avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donație?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donație?

Testament sau donație
Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după decesul său. Donație sau testament? Care ar fi cea mai bună varianta?
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
Adelina.M.H., utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:10, 22 Ianuarie 2022
@adelina Strangeti cureaua, imprumutati-va si incheiati cu tatal un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager, adica tatal sa aiba drept de folosinta pe perioada vietii lui. Cum vi s-a mai spus, orice altceva poate fi atacat de mastera cu real succes.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cee!? Eu n-aș urma soluția pe care o propuneți dvs. @dl.Goe. Nici dacă aș fi negociat cu tanti cu coasa și mi-ar fi garantat că soția din speță ar pleca ea ultima.
Tot absurdă mi s-ar părea soluția (bașca faptul că vânzarea cu rezerva uzufructului ar fi, în speță, prezumată a fi donație).

Care este cel mai mare risc în oricare dintre variantele de mai sus (donație/testament)? 1/8. Se poate pierde zero sau maxim 1/8 din valoare (în funcție de ordinea plecărilor pe lumea ailaltă)
Cât m-ar costa ... amanetarea prezentului pe care o propuneți dvs. @dl. Goe!?
Hmm. Fiecare face ce crede...
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2022
romascanu, moderator
Doamna Romascanu, nu-mi spuneti ca nu stiti cum gandesc batranii! Nu toti, majoritatea. Trebuie sa-i lasi si tatalui o garantie cat o mai trai! Doamne fereste, faci o greseala, girezi, un imprumut pe care nu-l poti restitui, etc, etc, vine creditorul si te executa si ajunge tatal sa doarma sub pod. P.S. Se poate inlatura usor presupunerea ca ar fi vorba de o donatie deghizata, stiti dvoastra si colegii dvoastra cum procedeaza!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2022
DlGoe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota din mostenire a sotului supravietuitor AlinaLavinia AlinaLavinia Acum 2 ani mama murit. Au ramas 2 apartamente....unul cu 2 camere si unul cu 3 camere. Tata s-a recasatorit. Succesiunea am facut-o dupa ce s-a recasatorit. ... (vezi toată discuția)
Testament hatice_e hatice_e am o foarte mare problema eu sunt fiica din prima casatorie a tatalui meu problema este ca am facut acum 2 ani un testament cu bunica mea cu stirea tatalui in ... (vezi toată discuția)
Mostenire proprietate Kentanos Kentanos Am un contract de vanzare-cumparare pentru o mostenire cu uzufruct viager. Ma intereseaza daca dupa decesul parintilor acest testament (act) se poate ataca in ... (vezi toată discuția)