avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot (ambii soti cu copii din casatorii anterioare)

Buna ziua!

Mama mea (vaduva) urmeaza sa se casatoreasca cu un barbat divortat care are 4 copii. Cei doi viitori soti doresc sa semneze un conventie matrimoniala (sau contract prenuptial) in care sa se specifice ca bunurile dobandite inaintea casatoriei, dar si in timpul casatoriei sa ramana personale. Mama a contactat un notar, care i-a transmis ca indiferent daca semeaza un astfel de contract, in momentul decesului unuia dintre cei doi, cel care ramane in viata sau copii celui care ramane in viata are/au dreptul la un sfert din averea/bunurile (ex. casa) celui decedat, chiar daca cel decedat are copii.

Ma ajutati, va rog, cu o confirmare a celor spuse mai sus sau un articol care sa contrazica aceste afirmatii? Sau cu un alt fel de act care i-ar putea ajuta pe cei doi viitori soti?

Mentionez ca cei doi vor avea domicilii diferite.

Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Luni, 10 August 2020
AlinaIoanaMihut, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:59, 17 August 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba da.
Regimul matrimonial nu schimba modul de impartire a mostenirii.
Bunurile dobandite sub regimul separatiei de bunuri de fiecare sot, sunt bunuri proprii. Singura "protectie" este in caz de divort, in sensul ca nu sunt incluse la partaj.
In ceea ce priveste mostenirea, la deces, bunurile proprii ale sotului decedat se impart intre sotul supravietuitor si copii.
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2020
raluk0207, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
bunurile proprii ale sotului supravietuitor, nu intra in masa succesorala a decedatului sot, asa ca copiii acestuia, adica a celui decedat, nu au treaba cu bunurile proprii ale supravietuitorului.
Luli12 a scris:

bunurile proprii ale sotului supravietuitor sub acest regim juridic nu pot fi pretinse de copiii defunctului ? multumesc





Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2020
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Regimul separatie protejeaza doar in timpul vietii, la deces...

Exemplu:
Sot A - copii A1, A2 (din alta casatorie)
Sot B - copii B1, B2, B3, B4 (din alta casatorie)
Deces sot A, supravietuitorul B are dreptul la 1/4 din averea lui A iar A1 si A2 3/4 (impreuna). La decesul lui B cota de 1/4 din averea lui A va fi mostenita doar de B1, B2, B3, B4.

Deci in acest caz copiii defunctului primesc doar 75% din averea acestuia fata de situatia in care A si B n-ar fi casatoriti, cand ar primi 100%.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2020
DinuX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu incurcaturi chispy chispy buna ziua. Vreau sa gasesc un raspuna la acest caz. se considera persoanele x,y,z, tata x este casatorit de doua ori prima data cu y din care ... (vezi toată discuția)
Sotia vs fiul sotului decedat (mostenirea bunicului) jon_jery jon_jery A1 si A2 au avut 3 fii: B1, B2 si B3. B3 cu sotul S3 au avut un fiu : F3. B3 decedeaza (si se face partajul intre S3 si F3). S3 nu s-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!existand un contract prenuptial pe separatie de bunuri,la ... beatrice1970 beatrice1970 Buna ziua!Existand un contract prenuptial pe separatie de bunuri,la decesul unuia dintre soti,ce cota parte are sotul supravietuitor in fata copiilor sotului ... (vezi toată discuția)