avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donație?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donație?

Testament sau donație
Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după decesul său. Donație sau testament? Care ar fi cea mai bună varianta?
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
Adelina.M.H., utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:10, 22 Ianuarie 2022
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai bună pentru cine?

Ambele sunt liberalități. Ambele pot fi supuse reducțiunii, în cazul în care încalcă rezerva succesorală.
Deosebirea: Donația produce efecte din timpul vieții donatorului (de la data încheirii contractului de donație), iar testamentul este un act pentru cauză de moarte și produce efecte după decesul testatorului (și ați scris că el vrea să vă lase „după decesul său”)
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
era bine daca vi-l dona inainte de casatorie.
Daca nu mai are nimic ca bun propriu sau bun comun cu nevasta, daca aceasta ii supravietuieste, poate ataca actul de donatie si va recupera 1/8 din casa.
Si cu testamentul e la fel.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru noi, copiii!
Soția a avut 2 apartamente, tot înainte de recăsătorie, iar acum un an le-a vândut și a împărțit banii celor doua fete ce le are din prima căsătorie.
Acum tati vrea sa se asigure ca apartamentul lui ne rămâne noua, dar nu știe care varianta este mai buna:testament sau donație!
Ctr. de vânzare-cumpărare cade, știu că prețul actelor este cam mare... (precizez ca costul actelor îl suportam noi, fetele) La notar ii s-a spus ca este bun dobândit înainte de căsătorie și ca ea, soția actuala, nu are drept.

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Mai bună pentru cine?

Ambele sunt liberalități. Ambele pot fi supuse reducțiunii, în cazul în care încalcă rezerva succesorală.
Deosebirea: Donația produce efecte din timpul vieții donatorului (de la data încheirii contractului de donație), iar testamentul este un act pentru cauză de moarte și produce efecte după decesul testatorului (și ați scris că el vrea să vă lase „după decesul său”)

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!
Fie că se va face testament, fie că se va face donație, ambele acte sunt liberalități și sunt esențialmente atacabile! Soțul supravietuitor este moștenitor rezervatar, o liberalitate ii încalcă rezerva succesorală, așa că poate ataca un astfel de act!
Cel mai sigur act ce poate fi făcut de tatăl dvs., neatacabil, este un contract de vânzare, fara nicio clauza!
Chiar și un contract de vânzare cu clauza( de întreținere, cu uzufruct, de Renta viageră etc)poate fi atacat! Daca in schimb s-ar face, de exemplu, un contract de întreținere sau de renta viagera, ar putea rămâne actul respectiv"in picioare" daca s-ar putea dovedi că într-adevăr s-a prestat întreținere tatălui ( cu acte, martori etc) de către dvs- surorile ( in cazul contractului de întreținere!) sau s-au dat sumele de bani din contract- in cazul contractului de renta viagera!
Av. Mădălina Moceanu
Baroul Bucuresti
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2022
Madalina Mihaela I. Moceanu, Avocat
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
La notar ii s-a spus ca este bun dobândit înainte de căsătorie și ca ea, soția actuala, nu are drept.

asa este, dar aasta e valabil doar in caz de divort. In schimb daca tati decedeaza inainte, mami vitrega il mosteneste si mai e si mostenitor rezervatar, adica nu merge fentat.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2022
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cota din mostenire a sotului supravietuitor AlinaLavinia AlinaLavinia Acum 2 ani mama murit. Au ramas 2 apartamente....unul cu 2 camere si unul cu 3 camere. Tata s-a recasatorit. Succesiunea am facut-o dupa ce s-a recasatorit. ... (vezi toată discuția)
Testament hatice_e hatice_e am o foarte mare problema eu sunt fiica din prima casatorie a tatalui meu problema este ca am facut acum 2 ani un testament cu bunica mea cu stirea tatalui in ... (vezi toată discuția)
Mostenire proprietate Kentanos Kentanos Am un contract de vanzare-cumparare pentru o mostenire cu uzufruct viager. Ma intereseaza daca dupa decesul parintilor acest testament (act) se poate ataca in ... (vezi toată discuția)