avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme formulare testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme formulare testament

Am un testament formulat in felul urmator:

"instituindu-i legatari universali cu obligatia de a ma intretine la domiciliul meu, obligatie care consta in asigurarea hranei zilnice, prin aprovizionarea cu alimente necesare, incalzirea locuintei, prin asigurarea cu combustibilul necesar, asigurarea iluminatului electric prin achitarea facturilor la timpul potrivit, ingrijire in caz de boala sau neputinta cu asistenta medicala si medicamente ori de cate ori este nevoie precum si obligatia ca dupa deces sa ma inmormanteze si sa faca pomenile dupa datina"

Am o nelamurire: ce inseamna "intretine la domiciliul meu" ? Legatarul trebuie sa se mute la persoana ce a facut testamentul si sa locuiasca cu aceasta? Persoana ce a facut testamentul nu s-a gandit la asa ceva, va locui in continuare singura cat este in putere. Sau inseamna doar ca nu trebuie sa se intample ceva de genul sa fie internata la azil de legatari etc. ? Poate cineva ataca testamentul pe motivul ca legatarul nu a locuit cu aceasta persoana pentru a "asigura hrana zilnica"? Poate este de ajuns (in caz ca testamentul este atacat) o dovada ce arata trimiterea lunara a unei sume catre aceasta persoana?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 15:05, 20 Iulie 2008
"INTRETINERE LA DOMICILIUL MEU" adica legatarul este obligat de testator, sa-l ingrijeasca la domiciliu, sa-i procure hrana, sa aiba grija de el, la domiciliul testatorului.

av. vasilescu
Vointa testatorului este aceea de a fi ingrijit la propriul domicilu formularea expresa fiind necesara pentru a sublinia ca doreste sa ramana in casa lui tot timpul vietii ,prin aceasta formulare fiind eliminata confuzia ce ar fi fost creata prin sintagma "sa ma intretina" fara sintagma"la domicilul meu".Nu exista obligatia pentru legatar de a se muta efectiv la domicilul testatorului intrucat aceasta obligatia lipseste din textul testamentului.Cu stima!
Am o nelamurire: ce inseamna "intretine la domiciliul meu" ?
Legatarul nu trebuie sa se mute la persoana ce a facut testamentul si sa locuiasca cu aceasta, ci doar să-i acorde LA DOMICILIUL ACESTEIA întreţinerea în forma prevăzută în mod expres de testator.

Poate cineva ataca testamentul pe motivul ca legatarul nu a locuit cu aceasta persoana pentru a "asigura hrana zilnica"?
Nu. Totul este să dovedească acordarea întreţinerii testatorului pe toată durata vieţii acestuia, de la data testamentului.

Poate este de ajuns (in caz ca testamentul este atacat) o dovada ce arata trimiterea lunara a unei sume catre aceasta persoana?
Nu, întreţinerea trebuie acordată în natură şi nu sub forma unei sume de bani, deoarece aceasta a fost voinţa testatorului expresă. ;)
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2008
Corina Capotã, Avocat
AndreiC10 a scris:

Am o nelamurire: ce inseamna "intretine la domiciliul meu" ? Legatarul trebuie sa se mute la persoana ce a facut testamentul si sa locuiasca cu aceasta? Persoana ce a facut testamentul nu s-a gandit la asa ceva, va locui in continuare singura cat este in putere. Sau inseamna doar ca nu trebuie sa se intample ceva de genul sa fie internata la azil de legatari etc. ? Poate cineva ataca testamentul pe motivul ca legatarul nu a locuit cu aceasta persoana pentru a "asigura hrana zilnica"? Poate este de ajuns (in caz ca testamentul este atacat) o dovada ce arata trimiterea lunara a unei sume catre aceasta persoana?

Intretinerea consta in asigurarea hranei zilnice, caldura, medicamente, curatenie care se presteaza la domiciliul testatorului. NU este nevoie ca beneficiarul testamentului sa locuiasca cu intretinutul. Intretinerea trebuie sa fie personala (adica nu puteti plati pe altcineva sa faca muncile astea) si trebuie facuta in natura, pentru ca daca ar fi vorba despre o suma de bani, care s-ar plati lunar, am fi in prezenta unei rente viagere.

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2008
avTodincaVeronica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formulare testament partea 2 AndreiC10 AndreiC10 Intentionam sa refacem testamentul despre care am vorbit aici: http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_21353/.html folosind ... (vezi toată discuția)
Testament , donatie sau vanzare -cumparare ? gabrielaburcea gabrielaburcea Buna ziua Mama are 73 ani si doreste sa-mi treaca casa pe numele meu . Ce varianta sa alegem ca sa nu ne coste prea mult si dupa moartea ei sa nu mai fiu ... (vezi toată discuția)
Testamentul stelach stelach Buna seara O persoana singura, necasatorita, fara copii, care detine un imobil , poate lasa prin testament bunul unei terte persoane , dupa vointa sa.Ce ... (vezi toată discuția)