avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri dobandite inainte de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri dobandite inainte de casatorie

Buna ziua,

Urmeaza sa ma casatoresc in scurt timp si as dori sa ma ajutati cu unele lamuriri.

Sunt proprietarea unui imobil si unor terenuri.
1. Dupa casatorie, sotul meu va avea un drept asupra acestor bunuri daca va interveni un divort? Am auzit ca dupa aproximativ 5 ani de casnicie sotul va avea celeasi drepturi ca si mine asupra acestor bunuri. Este adevarat?
2. In cazul in care, eu voi deceda dupa doi ani, spre exemplu, sotul meu va deveni principalul mostenitor? (copii nu avem).
3. Am auzit de contractul prenuptial. Credeti ca ar fi necesar sa-l intocmim sau este suficient faptul ca bunurile au fost dobandite inainte de casatorie.

O alta intrebare ar fi legata de situatia viitorului meu sot. Momentan are un credit ipotecar (ipoteca este pe o casa de la parintii lui).
1. In cazul in care pe viitor, sotul s-ar afla in impoibilitatea de plata a creditului, eu voi fi obligata sa achit acel credit?
2. Bunurile mele vor fi afectate intr-un fel?

Multumesc
Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt buniri proprii si nu vor face obiectul vreunui eventual partaj nici dupa 245 ani de casatorie si nici dupa 5 ani.
Daca veti avea ghinionul sa decedati inaintea sotului, chiar si a doua zi dupa casatoria legala, sotul supravietuitor va culege intraga mostenire numai daca nu mai sunt alti mostenitori (nu numai copii, ci mostenitori pot fi si parintii sau alte rude apropiate).
Art. 972.Noul cod civil.
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
Apoi, asa cum bunurile dvs. dobandite dinainte de casatorie sunt bunuri proprii, tor asa creditele sotului dinainte de casatorie sunt proprii si nu pot fi acoperite cu executarea averii dvs. proprii, ci numai cu bunurile ipotecate prin contractul de creditare.
Asa ca va urez ...Casa de piatra...
Viitorul sot nu va avea nici un drept asupra bunurilor pe care dvs .le-ati dobandit inainte de casatorie,acestea fiind bunuri proprii.
Referitor la creditul sotului ,regula este ca: bunurile proprii ale unui sot nu pot fi urmarite pentru datoria personala a celuilalt sot.Asadar,ipotetic vorbind despre o datorie neachiatata a sotului ,banca nu va putea urmari nici imobilul si nici terenurile pe care le detineti dvs.
Bunurile proprii ale dumneavoastra nu vor fi urmarite.

Bunurile comune ( proprietate devalmasa ) pot fi supuse executarii silite , dupa partajarea, la cererea creditorilor.


Pe cale de contestatie la executare, creditorul poate solicita partajarea unui bun indiviz, in vederea indestularii creantei sale.

De asemenea, se poate proceda la urmarirea cotei-parti din dreptul de proprietate, de vreme ce acesta va fi individualizata.



Actele frauduloase incheiate de catre debitor, in vederea lezarii intereselor creditorilor, pentru generararea starii de insolvabilitate ,sunt anulabile.


Pe cale de contestatie la executare ,se poate proceda la imparteala bunului proprietate comuna devalmasa, urmand a fi individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.



Ulterior, se la proceda la instrainarea bunului, prin licitatie publica.

Cota-parte din dreptul de proprietate,
odata individualizata, poate fi supusa executarii silite, in aceeasi modalitate, a licitatiei publice.


Puteti opta pentru regimul separatiei de bunuri.

In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei .

La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot .


In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor


Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.


Succes.


Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Va multumesc mult pt. raspuns.
O intrebare as mai avea. In conditiile in care bunurile dobandite inainte de casatorie vor ramane in proprietatea mea si dupa casatorie, (atat timp cat voi fi in viata), care mai este rolul contractului prenuptial?

Multumesc!
Nu toate bunurile dobandite inainte de casatorie constau in imobile de unde reiese clar cine e proprietar si de cat timp.. poate unii au bijuterii, sume mari de bani, tablouri.. e necesar cateodata a se face inventar, care poate fi facut chiar si in cazul comunitatii legale, nu numai in regimul separatiei de bunuri.
In cazul comunitatii conventionale., ati putea ( nu dvs , ci altcineva cu aceeasi situatie) sa aduceti imbobilul in comunitatea de bunuri, astfel el va deveni comun. Ar fi ok daca ap e luat prin creditsi viitorul sot sau viitoarea sotie va plati cot la cot acel credit. Si creditul poate fi adus in comunitatea legala.
In cazul separatiei de bunuri, se pot achizitiona bunuri in nume propriu, daca unul din soti castiga f bine dintr-o afacere sa zicem, ar fi poate nedrept sa imparta egal cu sotul si atunci. fiecare cu banii lui. sa nu mai stea sa mai probeze in cazul unui partaj ca a contribuit singur la achizitionarea bunului sa sa probeze ca banii provin din administrarea unui bun propriu sau din vanzarea unui astfel de bun.
despre regimuri matrimoniale puteti citi aici
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/art...
indiferent de ce regim ati alege, dreptul de mostenire al sotului supravietuitor nu e afectat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Contract matrimonial ancar29 ancar29 Buna seara, in cazul in care viitorul sot nu dreste sa faca un contract prenuptial, as putea face o conventie notariala in care sa trec toate ... (vezi toată discuția)
Mostenire august79 august79 in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)
Mostenire simsimona simsimona Buna ziua. Bunicul meu a avut 2 casatorii. Bunurile dobandite in prima casatorie au fost vandute catre o nepoata, ramanandu i doar terenul extravilan in ... (vezi toată discuția)