avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Activitate Kati18

Activitate Kati18

Răspuns la discuția Donatie
Buna ziua dle avocat Petrescu,

va multumesc pentru raspunsul dvs.
Desigur, aveti dreptate, atita timp cit nu am vazut actul nu pot afirma ce fel de acte exact s-au semnat.

Va raspund succint la cele semnalate de dvs., cu rugamintea de a imi acorda parerea si evtl. consultanta dvs. cum sa procedez in continuare. Desigur ca in urma raspunsului dvs. dorim sa ne gindim si sa luam o hotarire pentru un mandat oficial catre biroul dvs.

1.) Succesiune dupa mama nu au cum sa fi facut, deoarece mama a decedat in Germania si toate actele aferente se afla inca la mine.

2.) Am scris ca este vorba de donatie deoarece in cazul terenului si casei cu pricina este vorba de locatia natala a tatalui, primita de la parintii lui (bunicii mei) si pentru care tata avea testament de la tatal lui. Alte acte ptr acest teren/imobil nu exista.
Fratele meu a vorbit adeseori ca doreste donatie, ca forma cea mai ieftina de a trece pe numele lui terenul si imobilul.
Mama a dorit o consultanta serioasa, onesta inainte de a se semna acte. Insa boala a creat alte prioritati pentru mine. Actele avind o importanta minora. desigur ca imi era cunoscut cite incercari si tentative a avut fratele insa nu am crezut ca va recurge la asemenea siretricuri.

3.) Tata nu a primit si nu detine nici un act in urma semnaturilor acordate la 27.11.2020, asadar nu are cum si pe ce baza sa solicite o verificare a acestora de catre un notar. In afar de aceasta doresc sa imi apar tatal si sanatatea lui. Mi-e tema sa nu se imbolnaveasca sau sa imi pierd si tata din cauza unor "lucruri materiale".
Ce ma intereseaza este o abordare cinstita si onesta cu scopul de a imi reabilita tatal pentru munca-eforturile-performanta si dedicatia depusa (a lui si a mamei) si anume "of a lifetime".

Intrebarile mele sint, cred clare, precum am scris si in forum:

I:
Considerind modul in care fratele a procedat cu tatal nostru, concret considerind faptul ca tata nu a primit nici un act pentru ceea ce a semnat, asa cum este impus legal si cum se cuvine corect, ar fi indicat sa se relateze oficial acest lucru din partea unui avocat, enuntind cele intamplate si obligindu-l pe frate sa depuna de ex. actele la adresa avocatului imputernicit?
Aasadar ne recomandati a se face *o scrisoare oficiala* din partea mea catre frate? si sa se scrie ca ne pastram dreptul de a recurge la masuri corespunzatoare (anularea actelor semnate) daca nu inmineaza in termen de .... actele?
Ne recomandati a *documenta* oficial printr-un avocat cele petrecute, cu mentiunea de mai sus pentru "masuri corespunzatoare"? Acestea pentru faptul ca demersurile fratelui dau dovada de ingratitudine, lispa de respect si consideratie fata de incredrea absoluta avuta de catre parinte in propriul fiu?

Un "Act de vointa" al donatorului (tatalui)se refera, rasfringe si include faptul ca donatarul (fratele = cel care a primit bunul) are anumite sarcini de indeplinit. Neducindu-le la bun sfârșit = la deja 10 zile de la semnare actelor inca nu a inminat actele donatorului (tatalui) - pierde dreptul de a intra in posesia bunului donat. este corecta aceasta supozitie?

Dpdv. juridic, legiuitorul a stabilit că donatorul (cel care donează bunul) nu mai poate revoca donația. Excepție fac diverse cazuri:
a) în care donatarul nu si-a indeplinit sarcinile
b.) donatarul arata ingratitudine fata de donator

II:
este posibil a se adauga ulterior actului de donatie un paragraf - de exemplu, de a se adauga contractului de donație "sarcina întreținerii/asigurarea întreținerii donatorului" ??

Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs, la cele doua intrebari ale mele de mai sus.

Cu stima




Discuție Donatie
Buna ziua,,

Tatal meu, 84 ani, bolnav, indurerat-in doliu (mama a decedat acum patru luni) a fost transportat vineri 27.11. de catre fratele meu la un notar „undeva in Balta Alba“ in Bucuresti, unde a semnat mai multe acte ( de donatie).
Tata nu stie exact ce a semnat, nici unde este notariatul unde a semnat. nici numele notarului, nici copii dupa acte nu i s-au dat,
Tatal a sunat ieri la avocata intermediara, a fratelui, a carei nr de mobil il avea, avocata care a mijlocit acest demers si a comunicat deja ca doreste anularea actelor.
Cu alte cuvinte tata a avut incredere in fiul sau. Precum in trecut cu firma proprie. Si a fost din nou „tras pe sfoara“.
Acum sufera, plange, este complet debusolat de cele facute si in acelasi timp are mustrari de constiinta fata de ambii copii si frica fata de fiul lui.

De ce este importanta donatia ptr frate? Pentru ca terenul pe care se afla Firma lui/ fosta a tatalui este terenul natal al tatalui, obtinut prin mostenire de la parintii acestuia, iar acest teren este inca in posesia tatalui.
Mama nu a vrut sa se faca acte numai pe numele fratelui meu. A dorit sa existe o consultanta si gindit profund inainte de a lua hotariri.
Nici nu au fost vreodata motivati parintii sa faca acte, datorita comportamentului de ingratitudine al fiului lor, fratele meu.

Intrebare 1:
Ce pot face ca fiica in aceasta situatie?
Sanatatea tatalui este ptr mine pe primul loc. Insa dilema este ca sanatatea tatalui este periclitata tocmai pentru ca doreste anularea actelor semnate acum trei zile si respectarea vointei lui de a tine anul de doliu pentru sotia cu care a fost casatorit 55 de ani.

Intrebare 2: ar fi indicat sa se relateze macar din partea unui avocat cazul meu actual si sa se faca macar *o scrisoare / o adresa* din partea mea catre frate, enuntind cele intamplate?
si sa se scrie ca ne pastram dreptul de a recurge la masuri corespunzatoare?

Considerind presiunea si modul in care acesta a procedat cu tatal nostru si sub ce stres a fost pus un parinte, acestea ca dovada ca nu a fost un "act de vointa" clara...
Poate *documenta* oficial un avocat cele petrecute.?

Istoric: fratele meu a preluat ostil firma tatalui acum 15 ani golind toate conturile.
Tata nu si-a dat in judecata fiul.
Fiul a facut mari represalii cu parintii, Injurie, calomnii, teroare psihica a fost la ordine zilei.
Mama s-a imbolnavit de cancer.
Eu sint plecata din tara de peste 30 de ani. Insa m-am ocupat de parinti zilinic, financiar, cu doctori, cu sejururi indelungate de luni de zile a acestora in familia mea.
Parintii au suferit mult. Mama a stat ultimele 5 luni de viata la mine, impreuna Cu tatal, am ingrijit-o si ocupat de amindoi, a de decedat la noi, civilizat in spital.
Din cauza comportamentului fratelui nu am decit contact redus la minim cu acesta.
Multumesc anticipat de sprijin/raspuns