avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita in baza titlului executor sentinta ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita in baza titlului executor sentinta civila care a stabilit modalitatea de calculare si perioada de plata a pensiilor de intretinere

Buna seara. Propun o dezbatere de interes general asupra ceea ce se observa in cateva cazuri in ultimul timp in Romania. Situatie observata in judecatorii, in discutii in forum si in retele sociale.
Este legal ca in timpul judecarii contestatiei la executare (cand instanta a fost investita numai sa judece contestatia, nimic altceva) instanta sa nu se pronunte asupra contestatiei, nici a expertizei, nici a debitului initial executat si sa se limiteze in a emite un nou titlu executor in care specifica criterii complet diferite de calculare a pensiilor si perioada de plata si impune executorului calcularea unui nou debit doar in baza noului titlu (practic indirect ii impune sa omita prevederile titlului inlocuit)??? Dispozitivul care a stat la baza formarii dosarului practic este eliminat din dosar si nici nu sau cerut lamuriri ori modificari Mi mi se pare complet nelegal.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Aprilie 2023
ioan 33, utilizator
Cel mai recent răspuns: c123456 , utilizator 08:05, 18 Aprilie 2023
Nu pare legal dar trebuie verificat dosarul cu motivarea instantei.
Trebuie analizat absolut tot de avocat pentru a se verifica legalitatea.
Astfel de cazuri nu se analizează pe vorbe ci asa cum procedează și instanta de control judiciar.

București 2023
Ultima modificare: Luni, 17 Aprilie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Fiind o decizie a instantei, bunul simt ma obliga sa cred ca este "legala". Nu inteleg exact situatia dvs... inteleg ca, desi, legile i-au permis instantei in trecut sa ia acele masuri... acestea au inceput sa fie puse in aplicare in prezent. Prin ratificarea Conventiei de la Haga privind recuperare pensie de intretinere in strainatate, statul si-a asumat niste obligatii, nu numai pe plan international, ci si national.

O astfel de situatie se regaseste in acele cazuri in care Debitorul nu a cooperat in stabilirea obligatiei, refuzand sa dezvaluie veniturile si posibilitatile acestuia de a realiza venituri.

In astfel de cazuri, in baza a ceea ce se prezinta... este la discretia instantei ce se hotaraste. A abuzat de discretie? A avut Debitorul oportunitatea de a face dovada situatiei financiare? L-a pus instanta in lanturi si nu l-a lasat sa le declare si dovedeasca?

Din pacate, pare sa se fi generalizat ideea ca salariile sunt mici in Romania, copilul n-are nevoie de mai mult, e de ajuns cat sa-l tii la pragul saraciei.

Instanta decide 1/4 din venituri... unii, prea multi, Debitori, saraci in duh, daca platesc, platesc raportat la minim pe economie sau ceva pe acolo...

S-au adunat mult prea multi copii si tineri lasati in voia sortii....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta inlocuita cu alta in timpul executarii. ce se va intampla? cuziamusia cuziamusia Buna ziua. Am considerat ca am primit pensii in cuantum minor pt fiu si la cererea facuta dupa ce fiul a implinit 18 ani sa incuviintat executarea in baza ... (vezi toată discuția)
Somatie si titlu executoriu floreagigi floreagigi in data 3ian am primit de la cnas if somatie si titlu executoriu cu suma de 1800ron din care 1000reprez penalitati si majorari pina la 31.10.2011,in baza ... (vezi toată discuția)
Suspendarea executarii facuta "la ghiseu" Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu.[/b] Ion a platit 5000 lei statului roman pentru o asa zisa taxa de poluare. C-asa-i romanu\', plateste. [b]Doi.[/b] Ton Ion a castigat un proces prin ... (vezi toată discuția)