avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Activitate ACAD

Activitate ACAD

O prietena f buna a fost agresata intr-o seara, acum cca 1,5 ani, vatamare corporala, talharie, s.a. Agresorul, prins si judecat(abia iesise din “facultate”, cu legea cea noua), condamnat cu executare, plus obligat la plata daune fizice si morale(ceva de genul acesta). Hotararea judecatoreasca este definitiva.

Intrebarea de baza pe care si-o pune aceasta prietena este: cum ar putea intra in posesia platii daunei respective, la care, prin hotarare judecatoreasca definitiva a fost obligat individul, stiind ca acesta nu are proprietati sau alte bunuri pe numele sau?

Multumesc.

P.S. Rog daca am gresit aria, sa se mute in locul cel mai potrivit. Multumesc.
Vanzatorul a fost dat in judecata ca sa se obtina o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic, imediat ce s-a aflat ca acesta a iesit din indiviziune, si ca de bunavoie nu vrea sa faca actele de vanzare-cumparare la notar(cum ar fi fost normal).

Printre politistii prezenti la cumparator(impreuna cu noul proprietar), s-a aflat si seful de post din comuna(cumnat al vanzatorului). Acesta a dat termen de evacuare 2 zile, apoi l-a marit la 7 zile. Exista un termen anume, legal(de x zile), ca in acest interval sa fie eliberata proprietatea de aceasta ruda a mea, impreuna cu copiii? Nu exista nicio lege care sa protejeze copiii/familia aceasta? Cumparatorul(ruda asta a mea) nu poate intreprinde nimic ca sa nu fie evacuati? Nu exista nicio cale de atac, trebuie doar sa se supuna, apoi cu copiii si bunurile in strada sa caute sa intreprinda ceva (ce?) ?
Am o ruda la tara, in judetul Buzau, undeva intr-un sat pierdut de timp. Tatal a 2 copii minori, divortat, fara posibilitati materiale. In urma cu cca 14 ani a cumparat o casa(daca se poate numi asa o darapanatura - mai degraba) cu terenul aferent – cca 1200mp. A achizitionat la acea vreme casa + terenul aferent, printr-o chitanta de mana, avand 2 martori ai tranzactiei(semnand si acestia pe hartia respectiva - unul din martori a decedat intre timp.) Casa a fost achizitionata astfel, deoarece vanzatorul nu iesise din indiviziune(sau cam asa ceva, din cate-am inteles), avand promisiunea acestuia ca ulterior se intocmesc si actele corespunzatoare. Cumparatorul a tot insistat(verbal) ani la rand sa se faca actele, cum trebuie, nu doar prin acel inscris de mana, de fiecare data fiind amanat.
In fine, toate bune si frumoase, pana cand, in urma cu cca un an si jumatate, cumparatorul(ca sa il numesc asa, mai simplu), mergand sa achite impozitul la casa, a constatat ca acesta era deja platit de vanzator. S-au iscat cateva semne de intrebare in mintea cumparatorului, insa nu a stiut cum sa isi raspunda si nici pe cine sa intrebe, iar in timp scurt(cateva zile) a sosit cineva la el acasa, spunand ca este noul proprietar, incepand sa masoare terenul, si sa le spuna copiilor lui(el era plecat la munci agricole) ca s-a vandut casa si ca se fac masuratori pt cadastru/intabulare. S-a trimis dupa cumparator, acesta a sosit rapid, a ramas “ca la dentist”, a inceput cearta…
S-a intrat in legatura telefonica cu vanzatorul, acesta spunand ca vrea sa atraga fonduri europene si a vandut casa unei asociate(sau cam asa ceva), urmand sa il despagubeasca pe cumparator. Si in plus, ca va beneficia si de un loc de munca, daca atrage acele fonduri.
Dezamagit, intrigat si mai ales debusolat, cumparatorul, ajutat financiar de tatal sau si de sora, anul trecut l-a dat in judecata pe vanzator, pt intrarea in proprietate(exista o exprimare tipica pt acest gen de proces – din pacate nu cunosc termeni de specialitate).
La acea vreme, intrase in vigoare chestiunea cu “moderarea”, si iata ca vanzatorul a fost chemat la un moderator “sa se inteleaga partile”. La prima “infatisare”, vanzatorul s-a prezentat, solicitand un nou termen pe motiv ca “bla-bla”. Termen la care nu s-a mai prezentat si nici n-a mai raspuns la telefon. Astfel, moderatorul a emis o hartiuta(nu stiu cum sa o numesc), in care se specifica faptul ca paratul nu s-a prezentat si nu s-a ajuns la niciun consens cu acesta. S-au depus actele la judecatorie.
Au urmat luni de asteptare, dupa ce dosarul a fost acceptat de judecatoria din Buzau.
In sfarsit, dupa cca un an de la depunerea dosarului, a sosit acasa la cumparator(probabil si la vanzator) o citatie cu termen de prezentare in instanta pe data de 26 septembrie 2014. Astazi, 18 septembrie, au sosit la cumparator acasa noii proprietari(rasariti din neant, insa cu un act de vanzare-cumparare “fluturat”), impreuna cu politia, si i s-a dat termen de evacuare 7 zile. Cumparatorul, orbit de furie si deznadejde nu a fost atent la datele inscrise in acel act(data vanzarii-cumpararii), ca sa pot sa vi le comunic. Iar tot ceea ce va relatez este fara detalii, fara date concrete. Insa urmaresc evenimentele, pas cu pas.
L-as ajuta pe cumparator, dar mai mult decat sa il duc la un avocat(nici nu stiu la care), in BZ(nu am timp pana saptamana viitoare), si a va scrie dvs ca sa va cer un sfat, o recomandare, nu stiu ce sa fac…
Dupa umila mea parere, de necunoscator si neavizat, poate ar fi un pas acela de-a se depune si o plangere penala pt inselaciune(poate nu depusa la politia din comuna, ci direct la BZ – poate sunt mai dezghetati pe acolo si nu merge cu “pile” pt obtinerea neurmaririi penale).
Asadar, ce se poate face? Ce se mai poate face in a-l ajuta pe amaratul asta cu 2 copii, dat afara din casa, casa ce a cumparat-o prin chitanta de mana, fiind ulterior inselat de catre vanzator?
Multumesc mult!
Mahetin a scris:

... inclusiv datoriile

Corect!
Era impropriu spus "a mea".

Privitor la un cont bancar personal, probabil ca situatia este la fel...
Multumesc.
Multumesc.
- Acea garsoniera find considerata bun comun(corect?), acest lucru s-ar traduce ca in acest caz, partea sotiei va fi de 1/2 din totalul valorii succesiunii, iar din cealata 1/2(a mea), mai beneficiaza de inca 1/4? Sau este altfel?
Sunt un pic incurcat de termenii specifici domeniului si de o oarecare contradictie intre parerile Dvs(sau in capul meu este contradictia :) )
(Ori poate ar fi ramuri diferite la care va referiti: succesiune dupa deces - partaj la divort si poate de aici parerile ar fi intrucatva diferite, de la primul pana la ultimul post. Este o parere personala, fiind necunoscator al domeniului in care activati.)
- Faptul ca tatal meu nu a putut sa achizitioneze aceasta garsoniera decat dupa `89(din motive obiective - legea nu ii permitea), nu schimba lucrurile asupra dreptului comun de proprietate si implicit asupra partilor succesiunii(avand in vedere detaliile expuse de mine mai sus, pe care nu le mai repet)?
- Tatal meu mai avea un apartament si inca un teren achizitionate pe numele lui, in 2009, respectiv 2010, tot bunuri comune s-ar numi ca ar fi?
Multumesc pt raspuns.
- In cazul in care o garsoniera a fost repartizata tatalui meu in anul 1984(dupa divortul de mama mea si dupa demolarea casei parintilor tatalui meu - unde acesta a locuit o perioada, dupa divort), in care a locuit cu chirie(asa era atunci, nu existau proprietari), dupa 4 ani s-a recasatorit(1988), iar apartamentul achizitionandu-l dupa `89(legea permitandu-i), se considera ca acest apartament este un bun comun(chiar daca sotia nu este trecuta in acte drept co-proprietar, si chiar daca tatal meu "il avea" de mai inainte de recasatorire)?
Multumesc pt raspunsuri.
1/4 ar reveni sotiei tatalui meu si in cazul in care proprietatile sunt achizitionate in timpul casatoriei lor(ca sunt co-proprietari sau nu)?
Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si sunt dobandite inainte de racasatorire.
Tatal meu a decedat in luna septembrie 2010, sotia lui actuala(care nu are copii, nici cu tatal meu si nici de inainte) m-a anuntat ca trebuie deschisa succesiunea, eu nu am fost in tara, nu m-am putut ocupa de ceea ce implica acest aspect, iar acum, revenind, am decis impreuna cu ea sa deschidem succesiunea.
Intervin urmatoarele intrebari, pe care v-as solicita sa ma ajutati printr-un raspuns:
1. Cine trebuie sa deschida succesiunea? Eu sau actuala sotie?
2. Taxele notariale, cine le achita integral sau in ce procente, fiecare?
3. Cat % din valoarea proprietatilor tatalui meu imi revine mie(si cat actualei sotii) si cum se face calculul?
4. In ce caz, fratele tatalui meu ar beneficia de parte din valoarea proprietatilor?
5. Mai exista si alte persoane ce ar avea dreptul de succesiune si parte din valoarea proprietatilor(ma repet, nu exista si alti copii)?
6. Timpul scurs pana acum, de la decesul tatalui meu si pana in prezent, ma afecteaza cu ceva in privinta succesiunii/partii de drept care mi se cuvine, ori altfel ? Daca da, va rog sa imi detaliati ce, cum, si ce se poate face?

Daca aveti intrebari suplimentare, ce pot clarifica mai bine subiectul, va stau la dispozitie.
Va multumesc!
Cu stima,