avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Activitate AndreiC10

Activitate AndreiC10

Răspuns la discuția Formulare testament partea 2
"Refuz sa cred ca un profesionist al dreptului v-a consiliat sa cumparati o proprietate de 70 000 de euro cu numai 1000!! "

Sunt destul de sigur ca intreaga suma pe care trebuia s-o platesc pentru a-mi face un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere era de 3300 RON.

"atunci un jude va decide daca a fost necesar au ba... "

Nu-mi este teama ca persoana ce doreste sa-mi lase proprietatea va ataca actul acesta, ci imi este teama de alte persoane care ar putea avea pretentii la aceasta mostenire.

In principiu conditiile pe care vrea sa le puna persoana sunt cat se poate de vagi de genul "sa am grija de ea daca va avea nevoie". Cum altfel se poate trece aceasta conditie intr-un act decat tot prin termeni la fel de vagi?

Multumesc
Răspuns la discuția Formulare testament partea 2
Deci, eu am inteles ca din anumite motive un contract de donatie sau unul de vanzare cumparare (cu clauza de intretinere, renta viagera sau uzufruct viager) este mai bun decat un testament simplu.

Inteleg ca la un contract de vanzare cumparare trebuie platit pretul pietii aprox. 70.000 EUR (deci nu mai are nici un rost toata afacerea, ca asa pot sa cumpar si alta proprietate) si nu alta suma. (Nu stiu la ce se gandea notarul cand mi-a zis ca pentru un astfel de contract trebuie sa dau 3300 RON - probabil voia sa-mi faca vreun contract din acela invalid si usor de desfiintat?)

Deci ramane cel de donatie (nu sunt alti mostenitori rezervatari - mai pot aparea probleme cu un astfel de contract si din alte cauze?). Si inteleg ca daca fac un contract de donatie cu clauza de intretinere pot trece ce vreau aici (pentru a da o satisfactie persoanei) chiar si niste clauze imposibil de verificat sau atacat vreodata (de ex. ajutor financiar in caz de necesitate).

Multumesc
Răspuns la discuția Formulare testament partea 2
Multumesc pentru sfaturi.

Tin sa precizez ca incercam sa aflu cat mai multe de pe acest forum tocmai pentru ca aici sunt prezenti multi avocati care imi pot da sugestii. Daca m-as duce la primul avocat nu as avea nici cea mai mica idee despre abilitatile sale profesionale. (Vezi de ex. notarul la care am facut ultimul testament, care pur şi simplu a luat un testament gata facut inlocuind doar numele, fara sa se oboseasca sa intrebe daca macar se aplica clauzele acelea aberante).
De ex. vad ca nici dvs. nu sunteti de acord daca un contract de vanzare-cumparare este bun - de aceea incercam sa aflu de ce - pareri pro si contra, nu sa cred orice imi spune primul avocat la care ma duc.

Multumesc
Răspuns la discuția Formulare testament partea 2
Suntem dispusi sa dam bani, vrem doar sa alegem varianta cea mai buna.

Din ce mi-ati spus mai sus cea mai buna varianta imi pare cea cu drept de uzufruct viager intrucat nu contine clauze ce pot fi atacate.

Insa nu inteleg cum functioneaza acest contract de vanzare-cumparare: trebuie sa-i platesc persoanei ce intentiona sa-mi lase mostenirea pretul pietii pentru aceasta proprietate? Banuiesc ca trebuie platita o suma si trebuie facuta dovada platii acestei sume. Insa ce suma? Daca este pretul pietii ce rost mai are toata treaba! Iar daca nu platesc nicio suma, nu poate fi atacat acest contract?

Multumesc
Răspuns la discuția Formulare testament partea 2
"e mai sigur un contract cu o clauza de intretinere sau o renta viagera"

Va referiti la un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere? Am auzit unele pareri pe forum nefavorabile acestui tip de act. Ce probleme pot sa apara si ce conditii trebuie respectate de un astfel de act pentru a fi valabil?

Multumesc
Răspuns la discuția Formulare testament partea 2
Pai problema este ca termenii din clauza de intretinere standard NU se aplica in cazul nostru (pur si simplu nu ii pot asigura hrana zilnica in natura si plata facturilor in natura etc. cum scrie acolo).

Cat despre varianta cu contract de vanzare cumparare, nu este acelasi lucru? Degeaba sunt proprietarul imobilului imediat daca contractul va putea fi atacat pe motivul nerespectarii clauzelor de intretinere standard (care nu se aplica in cazul nostru).

Nu putem face testament fara nici o clauza deoarece persoana vrea sa aiba unele asigurari ca voi avea grija de ea daca va avea nevoie.

Si totusi, nu inteleg: o persoana nu poate scrie ce vrea in testamentul propriu? De ce daca vrea sa puna in testament conditia sa am grija de ea, trebuie neaparat sa foloseasca o formula standard aberanta si nu-si poate trece in testament propriile conditii?

Multumesc
Intentionam sa refacem testamentul despre care am vorbit aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

folosind formularea compusa de mine (pentru a-l face sa se conformeze realitatii):

"instituindu-i legatari universali cu obligatia de a-mi acorda ajutor financiar in caz de necesitate, ingrijire in caz de boala sau neputinta prin asigurarea asistentei medicale ori de cate ori este nevoie precum si obligatia ca dupa deces sa ma inmormanteze si sa faca pomenile dupa datina."

Intrucat nu sunt avocat de profesie doresc sa va intreb daca puteti gasi vreun neajuns acestei formulari (ce poate fi exploatat pentru a ataca testamentul). Astfel, in ce priveste formularea referitoare la ajutorul financiar banueisc ca nu poate cineva pretinde dovada trimiterii unei anumite sume catre testator intrucat se poate invoca clauza "in caz de necesitate". Iar formularea "asigurarea asistentei medicale" sper ca nu implica neaparat oferirea asistentei medicale in mod personal de catre legatar. Este asa?

Multumesc pentru sfaturi
Am un testament formulat in felul urmator:

"instituindu-i legatari universali cu obligatia de a ma intretine la domiciliul meu, obligatie care consta in asigurarea hranei zilnice, prin aprovizionarea cu alimente necesare, incalzirea locuintei, prin asigurarea cu combustibilul necesar, asigurarea iluminatului electric prin achitarea facturilor la timpul potrivit, ingrijire in caz de boala sau neputinta cu asistenta medicala si medicamente ori de cate ori este nevoie precum si obligatia ca dupa deces sa ma inmormanteze si sa faca pomenile dupa datina"

Am o nelamurire: ce inseamna "intretine la domiciliul meu" ? Legatarul trebuie sa se mute la persoana ce a facut testamentul si sa locuiasca cu aceasta? Persoana ce a facut testamentul nu s-a gandit la asa ceva, va locui in continuare singura cat este in putere. Sau inseamna doar ca nu trebuie sa se intample ceva de genul sa fie internata la azil de legatari etc. ? Poate cineva ataca testamentul pe motivul ca legatarul nu a locuit cu aceasta persoana pentru a "asigura hrana zilnica"? Poate este de ajuns (in caz ca testamentul este atacat) o dovada ce arata trimiterea lunara a unei sume catre aceasta persoana?

Multumesc