avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte de proprietate - duplicat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte de proprietate - duplicat

Buna ziua.

Am urmatoarea situatie:

Parintii mei au cumparat in 1981 un apartament, in rate comuniste. In 1993-4 l-au terminat de platit.

In anul 1996 au divortat, nefacand nici un fel de partaj. Tatal meu s-a recasatorit iar mama a ramas in acel apartament.

Ea are toate actele originale, dar atat pe titlul de proprietate cat si pe contractul de vanzare-cumparare e trecut doar tatal meu. Inteleg perfect ca este un bun comun si ca are dreptul la 50%. Nu contesta nimeni asta.

Timp de 15-16 ani tatal meu n-a avut nici o pretentie de la ea. Numai ca acum, de ceva vreme, nu mai poate sa-l sustina. N-a mai platit intretinerea de aproape 1 an plus impozitul pe cladire de vreo 3-4.

Asa ca tatal meu s-a hotarat sa vanda casa si sa imparta banii in mod egal.

Problema intervine acum, ca mama, avand toate actele originale, refuza sa coopereze.

Spre exemplu am vrut sa fac cadastrul si am nevoie de copii legalizate dupa contract, titlu, chitanta ca s-a achitat integral, etc iar ea refuza pur si simplu sa le ofere. In anumite momente sustine ca nu le mai are, in altele ca le tine ascunse, etc.

Tatal meu lucreaza in Italia asa ca mi-a lasat procura sa-l reprezint in fata oricarei institutii a statului. Pot inclusiv sa fac partajul sau sa-l reprezint intr-un eventual proces in caz ca cei de la asociatia blocului il dau in judecata pentru datoria la intretinere.

Am incercat si epuizat toate caile de comunicare cu mama mea si refuza orice fel de colaborare.

Solutia cu partajul este de durata si extrem de costisitoare. Numai taxa aia de timbru, pentru un apartament, se ridica la cateva mii de euro. Ca sa nu mai spus de alte onorarii.

As dori sa stiu daca se poate sa cer un duplicat dupa toate actele care sunt (sau poate chiar le-a distrus) in posesia ei: dupa titlu, dupa contract de vanzare si dupa restul chitantelor ca s-a platit si eventual care e procedura intr-o astfel de situatie.

In felul asta nu m-as mai judeca inutil pentru ceva ce nu e contestat de nimeni. V-am spus, nimeni nu vrea sa ia mai mult, sau toti banii, ci stategia mamei mele este pur si simplu sa traga de timp la nesfarsit.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 22:08, 22 Iunie 2011
La directia venituri buget din primarie(impozite)exista sigur un exemplar in original.S-ar putea sa obtineti o copie legalizata cu procura de la tatal dumneavoastra.Sau la Adminisratia Fondului Imobiliar .
Chiar daca exista acolo un exemplar original din acte, Directia Taxe si Impozite nu elibereaza copii legalizate, ci copii conform cu originalul, ceea ce nu este suficient pt dvs. (numai notarul are dreptul sa legalizeze copii de pe actele originale). Trebuie sa solicitati duplicate ale actelor de la arhiva institutiei care a eliberat originalele, procura ar trebui sa va fie de folos in acest caz si sa solicitati inclusiv adeverinta de achitare integrala a pretului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama a pierdut actele de proprietate ale apartamentului. acum ea într-un azil, ce pot face pentru a scoate alte acte? FlorinChiva FlorinChiva Bună ziua. Mama mea a pierdut actele de proprietate ale apartamentului. Proprietari au fost ea și tatăl me care a decedat. Nu s-a făcut moștenire după ... (vezi toată discuția)
Mostenire sunrise30 sunrise30 Buna ziua Cum se poate proceda in situatia in care sora tatalui meu refuza sa ii dea actele de propietate asupra bunurilor pe care acesta le detine. Doar ei ... (vezi toată discuția)
Prima intabulare a unui imobil ValeriaIulia23 ValeriaIulia23 Cum s-ar putea face prima intabulare a unui bun imobil in absenta uneia dintre parti ? Pentru a incepe procesul de divort, mama mea ar trebui sa faca prima ... (vezi toată discuția)