avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract matrimonial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract matrimonial

Buna seara,
in cazul in care viitorul sot nu dreste sa faca un contract prenuptial, as putea face o conventie notariala in care sa trec toate bunurile mele obtinute inaintea casatoriei, iar viitorul sot sa dea o declaratie conform careia in caz de divort, nu va avea nici o pretentie asupra bunurilor mele obtinute anterior casatoriei?
In alta ordine de idei bunurile obtinute in timpul casatoriei se impart in mod egal intre soti sau direct proportional cu aportul financiar al fiecaruia?
In cazul in care exista un contract prenuptial iar sotul care si-a "protejat" bunurile prin acest contract ar deceda, celalalt sot ar mosteni bunurile protejate de sotul decedat? Mentionez ca in acest context mai exista un copil dintr-o alta relatie al sotului decedat , precum si un copil din actuala relatie?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:27, 16 August 2013
oricum sotul nu dobandeste bunurile care le-ati castigat inaintea casatoriei .
Bunurile proprii raman proprii si dupa deces; vocatia la mostenire apartine propriilor copii si nu copiilor sotului.
Chiar si fara conventie, bunurile achizitionate de dvs inaintea casatorie sunt proprii si raman asa.
Totusi, daca sunt multe bunuri mobile de valoare ( tablouri, bijuterii, bani) sau daca un sot are venituri sau fonduri net superioare celuilalt, ar fi bine de ales regimul separatiei de bunuri, asta va fereste la un eventual partaj sa stati sa dovediti ca in realitate ati avut o contributie mai mare la achizitionarea unui imobil sa zicem. ( in comunitatea legala se pleaca de la prezumtia de fiecare are i contributie egala, se prezuma ca si cote cate 50% pt fiecare).
Daca alegeti regimul separtiei de bunuri, puteti cumpara in nume propriu un bun sau pe cote parti, functie de contributia fiecaruia.
In cazul unui deces si in lipsa unui testament, fiecare va mosteni pe cale legala cf cotelor cuvenite dupa codul civil. Din masa succesorala, sotul mosteneste 1/4 , iar copiii lui vor imparti egal 3/4. ( am inteles ca un sot are un singur copil, celalalt are doi). Functe de care sot moare primul, copilul sau copiii celui ramas in viata va/ vor fi mai avantajati in sensul material ca va avea de mostenit mai mult.



[ editat citat]
Buna ziua!

Conventiile matrimoniale sunt incheiate de notari publici si sunt utilizate la protejarea bunurilor personale, dar si pentru reglementarea impartirii bunurilor in cazul decesului unui sot.

Potrivit art. 30 Codul familiei, bunurile dobândite de oricare dintre soţi în timpul căsătoriei sunt bunuri comune de la data dobândirii lor, iar la desfacerea căsătoriei se împart de comun acord sau, în caz contrar prin hotărâre judecătorească, în raport de partea de contribuţie a fiecăruia.

Exista, prin excepţie bunuri proprii dobandite in timpul casatoriei, insa acest caracter necesita a fi dovedit.
In general, exista prezumţia că ambii soţi au contribuit la achizitionarea bunurilor în mod egal, insa aceasta situatie se poate schimba cu ajutorul unor probe care sa dovedeasca faptul că aportul unuia din soţi a fost mai mare decât al celuilalt. In cazul decesului, bunurile se impart astrfel:

? din mostenire, daca sotul vine in concurs cu clasa I de mostenitori (adica, descendetii defunctului)
- 1/3 din mostenire, daca vine la mostenire alaturi de ascendentii privilegiati (parintii defunctului) si de colateralii privilegiati (frati, surori), indiferent de numarul lor
- ? din mostenire, daca vine in concurs fie numai alaturi de ascendentii privilegiati, fie numai alaturi de colateralii privilegiati
- ? daca vine in concurs cu clasa a III-a sau cu clasa a IV-a de mostenitori, indiferent de numarul lor
- daca vine singur la mostenire, sotul supravietuitor va primi toata masa succesorala.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu

Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
gi-jane2, moderator
Interventie moderator

@C-A- Dobrescu,
va rog, nu mai citati mesajele carora le raspundeti mai ales daca se afla pe aceeasi pagina, se intelege cui raspundeti, pt evitarea confuziilor , puteti copia numele utilizatorului sau cita numai pasajul la care va referiti, multumesc;
Va mai rog sa nu va mai faceti publice in mesaje datele de contact, inca un astfel de mesaj si veti primi avertisment;
Cand copiati materiale de pe internet , postati si sursa de unde ati copiat sau macar copiati intre ghilimele. Atentie insa si ce copiati ca e abrogat codul familiei.
Aveti in link regulamentul de postare, va rog sa il cititi si sa incercati sa-l respectati, multumesc.

www.avocatnet.ro/content/tag...





Ultima modificare: Vineri, 16 August 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decesul unui sot in cadrul casatoriei cu separare de bunuri mia_delia mia_delia Buna ziua, ma intereseaza ce se intampla cu bunurile dobandite de un sot, dupa decesul acestuia, in cazul in care se opteaza pt regimul matrimonial cu ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)
Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)