Parintii mei au cumparat in 1981 un apartament, in rate comuniste. In 1993-4 l-au terminat de platit.
In anul 1996 au divortat, nefacand nici un fel de partaj. Tatal meu s-a recasatorit iar mama a ramas in acel apartament.
Ea are toate actele originale, dar atat pe titlul de proprietate cat si pe contractul de vanzare-cumparare e trecut doar tatal meu. Inteleg perfect ca este un bun comun si ca are dreptul la 50%. Nu contesta nimeni asta.
Timp de 15-16 ani tatal meu n-a avut nici o pretentie de la ea. Numai ca acum, de ceva vreme, nu mai poate sa-l sustina. N-a mai platit intretinerea de aproape 1 an plus impozitul pe cladire de vreo 3-4.
Asa ca tatal meu s-a hotarat sa vanda casa si sa imparta banii in mod egal.
Problema intervine acum, ca mama, avand toate actele originale, refuza sa coopereze.
Spre exemplu am vrut sa fac cadastrul si am nevoie de copii legalizate dupa contract, titlu, chitanta ca s-a achitat integral, etc iar ea refuza pur si simplu sa le ofere. In anumite momente sustine ca nu le mai are, in altele ca le tine ascunse, etc.
Tatal meu lucreaza in Italia asa ca mi-a lasat procura sa-l reprezint in fata oricarei institutii a statului. Pot inclusiv sa fac partajul sau sa-l reprezint intr-un eventual proces in caz ca cei de la asociatia blocului il dau in judecata pentru datoria la intretinere.
Am incercat si epuizat toate caile de comunicare cu mama mea si refuza orice fel de colaborare.
Solutia cu partajul este de durata si extrem de costisitoare. Numai taxa aia de timbru, pentru un apartament, se ridica la cateva mii de euro. Ca sa nu mai spus de alte onorarii.
As dori sa stiu daca se poate sa cer un duplicat dupa toate actele care sunt (sau poate chiar le-a distrus) in posesia ei: dupa titlu, dupa contract de vanzare si dupa restul chitantelor ca s-a platit si eventual care e procedura intr-o astfel de situatie.
In felul asta nu m-as mai judeca inutil pentru ceva ce nu e contestat de nimeni. V-am spus, nimeni nu vrea sa ia mai mult, sau toti banii, ci stategia mamei mele este pur si simplu sa traga de timp la nesfarsit.
Sunt administratorul unui business de prestari servicii it pe piata externa sub forma unui call center. Firma incaseaza in fiecare luna o anumita suma calculata pret/min in functie de interventiile facute de angajati.
Eu am convenit sa platesc fiecare angajat in functie de interventiile facute, si anume 50% din suma pe care firma o incaseaza de la partenerul extern, pentru fiecare minut.
Fiecarui angajat ii revine o suma lunara de platit, care fluctueaza constanta de la luna la luna.
Ce contract ar trebui sa folosesc pentru a-mi usura munca in contabilitate? Cartea de munca clasica este aproape imposibil de utilizat intrucat ar trebui sa modific in fiecare luna salariul.
Ma gandeam la contractul de comision, dar nu mai stiu exact care sunt taxele in acest moment.
Poate ma ajutati cu un alt tip de contract legal si eventual imi spuneti si cotele de impozitare pentru el.
Cunosc si eu aceasta regula cu cei 10 000 euro Eu stiam ca este vorba de orice tranzactie de peste 10000 euro, sau mai multe tranzactii care cumulate fac 10 000 impreuna. Numai ca la mine au fost tranzactii de genul la 3000 luna asta, 3000 luna viitoare, etc. Si in 6-7 luni s-au acumulat in total 17 000$.
Deci, chiar si cu tranzactii mai mici astia incearca sa ma intimideze.
Eu luni o sa declar simplu si la obiect "Fondurile au caracter privat" si voi sublinia ca "nu au reprezentat nici o activitate economica".
Totusi, eu ii pot lua la intrebari de unde stiu despre acesti bani, de ce am avut control de la finante fara sa fie trecut in registrul de control si mai ales de unde dracu cei de la finanate au numarul mamei mele si de ce au sunat-o pe ea prima data? Asta ma face sa ma gandesc ca telefoanele imi sunt ascultate, si .. din cate stiu eu ar trebui sa existe un mandat de la un judecator pentru asa ceva, nu? Astfel, astept si eu o explicatie decenta legata de aceasta chestiune cu telefonul mamei mele.
Ei in cateva vorbe vor sa ma acuze de spalare de bani, pentru ca, am impresia ca banca a raportat tranzactiile mele ca fiind suspecte. Si probabil a ajuns raportarea de la banca la oficiul pentru spalare a banilor, si de acolo s-a pornit circul asta.
Banii n-au nici o legatura cu firma mea infiintata in 2007. Iar mama nu este actionar la firma.
Luni o sa le declar ca acei bani au caracter privat si ca nu au reprezentat in nici un fel o activitate economica. Intrebarea mea e ... eu trebuie sa demonstrez asta (ca nu am desfasurat o activitate economica) sau ei? Ca nici eu, si nici ei n-au cum sa probeze acest lucu intrucat nu exista nici un fel de contract.
Iar firma din Las Vegas nu o sa puna la dispozitie niciodata nici un fel de document statului roman, decat in cazul in care se emite un mandat federal care sa o oblige. Dar in cazul meu nu cred ca se ajunge la asa ceva....
Mai vreau sa stiu dacapot sa fac o plangere impotriva celor de la Finante ca mi-au facut un control, dar nu au notat in registrul de control. Ma enerveaza rau abuzul asta si ma simt prostit pe fata de ei.
In 2003 am primit 17.000$ in mai 6-7 transe, cate 2 pe luna, de la o firma inregistrata in Las Vegas. Fondurile au un caracter privat si nu au reprezentat o activitate economica (sau cel putin nu se poate proba contrariul).
La banca, HVB, am declarat cand am completat declaratia de incasare externa ca fondurile reprezinta "donatie".
Tin sa precizez ca nu am avut nici un fel de contract cu aceasta firma, si ca a fost pur si simplu un agreement online, fara nici o semnatura pe nicaieri.
In 2007 mi-am infiintat o firma, dar am avut un minim de activitate. Am emis 3 facturi, unei alte firme in valoreare de sub 4000 ron (toate 3 cumulate).
In februarie am avut control de la Garda Financiara ca sa verifice firma. Doar ca in loc sa se fie atenti la actele firmei m-au intrebat de banii primiti in 2003. Le-am declarat ca nu-mi mai aduc aminte despre aceste sume si ca nu am desfasurat nici o activitate cu caracter economic.
Azi am avut control de la Finante, tot pe firma, numai ca iar au incercat sa ma intrebe de acei bani. I-am rugat frumos sa-mi faca o invitatie pe persoana fizica si sa discutam azi doar de firma mea. S-au enervat pe mine, si mi-au prezentat un domn de la Oficiul pentru spalarea banilor, pe care l-am pus respectos sa-mi scrie o invitatie. Si a ramas pentru ziua de luni.
Dar, referitor la controlul pe firma, nici in februarie si nici azi nu au gasit nimic in neregula. In februarie Garda mi-a consemnat in registrul de control concluziile, doar ca azi cei de la Finante nu au scris nimic in Registru. Am inteles ca asta este un abuz grav si ca as putea sa fac o plangere legat de asta.
Luni probabil o sa incerce sa ma intimideze legat de sumele respective si sa vada ce declaratie mai smulge de la mine.
Intrebarea mea este... in cazul in care nu exista nici un fel de contrat, nici o legatura intre mine ca persoana fizica si acea companie, care este inregistrata in Las Vegas (paradis fiscal), si in conditiile in care am declarat ca acele sume sunt donatie, sunt obligat sa platesc impozit? Sau ce?
Pana la urma, 16%+ sa zicem penalitati, etc ar insemna 4000$... Ceea ce nu e o suma mare.
Doar ca ma streseaza cu firma asta, care n-are nici un fel de activitate, ca sa ma intrebe ceva in calitate de persoana fizica.
A, si inca un aspect ciudat. Cand au venit cei de la Finante la usa apartamentului unde am sediul social si unde nu era nimeni in momentul ala nu m-au sunat pe mine direct (Numarul meu fiind declarat la Registrul comertului, si la toate institutiile care au treaba cu firma). Au sunat-o pe mama, pe mobil, care chiar n-are nici o treaba cu firma mea. Si apoi m-au sunat pe mine. De unde au cei de la Finante acces la numarul personal al mamei mele? Si se poate sa le adresez o nota prin care le cer sa-mi explice asta in mod oficial?