Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz de divort sa nu intre la partaj iar bunurile dobandite in timpul casatoriei sa ramana bunuri comune. Ce tip de contract trebuie sa facem ? Cum se procedeaza daca in x ani de casatorie investesc si eu bani in casa ? Si in caz de deces cine sunt mostenitorii( sotia si copilul/copii sau fratii) din cate stiu nu exista legea ca dupa 5 ani de casatorie si bunurile de dinainte de casatorie sa devina bunuri comune.
Multumesc!
romascanu
Moderator 9din 9 utilizatori consideră acest răspuns util
Niciunul.
Pentru ceea ce vrea, este suficient să vă căsătoriți sub regimul comunității legale. Adică fără să încheiați vreo convenție matrimonială (aceasta fiind denumirea pentru zisul "contract prenupțial").
Sub regimul comunității legale, bunurile dobândite după data încheierii căsătoriei sunt bunuri comune (cu unele excepții)
Bunurile dobândite de fiecare din soti înainte de căsătorie sunt bunuri proprii. Și rămân proprii, dacă nu au fost incluse în comunitatea de bunuri printr-o convenție matrimonială...
Altfel spus, ar fi avut sens să încheiați o convenție matrimonială dacă voia ca bunul lui propriu să devină bun comun (să fie inclus în comunitatea de bunuri).
Bunurile proprii rămân proprii, indiferent cine altcineva investește in ele, afară de cazul în care ele au fost incluse în comunitatea de bunuri prin încheierea unei convenții matrimoniale, prin care s-a adoptat regimului comunității convenționale ori a fost vândută/donată etc. o cotă parte din bun.
Bunul nu devine comun prin simpla trecere a timpului.
Dacă dvs. investiți în bunul lui propriu (neinclus in comunitate) bunul acela nu devine comun, ci dvs. veți avea doar un drept de creanță privitor la investițiile făcute.
Soții împart la divorț doar bunurile lor COMUNE. Partajul este o modalitate de sistare a stării de COproprietate/de ieșire din/de incetare a proprietății comune (de-aia i se mai zice și ieșire din indiviziune). Dacă un bun e deja bun propriu al unuia din soți, el nu face obiectul partajului la divorț.
Indiferentcare ar fi regimul matrimonial (și sunt 3: legal, convențional sau al separației de bunuri) moștenitorii soțului defunct sunt aceeași: soțul supraviețuitor și copiii defunctului. Dacă nu există copii, atunci, alături de soțul supraviețuitor, moștenesc părinții și/sau frații și surorile defunctului.
Regimul matrimonial nu influențează ordinea chemării la moștenire. El ne poate spune dacă bunul x era în întregime (100%) al mortului. Caz in care, în întregime intră în masa lui succesorală. Și soția/soțul supraviețuitor moștenește o cotă parte din acest bun (1/4 din intregul bun, dacă vine la moștenire alături de copii).
Daca apartamentul e pe numele lui si e achitat integral atunci este bun propriu al lui si in caz de divort nu intra la partaj. In caz de deces, daca aveti copii, tu ca sotie supravietuitoare vei primi 25% si copiii restul. Daca nu aveti copii tu vei primi 25% si restul va merge catre familia lui (parinti, frati, nepoti, etc)
Daca insa apartamentul nu e achitat integral, ce a platit inainte de casatorie e parte proprie, ce va plati dupa casatorie (in regimul comuniunii de bunuri) se va considera parte comuna.
Recuperatul banilor investiti e posibil in teorie. In practica e foarte greu. Trebuie sa pastrati chitante, contracte, sa faceti rapoarte de experiza, martori etc...