avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa cumparata cu chitanta de mana. Vanzatorul a mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa cumparata cu chitanta de mana. Vanzatorul a mai vandut-o o data, altcuiva, prin notariat(act de vanzare-cumparare).

Am o ruda la tara, in judetul Buzau, undeva intr-un sat pierdut de timp. Tatal a 2 copii minori, divortat, fara posibilitati materiale. In urma cu cca 14 ani a cumparat o casa(daca se poate numi asa o darapanatura - mai degraba) cu terenul aferent – cca 1200mp. A achizitionat la acea vreme casa + terenul aferent, printr-o chitanta de mana, avand 2 martori ai tranzactiei(semnand si acestia pe hartia respectiva - unul din martori a decedat intre timp.) Casa a fost achizitionata astfel, deoarece vanzatorul nu iesise din indiviziune(sau cam asa ceva, din cate-am inteles), avand promisiunea acestuia ca ulterior se intocmesc si actele corespunzatoare. Cumparatorul a tot insistat(verbal) ani la rand sa se faca actele, cum trebuie, nu doar prin acel inscris de mana, de fiecare data fiind amanat.
In fine, toate bune si frumoase, pana cand, in urma cu cca un an si jumatate, cumparatorul(ca sa il numesc asa, mai simplu), mergand sa achite impozitul la casa, a constatat ca acesta era deja platit de vanzator. S-au iscat cateva semne de intrebare in mintea cumparatorului, insa nu a stiut cum sa isi raspunda si nici pe cine sa intrebe, iar in timp scurt(cateva zile) a sosit cineva la el acasa, spunand ca este noul proprietar, incepand sa masoare terenul, si sa le spuna copiilor lui(el era plecat la munci agricole) ca s-a vandut casa si ca se fac masuratori pt cadastru/intabulare. S-a trimis dupa cumparator, acesta a sosit rapid, a ramas “ca la dentist”, a inceput cearta…
S-a intrat in legatura telefonica cu vanzatorul, acesta spunand ca vrea sa atraga fonduri europene si a vandut casa unei asociate(sau cam asa ceva), urmand sa il despagubeasca pe cumparator. Si in plus, ca va beneficia si de un loc de munca, daca atrage acele fonduri.
Dezamagit, intrigat si mai ales debusolat, cumparatorul, ajutat financiar de tatal sau si de sora, anul trecut l-a dat in judecata pe vanzator, pt intrarea in proprietate(exista o exprimare tipica pt acest gen de proces – din pacate nu cunosc termeni de specialitate).
La acea vreme, intrase in vigoare chestiunea cu “moderarea”, si iata ca vanzatorul a fost chemat la un moderator “sa se inteleaga partile”. La prima “infatisare”, vanzatorul s-a prezentat, solicitand un nou termen pe motiv ca “bla-bla”. Termen la care nu s-a mai prezentat si nici n-a mai raspuns la telefon. Astfel, moderatorul a emis o hartiuta(nu stiu cum sa o numesc), in care se specifica faptul ca paratul nu s-a prezentat si nu s-a ajuns la niciun consens cu acesta. S-au depus actele la judecatorie.
Au urmat luni de asteptare, dupa ce dosarul a fost acceptat de judecatoria din Buzau.
In sfarsit, dupa cca un an de la depunerea dosarului, a sosit acasa la cumparator(probabil si la vanzator) o citatie cu termen de prezentare in instanta pe data de 26 septembrie 2014. Astazi, 18 septembrie, au sosit la cumparator acasa noii proprietari(rasariti din neant, insa cu un act de vanzare-cumparare “fluturat”), impreuna cu politia, si i s-a dat termen de evacuare 7 zile. Cumparatorul, orbit de furie si deznadejde nu a fost atent la datele inscrise in acel act(data vanzarii-cumpararii), ca sa pot sa vi le comunic. Iar tot ceea ce va relatez este fara detalii, fara date concrete. Insa urmaresc evenimentele, pas cu pas.
L-as ajuta pe cumparator, dar mai mult decat sa il duc la un avocat(nici nu stiu la care), in BZ(nu am timp pana saptamana viitoare), si a va scrie dvs ca sa va cer un sfat, o recomandare, nu stiu ce sa fac…
Dupa umila mea parere, de necunoscator si neavizat, poate ar fi un pas acela de-a se depune si o plangere penala pt inselaciune(poate nu depusa la politia din comuna, ci direct la BZ – poate sunt mai dezghetati pe acolo si nu merge cu “pile” pt obtinerea neurmaririi penale).
Asadar, ce se poate face? Ce se mai poate face in a-l ajuta pe amaratul asta cu 2 copii, dat afara din casa, casa ce a cumparat-o prin chitanta de mana, fiind ulterior inselat de catre vanzator?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:16, 19 Septembrie 2014
Actul de mana care il are valoreaza ca o promisiune de vanzare, trebuia sa il dea in judecata pe vanzator pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic, oricum fara un avocat nu prea are sanse sa ramana cu casa.
Vanzatorul a fost dat in judecata ca sa se obtina o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic, imediat ce s-a aflat ca acesta a iesit din indiviziune, si ca de bunavoie nu vrea sa faca actele de vanzare-cumparare la notar(cum ar fi fost normal).

Printre politistii prezenti la cumparator(impreuna cu noul proprietar), s-a aflat si seful de post din comuna(cumnat al vanzatorului). Acesta a dat termen de evacuare 2 zile, apoi l-a marit la 7 zile. Exista un termen anume, legal(de x zile), ca in acest interval sa fie eliberata proprietatea de aceasta ruda a mea, impreuna cu copiii? Nu exista nicio lege care sa protejeze copiii/familia aceasta? Cumparatorul(ruda asta a mea) nu poate intreprinde nimic ca sa nu fie evacuati? Nu exista nicio cale de atac, trebuie doar sa se supuna, apoi cu copiii si bunurile in strada sa caute sa intreprinda ceva (ce?) ?
Evacuarea se face dupa ce exista o hotarare de evacuare, nu da politistul termen, ca nu-i tara lui. Isi cam incalca atributiile si forteaza iesirea unui om din domiciliul sau, poate o plangere pe la superiori l-ar mai calma.

E important daca exista un titlu de proprietate si pe ce nume. Sanse reale sa obtina omul casa, nu prea vad. Depinde si de chitanta, ce scrie in ea, mai ales referitor la termenul de incheiere a actului de vanzare.
Daca nu scrie, 3 ani s-au dus... pe de alta parte, inca sta in casa, asa ca putem discuta despre intreruperea termenului.
Depinde si de ce martori are sa stabileasca toate acteste lucruri, stari de fapt. E nevoie si de o dovada ca a platit impozit atata timp, deci vanzatorul l-a lasat netulburat acolo...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare acte masina la schimbare domiciliu florydania florydania Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu o solutie la urmatoarea intrebare: O persoana isi schimba domiciliul din Buzau in Bucuresti. In Buzau are ... (vezi toată discuția)
Ordin de evacuare persoană cu comportament jignitor și amenințător. care e procedura de obținere? Laura8 Laura8 Mama are o casa pe numele ei. Fratele meu sta si el in acea casa cu sotia lui. Comportamentul sotiei lui este oribil. Fratele meu pleaca mult din tara, iar ea ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare apartament cu chitanta de mana. stelutaalistar stelutaalistar Anul trecut am incheiat un contract de vanzare-cumparare , cu chitanta de mana semnata de 2 martori prin care vanzatoarea ( o doamna de 75 ani ) imi vindea ... (vezi toată discuția)