avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Formulare testament partea 2
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Formulare testament partea 2

Intentionam sa refacem testamentul despre care am vorbit aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

folosind formularea compusa de mine (pentru a-l face sa se conformeze realitatii):

"instituindu-i legatari universali cu obligatia de a-mi acorda ajutor financiar in caz de necesitate, ingrijire in caz de boala sau neputinta prin asigurarea asistentei medicale ori de cate ori este nevoie precum si obligatia ca dupa deces sa ma inmormanteze si sa faca pomenile dupa datina."

Intrucat nu sunt avocat de profesie doresc sa va intreb daca puteti gasi vreun neajuns acestei formulari (ce poate fi exploatat pentru a ataca testamentul). Astfel, in ce priveste formularea referitoare la ajutorul financiar banueisc ca nu poate cineva pretinde dovada trimiterii unei anumite sume catre testator intrucat se poate invoca clauza "in caz de necesitate". Iar formularea "asigurarea asistentei medicale" sper ca nu implica neaparat oferirea asistentei medicale in mod personal de catre legatar. Este asa?

Multumesc pentru sfaturi
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2008
AndreiC10, utilizator
Ori e testament cu sarcina intretinerii, ori e testament pur si simplu.
Testamentul se incheie, in principiu de notar.
daca nu,se poate incheia testament olograf care trebuie sa fie scris si semnat de testator.

Ar fi o varianta mai buna: contract de vanzare-cumparare cu intretinere. Cumparatorul-intretinator devine proprietarul bunului din momentul incheierii contractului.
Pai problema este ca termenii din clauza de intretinere standard NU se aplica in cazul nostru (pur si simplu nu ii pot asigura hrana zilnica in natura si plata facturilor in natura etc. cum scrie acolo).

Cat despre varianta cu contract de vanzare cumparare, nu este acelasi lucru? Degeaba sunt proprietarul imobilului imediat daca contractul va putea fi atacat pe motivul nerespectarii clauzelor de intretinere standard (care nu se aplica in cazul nostru).

Nu putem face testament fara nici o clauza deoarece persoana vrea sa aiba unele asigurari ca voi avea grija de ea daca va avea nevoie.

Si totusi, nu inteleg: o persoana nu poate scrie ce vrea in testamentul propriu? De ce daca vrea sa puna in testament conditia sa am grija de ea, trebuie neaparat sa foloseasca o formula standard aberanta si nu-si poate trece in testament propriile conditii?

Multumesc
Nu exista clauza de intretinere standard, fiecare contract se intocmeste in functie de detaliile de fapt ale situatiilor... Nu spune nimeni ca e musai ca hrana sa fie dusa zilnic etc. Nu exista nimic standard, ci numai cum se invoiesc partile.

Oricum, ba spuneti ca nu se plica termenii intretinerii, ba spuneti ca de fapt, n-o fi acelasi lucru? Pai daca ar fi acelasi lucru, inseamna ca nici asta nu vi se aplica, nu?

Un testament nu este un mod de a asigura niciuna dintre parti.

Astfel, o persoana nu se poate obliga la ceva printr-un act... pe care nu-l semneaza! Testamentul se semneaza de testator numai... orice semnatura ce apare pe un testament din partea legatarului poate fi ori interpretat ca un contract (de intretinere?) sau chiar poate fi folosita pentru a dovedi o eventuala presiune facuta de legatar testatorului.

Apoi, clauza nu-l asigura nici pe legatar ca va primi bunul, testatorul putand oricand sa faca un alt testament care-l va inlocui automat pe primul...si asa, asteptand o mostenire, poate intretine pe testator ca sa se trezeasca ... nemostenitor!

Dupa cum vedeti, prost pentru ambele parti!

Da, o persoana poate scrie orice vrea in testament, daca o clauza este in sa nula de drept ori incalca drepturile altcuiva... aleluia! Ramane scris, dar nu se aplica!
Poate trece propriile conditii, la fel ca in contract, doar ca acele conditii sunt trecute acolo de el si semnate numai de el!
Cum ar fi sa trec eu intr-un act ca dv. aveti o datorie de 10 000 de lei la mine si ... sa semnez numai eu si sa fie valabila! E o chestiune de logica macar...
Un act cat de cat sigur vi-l intocmeste un jurist, macar mergeti sa aveti o discutie despre cat si cum ati putea sa aveti o oarecare siguranta!
Nu poti obliga o persoana sa-ti acorde intretinere prin testament (acea persoana poate invoca oricand ca nu a stiut de existenta testamentului majoritatea fiind secrete si toate sunt esentialmente revocabile) iar legatul cu sarcina (sub modo) poate institui obligatii in sarcina legatarului dar obligatii care capata efect numai dupa moartea testatorului si nu in timpul vietii lui... e mai sigur un contract cu o clauza de intretinere sau o renta viagera... singura clauza testamentara care ar avea efect din ce ati compus acolo ar fi "obligatia ca dupa deces sa ma inmormanteze si sa faca pomenile dupa datina".
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat
"e mai sigur un contract cu o clauza de intretinere sau o renta viagera"

Va referiti la un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere? Am auzit unele pareri pe forum nefavorabile acestui tip de act. Ce probleme pot sa apara si ce conditii trebuie respectate de un astfel de act pentru a fi valabil?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Testament/contract vanzare cumparare/donatie? claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Ingrijesc o femeie in varsta care doreste sa imi lase locuinta. Mentionez ca are nepoti din partea surorii. Va rog sa imi spuneti ce act trebuie ... (vezi toată discuția)
Testament sau donație? Adelina.M.H. Adelina.M.H. Testament sau donație Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după ... (vezi toată discuția)
Ce act trebuie sa fac? boyzone boyzone o persoana doreste sa o ingrijesc pe durata vietii sale(are 76ani) si imi va lasa apt ulterior.am procedat la efectuarea tuturor demersurilor ... (vezi toată discuția)