avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Activitate ioan 33

Activitate ioan 33

Buna seara. Propun o dezbatere de interes general asupra ceea ce se observa in cateva cazuri in ultimul timp in Romania. Situatie observata in judecatorii, in discutii in forum si in retele sociale.
Este legal ca in timpul judecarii contestatiei la executare (cand instanta a fost investita numai sa judece contestatia, nimic altceva) instanta sa nu se pronunte asupra contestatiei, nici a expertizei, nici a debitului initial executat si sa se limiteze in a emite un nou titlu executor in care specifica criterii complet diferite de calculare a pensiilor si perioada de plata si impune executorului calcularea unui nou debit doar in baza noului titlu (practic indirect ii impune sa omita prevederile titlului inlocuit)??? Dispozitivul care a stat la baza formarii dosarului practic este eliminat din dosar si nici nu sau cerut lamuriri ori modificari Mi mi se pare complet nelegal.
in anul 2015 in baza unei sentinte definitive sa pornit executare impotriva mea pt o suma de bani. nu am facut contestatie. nu mi pus proprire pe nimic.
in 2017 sa pornit la alt executor o noua executare in baza aceleasi sentinte pt o suma mai mare (creanta de 2015 actualizata) si sa infiintat proprire pe un imobil care imi apartine.
cum obtin ca executorul din 2015 sa inceteze urmarirea?
Răspuns la discuția Decizie Civila
Multumesc!
Este vorba de Contestatie la executare. Am dovedit ca nu exista debitul, ca expertiza contabila este fictiva, bazata doar pe speculatii si am cerut anularea executarii dar si sa se constate ca totusi a intervenit si prescriptia. Judecatoria a anulat executarea dar a lasat deschisa posibilitatea unei noi executari. A constatat ca nu a intervenit prescriptia. A interpretat gresit proba interventiei prescriptiei.
Ambele parti am apelat iar Tribunalul a mentinut sentinta de la Judecatorie, dar a facut aceiasi greseala de interpretare a probei interventiei prescriptiei.
Discuție Decizie Civila
Decizia Civila data la Tribunal, deci in Apel, devine automat defintiva daca tribunalul nu a specificat la sfarsit ca poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel?
La 31-07-2018 am primit Somatia de executare 1200/2017, precum ca sunt executat de fosta sotie pt neplata pensiilor - cum ca as fi platit cantitati lunare mai mici decat corespunde. A depus cerere de executare in octombrie 2017 si pretinde sa-i platesc o diferenta lunara acumulata in acesti ani. Traiam separati iar in 2010 la divort, care sa judecat fara indeplinirea totala a procedurii legale, in lipsa si fara cunostinta mea, pensia a fost stabilita in procentaj de 25% din veniturile nete obtinute in baza contractului de munca 000000. Fosta sotie sa folosit de copii de pe fluturasi de salar de dinainte de divort, falsificate ca sa para de dupa divort. Eu oricum ii plateam o suma lunara si am aflat ca suntem divortati abia dupa 2 ani de zile, cand ea sa recasatorit. Expertiza contabila folosita in executare este una facuta de fantezie, cu date false, fotocopiile de fluturasi de salar de dinainte de divort modificate de fosta sotie. Experta contabila decide ca eu am lucrat in baza acelui contract de munca anterior divortului fara intrerupere pana in martie 2017 (cand fiul a implinit 18 ani) si am obtinut mereu aceleasi venituri din flututrasi, ca atare isi inventeaza toata expertiza contabila. Suma totala pretinsa este inventata. “Experta” fost aleasa si numita de catre executor fara instiintarea mea.
In fapt fosta sotie nici nu mai avea calitatea de creditoare, ci fiul avea acest drept intru-cat implinise 18 ani, dar avocata contractata de mine nici nu si-a dat seama.
Am facut contestatie in termen in care am aratat un certificat precum ca acel contract de munca era reziliat inca dinainte de divort. Am aratat chitante precum ca am trimis pensii (chiar si cand nu stiam ca suntem divortati). Nu am aratat dovezi de venituri intru-cat nu este obligatia mea, ci a creditoarei si oricum pt anii anteriori sunt imposibil de obtinut.
Sa admis contestatia mea, sa constatat ca dreptul ei de a cere executarea de pensii anterioare, pana in martie 2014 (mai vechi de 3 ani), a prescris. Sa anulat Somatia de executare 1200/31-07-2017 si partial Incheierea 1200/31-07-2017, in ce priveste onorariul executorului si suma stabilita ca contravaloare expertiza extrajudiciara. Mi sa respins cererea de anulare a expertizei extrajudiciare pe care o mentine ca valabila. Obliga creditoarea sa-mi plateasca cheltuielile.
Am apelat amandoi si apelurile au fost admise. Sa judecat si in Decizia Civila 2000/noiembrie 2020 sa modificat in parte hotararea primei instante in sensul ca; respinge exceptia prescriptiei dreptului creditoarei de a cere executarea silita, anuleaza Raportul de Expertiza contabila din Dosarul de executare 1200/2017, anuleaza Somatia 1200/2017 din 31-07-2018, anuleaza INCHEIEREA 1200/2017 din 31-07-2018, pastreaza dispozitiile sentintei apelate care nu contravin prezentei decizii (care, !!!).
Eu consider ca practic intreg dosarul executorului 1200/2017 a devenit nul. Expertiza anulata, somatie anulata, incheiere anulata. Asa este, ori gresesc???

La 17-02-2021 am primit si Decizia Civila 2000/2020 redactata, data de la care incepe sa curga teremenul pt eventual recurs.
Spre marea mea surpriza, ieri 22-02-2021 primesc de la Executor INCHEIEREA 1200/2017 (deci incheierea anulata) modificata si datata la 17-02-2021, prin care mi se pune in vedere ca a fost numita experta …........... (o noua experta) pt a calcula drepturile corespunzatoare creditoarei, intre martie 2015 si martie 2017 si ca “termenul pana la care trebuie sa se depuna expertiza este 26-02-2021. Executorie.” Este insotita de o comunicare a noii experte catre mine, datata 18-02-2021, prin care sunt convocat la data de 01-03-2021 la biroul executorului cu urmatoarele documente in original si copie:
-titlu executoriu …... sentinta de divort 0000/2010
-decizia civila 2000/2020
-dovezi de venituri
-certificat de nastere a copilului
-documente de achitare a pensiilor, daca exista
-alte documente
Avizat ca voi suferi consecinte legale daca nu o fac.
Consider ca pt primele 4 documente ii corespunde creditoarei obligatia de a le depune. Asa este, ori gresesc?

Este legal ca Executorul sa procedeze asa? Pur si simplu modifica Incheierea 1200 din 31-07-2018 (ANULATA) si o trimite din nou la 17-02-2021?
Nu trebuie sa se inceapa o noua executare pt noua perioada pretinsa, martie 2015 - martie 2017? Nici nu inteleg de unde a scos acesta perioada. Oricum pensiile platite de mine au fost ajustate la 25% din veniturile mele nete reale obtinute in acea perioada, pe cand titlul executoriu ce se foloseste iarasi (sentinta de divort) le-a stabilit la 25% din venituri nete in baza contractului de munca pe care l-am dovedit ca reziliat cu un an inainte de divort.
Incheierea 1200/31-07-2018 a fost anulata iar Decizia Civila inca nu este defintiva. Nu trebuie sa astepte ca Decizia Civila 2000/2020 sa devina definitiva si sa inceapa o noua executare, daca doreste, dosarul actual fiind practic anulat?
Buna ziua. Executorul a spus ca va continua cu mandatul primit. Ia respins cererea de compensare.
Multumesc. Asa voi proceda
multumesc.
am recipisa de la WUnion Spania, recipisa de trimitere a scrisorii recomandate din Spania (nu si certificarea continutului) si copie consemnari asupra incercarilor de dare in primire, din web posta-romana.com. Si alta problema de rezolvat acum; cum recuperez banii aflati de la 22 decembrie 2020 la WUnion.
multumesc.
asa gandeam si eu ca este logic. Sa mearga la instanta, dar in 2020 instanta de judecata din Romania ia spus deja ca nu are dreptul la ceea ce a cerut in 2017 in Romania (aceiasi suma ceruta in 2015 in Spania + actualizarea) si a obligat-o la plata cheltuielilor.
Indoiala mea a aparut deoarece intr-un alt proces, pe care ea la pierdut, a fost condamnata la plata cheltuielilor de judecata (8400lei) catre mine. Nu le-a platit asa ca am pornit executarea. La executare, ea a cerut compensarea cu suma de 652lei cheltuieli cei datoram ei dintr-o alta actiune a mea gresita. Executorul i-a redus datoria cu 652lei si ia pus poprire pe salar pt suma restanta de 7748lei + cheltuieli executare.
In baza unei sentinte romanesti din decembrie 2010 care ma obliga la plata in procentaj a pensiei, in iulie 2015 fosta sotie a obtinut un ordin de executare in Spania pt o supusa diferenta neplatita acumulata in cuantumurile lunare. Nu mi sa pus sechestru pe nimic. Nu mi sa comunicat oficial si inca nu am facut o contestatie la acea executare.
In iulie 2017 fosta sotie a cerut in baza aceleasi sentinte romanesti din decembrie 2010 executarea in Romania. Mi sa comunicat oficial si am facut contestatie la executare. Executarea a fost declarata nula si fosta sotie obligata la plata tuturor cheltuielilor.
Intre timp a iesit hotararea defintiva de la partajul bunurilor comune (bunuri se afla in Romania). Fosta sotie a cerut si a primit toate bunurile si este obligata la plata unei sulte de 70% din valoarea totala. Nu mi-a platit asa ca am initiat executarea in Romania. A fost incuviintata si pe 8 februarie sa dat ordin de executare. Pe data de 09 februarie fosta sotie a prezentat la executor o cerere, de compensare a datoriei ei catre mine cu suma presupus "datorata" de mine conform ordinului de executare spaniol de 2015.
Subliniez ca in 2020 justitia romana ia respins cererea de executare in Romania, pt aceiasi suma (actualizata) ceruta in 2015 in Spania.
Ce influenta are in Romania ordinul de executare din 2015 din Spania?