avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de schimb bun propriu al unuia dintre soti. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de schimb bun propriu al unuia dintre soti. Posibilitati transmitere drept proprietate catre celalalt sot.

buna ziua! sotul detine de la parintii sai un apartament proprietate personala-are si 2 copii din prima casatorie,din a doua casatorie nu are copii si nici eu -a doua sotie-nu am copii.vrea sa vindem si sa cumparam o alta casa din banii proveniti pe apartament,in completare sa fac credit pe care o s al achitam impreuna -in principal din veniturile mele,deoarece el are de platiti inca pensie alimentara,propunand ca actele sa specifice pt fiecare dintre noi 50 de procente.cum procedam astfel incat mai tarziu copiii sai sa nu aiba pretentii la contributia mea?precizez ca la divort,copiii au primit un apart in bucuresti,masina si tot ce exista in apart in cauza-el considera ca si a facut "datoria"-plus ca le a platit o pensie mult mai mare decat hotarase instanta-pt care detine chitante.multumesc.veniturile mele sunt mult mai mari decat ale sale-de aceea considera ca e corect sa am drepturi la viitoarea casa.
Cel mai recent răspuns: 2femei , utilizator 16:25, 3 Ianuarie 2019
partaj bunuri comune/lichidarea regimului matrimonial si succesiune-iesire din indiviziune
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cumparand bunul in timpul casatoriei, se prezuma ca aveti o contributie egala, de cota dvs nu au cum sa se atinga copiii, in cazul unui deces al sotului dvs inaintea dvs, veti mosteni si 1/4 din cota lui.
Daca va lasa si un testament, rezerva de mostenire a copiilor e de jumatate din cat ar fi mostenit legal.


Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
gi-jane2, moderator
in primul rand depinde cum a fost dobandit apartamentul si cand.( una este donatia, una este prin contract de v-c) in al doilea rand ar trebui sa faceti o conventie de lichidarea regimului matrimonial . trebuie insa vazut cazul in speta, deoarece daca se probeaza ca ati facut ca cei doi copii sa fie exclusi de la mostenire poate fi anulata. ar fi recomandat sa consultati un avocat la cazul in speta si chiar sa va redacteze conventia, deoarece sunt multe prevederi legale care trebuie respectate.
multumesc pt raspuns-ideea e ca intentionam un schimb de locuinta-apartamentul sotului plus o diferenta care sa provina de la mine.nu stim cum sa cerem sa fie incheiat actul acesta,astfel incat sa fiu protejata,avand in vedere ca doar el are copii din prima casatorie.
Lichidarea regimului matrimonial cu incheierea unei conventii matrimoniale de separatie de bunuri in care dvs si Sotul sa achizitionati apartamentul viitor in coproprietate pe cote parti egale ar fi fost o solutie in cazul in care nu faceati schimb de locuinta.
O alta varianta ar fi lichidarea regimului matrimonial si incheierea unei conventii matrimoniale sub regimul conventional, apartamentul nou achizitionat avand regimul de bun comun.
O alta varianta mai simpla si mai Putin costisitoare ar fi contract de schimb dansul proprietar si sa va constituie uzufruct viager, adica sa aveti posesia si folosinta pana la deces dvs. Daca Sotul decedeaza veti avea un drept de creanta pt banii care I ati investit dvs in imobil, banii provenind din surse proprii,mosteniri, donatii.

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)
Contract sau act notarial Poizan Poizan Buna ziua, Sunt casatorita si doresc sa realizez un contract, sau un act notarial, prin care sotul renunta la toate bunurile mobile si imobile in caz de ... (vezi toată discuția)
Separatia de bunuri in timpul casatoriei - mostenitori Crina.Crina Crina.Crina Bună ziua. Am citit mai multe răspunsuri legate de acest subiect, dar tot nu m-am lămurit deplin. Eu și soțul deținem acum la comun un apartament. El are ... (vezi toată discuția)