avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire copil dintr-o alta casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire copil dintr-o alta casatorie

Buna ziua,

Anul viitor ma voi casatori cu prietenul meu care are un copil major dintr-o casatorie anterioara, dupa care am dori sa ne cumparam impreuna o casa.
Va rog sa i-mi spuneti in cazul acesta copilul din casatoria anterioara are dreptul asupra casei in cazul decesului sotului? si daca da ar putea sotul sa mentioneze in contractul de casa sau eventual untestament ceva in care copilul sa nu aiba nici un drept dupa moartea lui?? sau care ar fi cea mai buna solutie astfel incat casa sa fie pe numele nostru dar in caz de deces copilul sa nu aiba nici un drept?
Mentionez faptul ca sotul dupa divort i-a lasat copilului drept mostenire un apartament cu 3 camere.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: ContSters255097 , utilizator 13:39, 13 Septembrie 2012
In linii generale bunurile sotilor dobindite in timpul casatoriei se supun institutiei bunurilor in devalamasie...
so .. ambii veti avea cite 50%.
in principiu daca sotul dvstra "pleaca" mostenitorii ii mostenesc averea, in cazul de fata 50% din imobil o va detine fiul dlui.
Astfel ca dvstra puteti dupa efectuarea tranzactiei sa efectuati partajul bunurilor in dvalmasie astfel ca sotul sa va ofere partea lui si ca si cum sa primeasca o suma de bani ca recompensa pentru cele 50% din imobil- cea cei mai sigur, SAU
... prin testament sa va lasa ca mostenire cele 50%.

Succese
După ce va casatoriti si cumparati casa, mergeti la un notar si incheiati o conventie matrimoniala care sa includa o clauza de preciput prin care sa se stabileasca ca cota parte din imobil ce apartine sotului va reveni sotiei inainte de dezbaterea succesiunii. Avand in vedere ca copilul va primi si un apartament de 3 camere, nu i se va incalca rezerva.
Specific ca apartamentu de 3 camere este bunul comun al sotului cu fosta sotie (partajul nefiind facut). Avand un singur copil vrea sa-i cedeze acestuia partea lui din apartament sau intreg apartamentul sa-l scrie pe numele copilului cu acordul fostei sotii.
Daca nu se face acest lucru pana in momentul in care vrem sa ne cumparam o casa este o
problema?

Aceasta conventie matrimoniala poate fi atacata ulterior (peste ani de zile)? Se face inainte de cumpararea casei sau dupa?

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2012
ContSters255097, utilizator
Recomandarea mea este sa nu se transfere dreptul de proprietate asupra cotei-parti catre copil. Recomand asta pentru ca legea acorda copilului un drept de rezerva succesorala, care ar putea fi acoperita de acea cota parte din imobil. Daca la momentul decesului viitorului dvs. sot, acesta nu mai detine dreptul de proprietate asupra apartamentului, fiul va putea solicita reductiunea libertatilor excesive si astfel sa obtina 1/2 din 1/2-ea sotului din casa. Adica ar obtine 1/4 din imobil.

Deci, recomandarea mea este sa nu se transfere dreptul de proprietate pe apartament.

In privinta conventiei matrimoniale, aceasta poate fi incheiata inainte de casatorie (prin alegerea regimului matrimonial si a clauzei) sau dupa casatorie, dar doar dupa 12 luni de la casatorie. Recomandarea mea este sa alegeti direct in fata ofiterului de stare civila regimul matrimonial și în momentul achizitionarii imobilului sa incheiati conventia, asta daca vreti sa cumparati imobilul mai devreme de cele 12 luni.

Conventia matrimoniala nu va putea fi atacata de copil. Acesta va avea totusi dreptul de a cere reductiunea libertatilor excesive, daca i se va incalca rezerva.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Noi muncim in Italia si ne-am gandit sa ne casatorim civil aici, se complica cumva lucrurile? putem sa alegem si aici regimul matrimonial?
Si in legatura cu imobilul daca nu ne permitem sa-l cumparam mai devreme de 12 luni cum trebuie sa procedez?

In legatura cu imobilul sotului va multumesc pentru sfat. Am insa o intrebare. el a divortat de vreo 6 ani , partajul inca nu l-a facut deci apartamentul deocamdata apartine amandurora nu? Dumneavoastra i-l sfatuiti sa faca partajul sau sa lase lucrurile asa?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa casatorie vali m vali m Buna ziua, Am urmatoarea situatie....actualul meu sot a renuntat la tot pentru mine,adica la casa ...alte bunuri.A venit la mine.Eu am un apartament din prima ... (vezi toată discuția)
Separatia de bunuri in timpul casatoriei - mostenitori Crina.Crina Crina.Crina Bună ziua. Am citit mai multe răspunsuri legate de acest subiect, dar tot nu m-am lămurit deplin. Eu și soțul deținem acum la comun un apartament. El are ... (vezi toată discuția)
Mostenire- ce acte se pot incheia in aceasta situatie? eneelena eneelena ce acte se pot face dupa noul cod civil intr doi soti care sant coopropietarii unui apartament astfel incat copilul sotului din prima casatotie sa nu vina la ... (vezi toată discuția)