avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Activitate Intimatus

Activitate Intimatus

Reformulez: Este legal/normal ca parchetul să-mi răspundă ca nu am nici o calitate procesuala la acest moment eu fiind martor sau suspect?
Deci dacă parchetul a răspuns că nu am 'nicio calitate procesuală la acest moment' , asta înseamnă ca nu sunt nici macar martor? Dar suspect?
Nu știu ce calitate am, martor ori suspect, de aceea am formulat cerere privind calitatea procesuală și stadiul dosar.
Întrebarea mea este dacă este normal ca parchetul să răspundă ca nu am calitate procesuală la acest moment eu fiind ori martor ori suspect.
Presupun ca sunt martor și o să devin suspect. Dacă sunt martor nu era normal ca parchetul să spuna ca am calitate de martor și nu că nu am calitate procesuală la acest moment?

Cabinet avocat Mihai Gaita a scris:

Dar până la urmă ce vă deranjează pe dumneavoastră ?!

Dacă aveți doar calitatea de martor, ce lămuriri vă trebuie privind stadiul dosarului ? Martorul declară ce știe și gata. Nu este afectat în niciun fel de evoluția dosarului.

Sau bănuiți că ați putea deveni suspect în dosarul respectiv ? Dacă da, vi se va aduce la cunoștință că aveți calitatea de suspect și din acel moment aveți alte drepturi procesuale.



Cabinet avocat Mihai Gaita a scris:

Martorul este subiect procesual, dar nu subiect procesual principal. Și,după cum vi s-a mai spus, acesta nu are dreptul de a solicita lămuriri cu privire la stadiul dosarului.


In răspunsul de la parchet zice clar ca nu am nicio calitate procesuala la acest moment.
Deci au mințit? Este normal sa fi suspect sau martor într-un dosar iar cand soliciți printr-o cerere lămuriri să ți răspundă ca nu ai calitate procesuală la acest moment?


Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Da, in calitate de martor nu aveti acest drept.


În răspunsul de la parchet spune si ca nu am nici o calitate procesuală la acest moment .
Deci martorii nu au calitate procesuală, numai subiecții procesuali principali au?
Dacă ai calitatea de MARTOR intr-un dosar penal aflat încă la parchet, ai voie să soliciti și dreptul sa ți să răspundă la o cerere privind stadiu dosar și calitatea procesuală? Am formulat o astfel de cerere și răspunsul a fost că nu am calitate procesuala însă numai subiecții procesuali PRINCIPALI au dreptul sa fie informați cu privire la stadiul dosarului.
Deci, este posibil si fiu martor in dosar și să nu am dreptul sa aflu stadiul dosarului?
15) Judecătorul de cameră preliminară verifică legalitatea și temeinicia soluției de renunțare la urmărirea penală pe baza lucrărilor și a materialului din dosarul de urmărire penală și a înscrisurilor noi prezentate și, prin încheiere, admite sau respinge cererea de confirmare formulată de procuror. În cazul în care respinge cererea de confirmare, judecătorul de cameră preliminară:

a) desființează soluția de renunțare la urmărire penală și trimite cauza la procuror pentru a începe sau a completa urmărirea penală ori, după caz, pentru a pune în mișcare acțiunea penală și a completa urmărirea penală;

b) desființează soluția de renunțare la urmărirea penală și dispune clasarea.



Deci dvs. aveți dreptate și pot solicita instantei sa respinga cererea petentei și să dispuna direct clasarea dosarului.
Domnul avocat Lascoschi sustine ca judecatorul nu poate respinge cererea de RUP și dispune direct clasarea, iar domnul avocat Patrascu sustine că instanta poate respinge RUP si dispune direct clasarea. Nu prea am inteles, dar vă mulțumesc pentru efort.

Avand in vedere că sectia este camera preliminară/FOND, este posibil ca instanta sa respingă cererea de renuntare urmărire penală a petentei și să se intre imediat in aceeași sedinta direct pe fond fara a acorda alt termen?
Poate intimatul să solicite instantei de camera preliminara respingerea cererii de reunutare la up a petentei și clasarea comform art 15 lit. B ncpp? Întreb pentru eventualitatea in care procurorul solicita la RUP si o amenda adminstrativa sau munca in folosul comunității și mie nu mi convine pentru ca ma consider nevinovat.
Nu poate fi dispusa o noua renuntare dar poate fi dispusa o casare de petent?
Si cum poate sustine altfel avocatul cererea petentului decat reluând motivarea acestuia. Cu ce contribuie avocatul in plus?

Editat de moderator/motiv: citare inutila mesaj anterior/lecturati Regulament forum