avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cabinetul de Psihologie nu este recunoscut ca și ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cabinetul de Psihologie nu este recunoscut ca și vechime în muncă, de ce?

De ce activitatea din Cabinetul de Psihologie nu este recunoscută de către Stat ca și vechime în muncă?

Context:
În concursurile pentru postul de psiholog emise de către Stat prin instituțiile sale:
• Direcția de Asistență Socială
• Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului
• Spitale județene
• Spitale specific psihiatric ..etc

În condițiile de participare specifice ale postului se specifică printre altele ”condiții minime de vechime: 1 an în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției contractuale” sau alteori reformulat “vechime în muncă și în specialitatea studiilor: 6 luni”.

Chiar dacă în prezent am o vechime profesională de 2 ani dovedită prin activitatea Cabinetului, la concurs mă trezesc că mi se reproșează că vechimea de pe cabinet (forma de exercitare legală a profesiei de psiholog) nu se echivalează cu vechimea în muncă, și deci prin urmare nu sunt eligibil pentru acel post.

Mi se argumentează că vechimea în muncă se poate dovedi doar prin extras revisal sau o adeverință de la angajator, deci printr-un contract individual de muncă precedent pe același post pentru care tu candidezi.

Însă este o cerere absurdă, activitatea psihologului în Cabinet este una independentă, eu sunt angajatorul.
Posibil să fie o neclaritate între Experiența Profesională vs Vechimea în muncă și cum Statul se raportează la acestea.


ÎNTREBĂRI PENTRU COMUNITATE:
1) Care este temeiul legal pentru vechime în muncă și respectiv experiență profesională, cum sunt cele două armonizate sau disociate?
2) Care sunt sensurile juridice pentru cei doi termeni în prezent ( Noiembrie 2023)?
3) Respingerea candidaților de către Stat a persoanelor care pot dovedii experiență profesională și a celorlalte condiții, însă nu au contracte individuale precedente (vechime în muncă dovedite prin extras revisal) poate să fie considerat un abuz?


Alte aspecte:
Cabinetul Individual de Psihologie (CIP) este organizat în baza legii 213/2004 (art.13 și14) și necesită ca atât cabinetul cât și psihologul să fie înscris în Colegiul Psihologilor.
Contabilitatea CIP este în partidă simplă, asemănător unui PFA, care se înscrie la ANAF.
Documentele de bază ale psihologului sunt: (1) atestat de liberă practică, (2) certificat de înregistrare formă de exercitare, (3) parafă și (4) CIF anaf.
Ultima modificare: Marți, 14 Noiembrie 2023
Firi09, utilizator
Cel mai recent răspuns: Firi09 , utilizator 11:55, 15 Noiembrie 2023
Vedeti un pic Legea nr. 211 din 7 iulie 2023
pentru completarea art. 13 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România
Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia în una dintre formele de organizare prevăzute de lege și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art. 5 constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) serviciile psihologice furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puțin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv;
b) a achitat contribuțiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute la lit. a).

Dovada îndeplinirii condițiilor de natură financiară se face cu următoarele documente:
a) declarațiile privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, conform dispozițiilor Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, al președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă nr. 165/7/1.272/456 din 7 și 8 februarie 2023 pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a „Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate“, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 10 februarie 2023;

b) declarațiile nominale ori individuale de asigurare în sistemul public de pensii, prevăzute de art. 7 alin. (1) și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.
vă mulțumesc pentru răspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere cabinet psihologic cci1967 cci1967 pot deschide un cabinet psihologic intr-un apartament cu trei camere care este al meu,cum trebuie sa procedez ,ce acte imi sunt necesare ,cat costa si cat ... (vezi toată discuția)
Cabinet psihologic live_maz live_maz cum poate fi infiintat si de ce aviza are nevoie sa functioneze un astfel de cabinet? va multumesc (vezi toată discuția)