor lui (noi nu avem copii impreuna, dar am un copil dintr-o casatorie anterioara).
Vreau sa stiu acest lucru pentru ca o conventie, sau o noua intabulare ( in care sa fim trecuti amandoi), sau un contract v-c, ...trebuiesc facute inainte de obtinerea certificatului de casatorie, fiind vorba de o mostenire !!

Alte discuții în legătură

Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)
Contract de schimb bun propriu al unuia dintre soti. posibilitati transmitere drept proprietate catre celalalt sot. 2femei 2femei buna ziua! sotul detine de la parintii sai un apartament proprietate personala-are si 2 copii din prima casatorie,din a doua casatorie nu are copii si nici eu ... (vezi toată discuția)
Partaj in urma decesului unui parinte tudorica70 tudorica70 Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor. Daca unul dintre copii primeste un imobil prin ... (vezi toată discuția)