avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract

partenerul meu este divortat si are doi copii ( majori) dintr-o casatorie anterioara, care stau intr-o alta localitate; el detine, prin certificat de mostenitor ( fiind unicul copil al parintilor decedati) o locuinta si o gradina , iar eu sunt proprietara unui apartament de bloc si am un fiu (major) dintr-o casatorie anterioara; impreuna nu avem nici un copil; Dorim sa intocmim la Notariat un contract de schimb pentru jumatate din ce detine fiecare - adica el sa-mi dea la schimb jumatate din locuinta si gradina, iar eu sa-i dau la schimb jumatate din apartament, iar dupa aceea sa ne casatorim civil ; Deci, la data casatoriei civile, fiecare din noi sa vina cu jumatate de casa+ jumatate de gradina + jumatate de apartament ( 1/2 din bunurile mentionate mai sus) si vom opta pentru regimul matrimonial - al comunitatii legale.
Va rog sa-mi spuneti ce se intampla in caz de deces al unuia dintre noi ? care este partea care ii revine sotului supravietuitor si care este partea care ramane mostenitorilor celui decedat ? Si, de asemenea, in cazul unui divort, cum se impart bunurile ?
va multumesc !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:40, 10 Iulie 2020
ati mai pus problema asta si vi s-a raspuns, daca e ceva ce nu ati inteles, trebuia sa fi continuat acea discutie.
Puteti face o conventie matrimoniala la casatorie prin care bunurile devin comune si ale dvs si ale lui.
va scarpinati aiurea, fara sa va manance.. cand stati bine, fiecare cu bunurile lui.
fie ca adoptati regimul comunitatii conventionale de bunuri, fie ca schimbati cate jumatate din bunuri..va complicati in cazul unui divort, sa reveniti la starea initiala, va trebui sa faceti parta si costa.
in cazul unui deces, daca moare el primul, dvs mosteniti 1/4 din ce are, copiii lui, 3/4 si viceversa valabil.
intr-o postare anterioara pusesem problema conventiei matrimoniale, la care ulterior am renuntat, pentru ca de la notariat ni s-a spus ca si timpul si costul este mai mare si atunci am ales un contract de schimb - pe cate o jumatate de proprietate - pe care sa-l perfectam cu acte inainte de casatorie ; si ne-am dorit sa stim daca se schimba datele problemei, din punct de vedere juridic.
Desigur, ne dorim sa traim vesnic si sa fim fericiti impreuna tot atat, dar... este bine sa fii si bine informat !
Multumesc !
notariat ni s-a spus ca si timpul si costul este mai mare

eu as zice ca pana sa va hotarati sa faceti ceva, sa mergeti la un avocat si sa discutati acolo ce vreti de fapt, sa va explice si consecintele a ce vreti.
oricum, ce vi s-a spus la acel notariat, nu mi separe corect, nu vad ce sa costa mai mult si nici sa dureze mai mult, e acelasi lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire copil dintr-o alta casatorie ContSters255097 ContSters255097 Buna ziua, Anul viitor ma voi casatori cu prietenul meu care are un copil major dintr-o casatorie anterioara, dupa care am dori sa ne cumparam impreuna o ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala poate fi atacata ? relatie relatie un imobil dobandit prin mostenire (ca fiu unic), prin certificat de mostenitor, poate face obiectul regimului comunitatii conventionale, la momentul incheierii ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri inaintea casatoriei IoanaTdr IoanaTdr Buna ziua, In octombrie urmeaza sa ma casatoresc.Atat eu cat si viitorul sot, detinem fiecare o locuinta mostenita de la parinti. Am dorii ca fiecare sa ... (vezi toată discuția)