avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Activitate Firi09

Activitate Firi09

vă mulțumesc pentru răspuns
De ce activitatea din Cabinetul de Psihologie nu este recunoscută de către Stat ca și vechime în muncă?

Context:
În concursurile pentru postul de psiholog emise de către Stat prin instituțiile sale:
• Direcția de Asistență Socială
• Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului
• Spitale județene
• Spitale specific psihiatric ..etc

În condițiile de participare specifice ale postului se specifică printre altele ”condiții minime de vechime: 1 an în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției contractuale” sau alteori reformulat “vechime în muncă și în specialitatea studiilor: 6 luni”.

Chiar dacă în prezent am o vechime profesională de 2 ani dovedită prin activitatea Cabinetului, la concurs mă trezesc că mi se reproșează că vechimea de pe cabinet (forma de exercitare legală a profesiei de psiholog) nu se echivalează cu vechimea în muncă, și deci prin urmare nu sunt eligibil pentru acel post.

Mi se argumentează că vechimea în muncă se poate dovedi doar prin extras revisal sau o adeverință de la angajator, deci printr-un contract individual de muncă precedent pe același post pentru care tu candidezi.

Însă este o cerere absurdă, activitatea psihologului în Cabinet este una independentă, eu sunt angajatorul.
Posibil să fie o neclaritate între Experiența Profesională vs Vechimea în muncă și cum Statul se raportează la acestea.


ÎNTREBĂRI PENTRU COMUNITATE:
1) Care este temeiul legal pentru vechime în muncă și respectiv experiență profesională, cum sunt cele două armonizate sau disociate?
2) Care sunt sensurile juridice pentru cei doi termeni în prezent ( Noiembrie 2023)?
3) Respingerea candidaților de către Stat a persoanelor care pot dovedii experiență profesională și a celorlalte condiții, însă nu au contracte individuale precedente (vechime în muncă dovedite prin extras revisal) poate să fie considerat un abuz?


Alte aspecte:
Cabinetul Individual de Psihologie (CIP) este organizat în baza legii 213/2004 (art.13 și14) și necesită ca atât cabinetul cât și psihologul să fie înscris în Colegiul Psihologilor.
Contabilitatea CIP este în partidă simplă, asemănător unui PFA, care se înscrie la ANAF.
Documentele de bază ale psihologului sunt: (1) atestat de liberă practică, (2) certificat de înregistrare formă de exercitare, (3) parafă și (4) CIF anaf.