avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Activitate daniela.manuse

Activitate daniela.manuse

Urmare a unui raport de control incheiat in anul 2016 privind verificarea activitatii societatii pe perioada 2014-2015, a fost emisa in anul 2017 o decizie a Curtii de Conturi .
Prin decizie au fost dispuse o serie de masuri ,dintre care o parte pentru stabilirea intinderii unor prejudicii si recuperarea acestora potrivit art.33 alin.3 Lg 94/1992 prind organizarea si functionarea Curtii de Conturi.
Impotriva masurilor dispuse prin Decizia Curtii de Conturi , conducerea societatii a formulat o contestatie la Curtea de Conturi ,dar argumentele prezentate au fost respinse in totalitate.
Ulterior societatea a formulat actiune in contencios administrativ, actiune care a fost respinsa prin Sentinta civila .
Impotriva sentintei pronuntate , conducerea societatii a formulat recurs. Prin hotararea definitiva a instantei din decembrie 2021 recursul formulat de societate a fost respins ca nefondat.
Prin Decizii ale Directorului General, conducerea societatii a dispus, in vederea ducerii la indeplinire a masurilor stabilite de Curtea de Conturi, efectuarea verificarilor necesare pentru a stabili daca au existat premisele producerii unor prejudicii si intinderii acestora.
In cele doua rapoarte de followup incheiate Curtea de Conturi pana in prezent (ultimul in luna februarie 2022) au fost prezentate concluziile comisiilor constituite, dar Curtea de Conturi a consemnat ca “factorii decidenti din societate nu au intreprins masurile legale pentru stabilirea intinderii prejudiciului si recuperarea acestuia”
Avand in vedere cele descrise mai sus, va rugam sa ne precizati daca sumele estimate in raportul Curtii de Conturi ca fiind posibile prejudicii trebuie incadrate in categoria Active Contingente si evidentiate extracontabil cu prezentarea lor in Notele explicative la bilant .
Sau la acest moment pot fi evidentiate in evidenta contabila si cum ?

Multumim.
Buna ziua,
Multumim pentru raspuns.
Insist cu urmatoarea intrebare :
daca fostul salariat va actiona in judecata societatea pentru că debitul s-a retinut in ian.2023 cand era prescris, desi societatea are la baza o conventie de plata semnata in 2017 de debitor , va rugam sa ne spuneti daca va avea castig de cauza in justitie, si daca va trebui ca societatea va fi obligata sa-i restituie debitul retinut in ianuarie 2023 .

Mentionam ca dupa incheierea conventiei de plata in nov. 2017, debitorul nu a respactat esalonarea la care s-a angajat sa plateasca lunar. Pe parcursul anului 2018 debitorul a achitat numai 3 rate la inceputul anului 2018 , dupa care, dupa ce a devenit Director Economic nu a mai platit nici o suma. Colegii de la financiar, care îi erau subordinati , nu au documente scrise prin care sa-l someze sa plateasca , însa i s-a amintit verbat de nenumarate ori de acest debit.

Va multumim. pentru opinii .
Buna ziua,
Va rugam sa ne ajutati cu urmatoarea speta:
-un salariat a semnat in noiembrie 2017 o conventie de plata prin care se obliga sa plateasca esalaonat, lunar in anul 2018 un debit de 7.000 lei. Pltile prin conventie au fost stabilite a se plati in numerar la caseria unitatii sau in cont bancar.
Salariatul a platit 3 rate iin periaoada inuarie -martie 2018, dupa care nu a mai platit si nici societatea nu l-a mai somat pentru ca a devenit director economic al societatii .
In ianuarie 2023 i s-a desfiintat postul si cu ocazia lichidarii s-a retinut si debitul mai sus mentionat.
Societatea a fost notificata de un avocat care in numele lui solicita restituirea sumei pe motiv ca nu exista un titlul executoriu pentru retinere si ca a intervenit dreptul de prescriptie .
Va rugam sa ne ajutati cu o opinie daca acest debit stabilit prin convenia de plata semnata in nov. 2017 si de debitor si de societate, a fost corect retinut si daca este sau nu prescris.
Va multumim.
Multumesc frumos pentru raspuns, insa insist cu intrebarea: salariatului i s-au oferit acum in urma concedierii doua variante de locuri de munca pe care le-a refuzat si va pleca din companie .
Si in cazul in care i s-au oferit două variante de loc de munca, legal trebuie sa i se acorde salarii compensatorii ?
Buna ziua,
Am urmatoarea speta pentru care va rog sa ma ajutati cu raspunsuri :
Postul unui salariat cu functie de director executiv este desfiintat printr-o noua organizare , respectiv salariatul este concediat pentru motive care nu țin de persoana acestuia.
Compania îi ofera salariatului doua locuri de munca la alegere la una din sucursalele acesteia .Posturile fiind de economist, salariatul fost director executiv le refuza, probabil considerand ca sunt sub pregarirea sa.
CCM-ul companiei are prevazute articole cu salarii compensatorii in functie de vechime pentru cazuri de concediere colectiva si concediere individuala.
Facem mentiunea ca acelasi salariat a mai beneficiat in urma cu 10 ani de salarii compensatorii cu ocazia unori concedieri colective in acceasi companie efectuate la acea data. Ulterior salariatul dupa cativa ani a foat reangajat in societate .
Avand in vedere situatia expusa, va rugam sa ne spuneti daca salariatul poate în acest caz sa mai beneficieze de salarii compensatorii conform CCM si Codul muncii, având in vederea ca i s-au oferit 2 locuri e munca.