avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot (ambii soti cu copii din casatorii anterioare)

Buna ziua!

Mama mea (vaduva) urmeaza sa se casatoreasca cu un barbat divortat care are 4 copii. Cei doi viitori soti doresc sa semneze un conventie matrimoniala (sau contract prenuptial) in care sa se specifice ca bunurile dobandite inaintea casatoriei, dar si in timpul casatoriei sa ramana personale. Mama a contactat un notar, care i-a transmis ca indiferent daca semeaza un astfel de contract, in momentul decesului unuia dintre cei doi, cel care ramane in viata sau copii celui care ramane in viata are/au dreptul la un sfert din averea/bunurile (ex. casa) celui decedat, chiar daca cel decedat are copii.

Ma ajutati, va rog, cu o confirmare a celor spuse mai sus sau un articol care sa contrazica aceste afirmatii? Sau cu un alt fel de act care i-ar putea ajuta pe cei doi viitori soti?

Mentionez ca cei doi vor avea domicilii diferite.

Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
AlinaIoanaMihut, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:59, 17 August 2020
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este adevarat.
Convențiile matrimoniale nu modifica regulile privind drepturile la succesiune
Dacă nu aveți încredere de ce v-ati mai dus la notar?
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
raluk0207, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
a avut noroc, a dat peste un notar care i-a explicat ca acel contract nu le protejeaza averea , astfel incat in cazul decesului, sa ramana toata copiilor lor, Acuma.. daca sotul va deceda primul, mama dvs mosteneste 1/4 din averea sotului decedat si asta oricum ar fi, cu contract prenuptial sau fara
ce poate face mama, respectiv si sotul, e sa faca si un testament prin care lasa ce vrea fiecare, cui vrea.

in opinia mea, nu au de ce sa faca o conventie matrimoniala, ce are fiecare, oricum, ramane bun propriu. S-ar justifica daca vor ca pe viitor, ce cumpara fiecare sa fie bun propriu a celui care le cumpara, ca sa nu mai faca partaj in cazul unui divort.
Regimul separatiei de bunuri '"protejeaza"" bunurile sotului supravietuitor ? Multumesc
De cine sau de ce sa protejeze?
bunurile proprii ale sotului supravietuitor sub acest regim juridic nu pot fi pretinse de copiii defunctului ? multumesc

Alte discuții în legătură

Mostenire cu incurcaturi chispy chispy buna ziua. Vreau sa gasesc un raspuna la acest caz. se considera persoanele x,y,z, tata x este casatorit de doua ori prima data cu y din care ... (vezi toată discuția)
Sotia vs fiul sotului decedat (mostenirea bunicului) jon_jery jon_jery A1 si A2 au avut 3 fii: B1, B2 si B3. B3 cu sotul S3 au avut un fiu : F3. B3 decedeaza (si se face partajul intre S3 si F3). S3 nu s-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!existand un contract prenuptial pe separatie de bunuri,la ... beatrice1970 beatrice1970 Buna ziua!Existand un contract prenuptial pe separatie de bunuri,la decesul unuia dintre soti,ce cota parte are sotul supravietuitor in fata copiilor sotului ... (vezi toată discuția)